Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
27. 10. 2012,
21.14

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

alpsko smučanje Žan Kranjec Žan Kranjec

Sobota, 27. 10. 2012, 21.14

7 let, 12 mesecev

Ligety od prvega kritika do prvega dobičkarja

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Mojster ostaja mojster. Američan Ted Ligety je tudi z novimi smučmi z velikansko prednostjo dobil söldenski veleslalom. Janez Jazbec 21.

Če bi söldenska premiera potekala v idealnih pogojih, bi bila sprememba pravil o smučeh po vsej verjetnosti manj opazna. Tako pa je bilo v zahtevnih razmerah možno že na oko videti, koliko manj dovoljujejo nove smuči, in koliko več težav z nadzorom ter vodenjem imajo tekmovalci. Za nameček so svoje storile še vremenske razmere, ki so bile med prvim tekom zelo spremenljive, v drugem pa zelo zahtevne za vse, tako da preizkušnja, roko na srce, ni bila prav lepa reklama za alpsko smučanje. Vseeno so bili organizatorji na koncu navdušeni nad dejstvom, da jim je kljub nenaklonjenosti vremena pod streho uspelo spraviti obe preizkušnji. Na strani navdušenih pa je bil seveda najbolj nasmejan Ted Ligety, ki je po drugem časom prvega teka nato uprizoril popoln napad ter povsem zasenčil vse tekmece. Bil je za nekaj razredov hitrejši, kot smučar z drugega planeta. Italijan Manfred Moelgg je bil sicer vesel drugega mesta, a zaostanek za izjemnim Američanom je znašal kar 2 sekundi in 75 stotink. Domači adut Marcel Hirscher, sicer poraženec vremenske loterije v prvem teku, je na tretjem mestu zaostajal že tri sekunde, Matts Olsson na desetem mestu natančno štiri, slovenski finalist pa že 5,63.

Ligety, ki je tako kot dan pred tem Tina Maze prišel do dvanajste zmage v karieri, je tako še peto zaporedno söldensko tekmo končal na stopničkah, drugo leto zapored na najvišji. Vseeno pa je tokratni podvig nekaj posebnega, ne le zaradi velikanske prednosti, temveč zaradi golega dejstva, da je bil še pred letom najglasnejši kritik napovedi sprememb smuči. A ko je uvidel, da bodo pri FIS ostali neomajni, je skupaj s svojim proizvajalcem poiskal pravi model smuči, ki ima prilagojen in predvsem vidno krajši rep. Predvsem pa je kot pravi veleslalomski mojster našem pravi način smučanja ter več kot zasluženo vknjižil prvih 100 točk. "Takšna tekma se ti verjetno zgodi enkrat v karieri. Govorim o tako veliki prednosti. Noro! Morda sem do prednosti prišel, ker sem se izogibal grbinam, tako da so bili moji zavoji čisti. Veliko sem tvega, verjetno celo več, kot bi bilo treba. Vesel sem, da mi je uspelo priti do cilja," se je kar smejalo Ligetyju.

V taboru zadovoljnih pa je bil vsekakor tudi najboljši slovenski veleslalomist Janez Jazbec, ki se je četrtič v karieri prebil med dobitnike točk, prvič na uvodni tekmi sezone ter s tem prekinil dolgoletni črni slovenski niz. Slovensko moško smučanje je namreč na novega dobitnika točk v Söldnu čakalo kar sedem let. S končnim enaindvajsetim mestom je bil seveda zadovoljen, čeprav je hitro ugotovil, da bi se nemara lahko še nekoliko povzpel. V prvem teku se je namreč uspešno priklopil na vlak tistih, ki so z visokimi štartnimi številkami nizali dobre rezultate. V drugem teku pa se nato nikakor ni znašel v slabi vidljivosti, zato je hitro sklenil, da velja drugo vožnjo kar se da hitro pozabiti. "Nisem videl podlage, tako da sem se pravzaprav od štarta do cilja le boril za preživetje. Zgolj z občutkom sem sledil zavojem. Prepustil sem se progi in ob tem storil še manjšo napako pred ciljno ravnino. A cilj je izpolnjen. Na tem moram graditi. Želim se stalno uvrščati med dobitnike točk, v prvem teku pa sem dokazal, da sem lahko konkurenčen tudi za preboj med petnajsterico," je v pravem snežnem metežu pojasnjeval Jazbec, ki je imel v zadnjih tednih in mesecih nemalo težav s prilagajanjem na nove smuči in iskanjem pravega modela. Čeprav se bo tudi v prihodnje posvetil iskanju optimalne smuči, pa vendarle priznava, da je z ledeniškim nastopom dobil želeno povratno informacijo.

Hitro pa se je končal ledeniški debi mladega Žana Kranjca, ki je odstopil še pred osrednjim delom proge. Ko je v enem od zavojev spregledal luknjo ob vratih, mu je zaradi prevelikega pritiska odpelo smučko, tako da je bilo sanj o odločnem spopadu s strmino hitro konec. "Žal mi je napake, saj sem v Sölden prispel dobro pripravljen in motiviran. A to se v smučanju dogaja. Pri moji štartni številki je logično, da se ne sme preveč neposredno podajati v zavoj, saj so smučine že izoblikovane. Če sem pošten, moram priznati, da bi se tudi ob nadaljevanju težko prebil v finale," je po svojem nastopu dejal 19-letni član ljubljanskega Novinarja, ki je bojda na treningih večkrat ogrozil in celo prehitel tudi Jazbeca. Prav zato obljublja, da se bo na tekme svetovnega pokala še vrnil, še pred tem pa si si rad na tekmah nižje ravni popravil FIS točke in posledično izboljšal štartno številko.

Ne spreglejte