Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
15. 5. 2021,
20.55

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

slovo kariera Dimitrij Vasilijev

Sobota, 15. 5. 2021, 20.55

2 leti, 11 mesecev

Konec kariere: poslavlja se skakalec z najdaljšim poletom na svetu

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
Dimitrij Vassiljev | Dimitrij Vasilijev je končal kariero. | Foto Sportida

Dimitrij Vasilijev je končal kariero.

Foto: Sportida

Dejal je, da bo končal kariero, ko bo na olimpijskih igrah osvojil medaljo. Zdaj je postalo jasno, da Dimitriju Vasilijevu ta podvig ne bo uspel. Najboljši ruski skakalec se je namreč odločil, da pri 41 letih zaključi kariero. Še vedno se lahko pohvali, da je skakalec, ki je poletel najdlje.

Jernej Damjan
Sportal Konec je, Jajc končal kariero #video

Nenehne zdravstvene težave so prisilile Dimitrija Vasilijeva, da je rekel profesionalni karieri konec. A se s tem njegovo udejstvovanje v skokih ne zaključuje. Okrepil bo namreč strokovni štab v ruski reprezentanci in mlajšim kolegom pomagal na največjih tekmovanjih tudi s svojimi izkušnjami.

Popularni Dima, kot so ga klicali, je za mnoge dosegel manj od pričakovanega. Poškodbe so bile med drugim tiste, ki so ga prav tako zavirale. V zadnji sezoni ga nismo videli na štartu, ker mu je ponagajalo koleno. Največ preglavic mu je povzročal hrbet, zato ni nastopil na olimpijskih igrah v Vancouvru. Na prvih olimpijskih igrah v Pragelatu je bil na manjši skakalnici deseti, kar je njegova najboljša posamična uvrstitev na največjem tekmovanju.

Jernej Damjan
Sportal Damjan spisal eno zgodbo, zdaj bi rad novo #video

Od dopinga do skakalca, ki ga je poneslo najdlje

Črn madež si je prilepil leta 2001, ko je bil na novoletni turneji pozitiven na doping testu - dobil je dveletno prepoved skakanja.

Sicer je debitiral v svetovnem pokalu v prejšnjem stoletju. Pisal se je 20. december 1998, ko je v Harrachovu na Češkem skočil na 46. mesto.

Devetkrat je stal na zmagovalnem odru, od tega dvakrat z rusko reprezentanco. Zmagati mu ni uspelo, zato pa mu je prav poseben podvig uspel 15. februarja 2015. Skakalci so tisti konec tedna nastopali na letalnici v Vikersundu. Najprej je dan pred tem Peter Prevc kot prvi Zemljan poletel 250 metrov in imel en dan v lasti svetovni rekord, dokler ga ni z vrha zrinil Norvežan Anders Fannemel.

Zadnja takrat nista poletela najdlje. Pri Vassiljevu je merilec daljave pokazal kar 254 metrov, a so zabeležili padec, ker je podrsal po tleh. Še vedno je to najdaljši polet vseh časov, saj svetovni rekord, ki je v lasti Avstrijca Stefana Krafta, znaša 253,5 metra.

Ne spreglejte