Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
8. 3. 2013,
20.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Kranjska Gora Ted Ligety

Petek, 8. 3. 2013, 20.43

8 let

Ligety kralj veleslaloma in Vitranca

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Podkorenski dež ni pregnal slovenske veleslalomske suše, je pa prinesel prepričljivo zmago Teda Ligetyja, ki si je že zagotovil mali globus.

Američan Ted Ligety, sicer veliki prijatelj Slovenije in predvsem Kranjske Gore, je v prvem dejanju 52. pokala Vitranc vnovič potrdil, da je prepričljivo najboljši veleslalomist na svetu. Pred tremi tedni je v Schladmingu postal svetovni prvak, v Podkorenu pa je s peto zmago v sezoni že osvojil tudi mali kristalni globus. Najhitrejši je bil že na zahtevni in povsem neritmični prvi postavitvi, v drugo pa je v deževnih razmerah zlahka ohranil dovolj zajetno časovno zalogo za že šestnajsto zmago v karieri in peto kranjskogorsko. S tem je postal najuspešnejši veleslalomist na pokalu Vitranc, pet zmag pa je, skupaj s slalomom, vknjižil le še legendarni Italijan Alberto Tomba. A bolj kot kranjskogorskega rekorda je bil 29-letni smučar iz ameriške zvezne države Utah vesel dokončne odločitve o najboljšem veleslalomistu sezone 2012/13. ''Prav neverjetno je, da mi je kljub izjemni sezoni Marcel Hirscher vseskozi dihal za ovratnik. Četudi sem ga premagoval z visokimi razlikami, mi je bil vseskozi za petami. Zdaj je ta boj končan. Vesel sem, da sem bitko odločil prav v Kranjski Gori. Ta hrib imam rad, saj vključuje različne veleslalomske prvine. Tu sem vedno dobro tekmoval in že zmagoval. Priznam pa, da razmere tokrat niso bile prav prijetne. Ne, ne maram dežja,'' je bil zadovoljen Ligety, ki je prav v Kranjski Gori pred devetimi leti prvič v karieri prišel do točk in tu slavil skoraj tretjino svojih zmag.

Američan, ki je v Schladmingu zlato osvojil v kar treh disciplinah, je ob poziranju fotografom tokrat na stopničkah ob sebi ugledal znana obraza. Na tretji je bil namreč prodirajoči Francoz Alexis Pinturault, drugo mesto pa je osvojil – kdo drug kot – Marcel Hirscher. Avstrijec se je na ta način res dokončno poslovil od malega globusa, zato pa je storil nov korak k ubranitvi velikega. V primerjavi z Norvežanom Akslom Lundom Svindalom je pridobil novih 40 točk. Njegova prednost sedaj znaša 69 točk, pri čemer seveda velja dodati, da bo Hirscher prvi favorit nedeljskega slaloma. ''Ted je bil znova pred nami. Prav neverjetno je, kako stabilen je. To je bila tekma, na kateri je bilo treba tvegati. Smučal sem po robu in se nekajkrat znašel v težavah. Le tako lahko pride tekmovalec na stopničke. Zdaj moram misli preusmeriti še na slalom in pokazati, kaj znam. Zdaj so v igri velike in pomembne točke,'' je drugo mesto komentirat Hirscher.

Kaj pa Slovenci? Deja vu. Marčevski veleslalom iz leta 2007 še naprej ostaja zadnji kranjskogorski s slovenskim dobitnikom točk. V zadnjih šestih letih je slovenske barve na sedmih veleslalomih branilo kar 14 smučarjev, ki so v skupno 41 nastopih neuspešno lovili kakšno domačo točko. Tokrat sta imela realne možnosti za preboj v popoldanski del vitranške preizkušnje pravzaprav le Janez Jazbec in Žan Kranjec. Prvi je po pogumnem nastopu in spodbudnih vmesnih časih odstopil dva zavoja pred ciljem, adut z mladinskega svetovnega prvenstva pa je po enakomernem izgubljanju na celotni progi pristal na 33. mestu. ''Proga je bila pri moji štartni številki presenetljivo dobra. Dobro sem se počutil, zato sem napadal. V spodnjem delu pa sem prehitro spustil smuči, zato nisem zdržal vseh pritiskov. Žal mi je, saj je bila vožnja dobra, ena najboljših v svetovnem pokalu. Na tej vožnji bom gradil v prihodnje,'' je dejal Jazbec, ki se je s hitrim smučanjem presenetil celo enega od delavcev na progi, ki je popravljal zastavico na vratih. Umaknil se mu je šele v zadnjem trenutku, Jazbec pa prikladnega ali kar ponujenega izgovora za padec koncentracije ni želel izrabiti. ''Videl sem ga, poleg tega pa se je še pravočasno umaknil. Ni me zmotil, zanimivo pa je, da se to zgodi pri domačem tekmovalcu,'' je dejal najboljši slovenski veleslalomist v zadnjih dveh sezonah in edini s točkami. Tokrat bi se mu lahko pridružil še Kranjec, ki pa je bil za 32 stotink sekunde ''prekratek'', zato po nastopu ni skrival razočaranja. Tudi trener Marko Jurjec je po tekmi priznaval, da je bil prav Kranjec njegov favorit. ''Lahko bi, če … A če čebula ne bi imela če … O tem je nesmiselno govoriti. Videl pa je, da je blizu. Ostali pa v tem trenutku niso dovolj zreli in na pravi kakovostni ravni za preboj,'' je dejal Jurjec, ki si seveda več obeta od nedeljskega slaloma, ko bo domači adut Mitja Valenčič.

Ne spreglejte