Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 6. 2024,
7.43

Osveženo pred

2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

Natisni članek

alpsko smučanje Lila Lapanja

Četrtek, 6. 6. 2024, 7.43

2 tedna

Ameriška Slovenka dobila dovoljenje Fisa

Lila Lapanja bo lahko nastopala za Slovenijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25
Lila Lapanja | Lila Lapanja bo zastopala domovino svojega očeta. | Foto Guliverimage

Lila Lapanja bo zastopala domovino svojega očeta.

Foto: Guliverimage

Ameriška alpska smučarka Lila Lapanja bo v novi sezoni lahko nastopala za Slovenijo, na spletnih straneh poroča Sportklub. Dovoljenje za prestop 29-letne smučarke v slovenske vrste je vodstvo Mednarodne smučarske zveze potrdilo ob robu kongresa, ki te dni poteka v Reykjaviku.

Ameriška Slovenka je pred tem pridobila ustrezno soglasje ameriške zveze. Zdaj bo stopila korak bližje k domovini svojega očeta. Lila Lapanja je namreč hčerka nekdanjega slovenskega alpskega smučarja Vojka Lapanje. Ta se je iz domačega Tržiča v ZDA preselil kot študent, nato pa si ob jezeru Tahoe v Sierri Nevadi z Američanko Margaret Beiser ustvaril družino.

Po dobrih izidih v mlajših kategorijah se je Lapanja uvrstila tudi v ameriško člansko reprezentanco v alpskem smučanju in se v karieri štirikrat prebila do točk svetovnega pokala, štirikrat je slavila zmago v slalomskem seštevku severnoameriškega pokala in se veselila štirih naslovov ameriške prvakinje.

Po stagnaciji je v zadnjih letih iskala pravo obliko samostojne ekipe. Zdaj je jasno, da se bo v zaključek kariere, tudi z upanjem na nastop na olimpijskih igrah, podala kot slovenska reprezentantka, še piše omenjeni portal.

Ob odločitvi o gostiteljih SP je Fis na kongresu v svoje članstvo sprejel tudi Katar in Gvinejo Bisao. Nova polnopravna disciplina Fisa pa je po novem tudi freeride s smučmi in deskami na snegu. Naslednji kongres prihodnje leto bo Fis izvedel na daljavo, v živo pa se bodo predstavniki Mednarodne smučarske zveze spet srečali 10. in 11. junija 2026 v Beogradu.

FIS logo
Sportal Svetovno prvenstvo v alpskem smučanju prvič na Norveškem
Ne spreglejte