Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
7. 1. 2019,
13.26

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

4

Natisni članek

novoletna turneja Timi Zajc Timi Zajc Peter Prevc Peter Prevc Domen Prevc Gorazd Bertoncelj

Ponedeljek, 7. 1. 2019, 13.26

5 let, 3 mesece

Komentar po koncu novoletne turneje

Vrnitev v neslavno preteklost in iskanje prave poti

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

4

Rjoju Kobajaši | Rjoju Kobajaši ima svoje tekmovanje. | Foto Sportida

Rjoju Kobajaši ima svoje tekmovanje.

Foto: Sportida

Novoletna skakalna turneja je spustila zastor in čas je, da se preštejejo junaki in osmoljenci. Osrednje ime je brez kančka dvoma Japonec Rjoju Kobajaši, med tiste druge pa spada večina slovenskih skakalcev. Strokovno vodstvo bo imelo v nadaljevanju sezone veliko dela, da bo obrnilo trend v bolj pozitivno smer, sicer se bo vse več govorilo o tistih, ki so na vrhu piramide.

Japonec Rjoju Kobajaši v tej sezoni tekmuje v svoji ligi. Osem zmag, poker zmag na novoletni turneji, dve tretji mesti so dosežki, pod katere se je podpisal v enajstih tekmah. Zmedlo ga ni niti četrto mesto po prvi seriji v Bischofshofnu, saj je v drugo dobesedno pometel s konkurenco. Zapisal se je med nesmrtne in postal šampion.

Zato pa je zmeda v slovenski ekipi, v kateri sicer med fanti vlada dobro vzdušje. Čeprav je generacijska razlika velika, tudi Jernej Damjan nima težav. Slovenski orli pa jih imajo na skakalnicah. V bistvu niso videti pravi orli, saj se njihova krila ne razprejo tako, kot bi si mnogi, predvsem pa sami želeli.

Gorazd Bertoncelj
Sportal Popolnoma razočaran

Le zadrga, ali še zaletna hitrost?

Izjema je Timi Zajc, ki je bil na prestižni turneji najbolj konstanten mož čete Gorazda Bertonclja. Vse do prihoda v Bischofshofen, ko se mu je porušil sistem, se je spogledoval celo s končnim petim mestom na turneji. Glede na to, da bomo njegovo izjavo dobili šele v torek na novinarski konferenci, pa čeprav smo bili na prizorišču v Avstriji, lahko le ugibamo, kaj ga je na zadnji postojanki v takšni meri vrglo iz tira.

Timi Zajc je pokazal, da v sebi nosi šampionski značaj, a bo moral znati prenesti tudi poraze. | Foto: Sportida Timi Zajc je pokazal, da v sebi nosi šampionski značaj, a bo moral znati prenesti tudi poraze. Foto: Sportida Jasno, zadrga (težave je imel tudi Anže Lanišek) na rokavu je izbila sodu dno. Pred štartom si je namreč ni mogel zapreti. Pomagati so mu morali celo s srebrnim lepilnim trakom, kar ga je dodatno iztirilo. Kot besen ris je odvihral iz ciljnega izteka in se ni vrnil nazaj.

A če gremo gledati še bolj podrobno, ga je najverjetneje že prej zmotila hitrost na zaletni smučini, saj se je verjetno zavedal, da bo težko konkuriral najboljšim. Občutno nižjo je imel kot preostali najboljši skakalci.

Že v kvalifikacijah je bila (pre)nizka, kar pomeni več metrov na skakalnici. Glavni trener Gorazd Bertoncelj je zanj govoril, da je imel povsem spremenjen začetni položaj v počepu. A ni bil edini Slovenec z nižjo zaletno hitrostjo. In to ni dober obet za tekmo, saj skakalci podrobneje pregledajo, kaj se po njihovih skokih dogaja.

Zajc pokazal, da ima v sebi zametke šampiona …

Ali je bilo kaj narobe tudi z mažo smuči ali le z vožnjo po naletu, lahko tokrat le ugibamo. Sicer pa ne bi bilo prvič v sezoni, da smuči ne bi bile dobro pripravljene. V Engelbergu je stroka na čelu s servisno službo povsem zamočila in se takrat posula s pepelom, dobre uvrstitve pa so splavale po vodi.

Glavni trener Gorazd Bertoncelj bo imel v nadaljevanju sezone veliko dela. | Foto: Vid Ponikvar Glavni trener Gorazd Bertoncelj bo imel v nadaljevanju sezone veliko dela. Foto: Vid Ponikvar

Gledano v celoti je letošnja turneja po letu 2009 druga najslabša v zadnjih desetih letih. Skrbi predvsem to, ker ni širine, prav tako ne individualnega presežka, kot je bilo v preteklih letih pod vodstvom Gorana Janusa, ki je za seboj pustil velike čevlje.

Le sedem uvrstitev med dobitnike točk na štirih tekmah (lani dvajset in se je s prstom kazalo na Janusa, da ni bilo presežka), od tega jih je Timi priskrbel tri, je občutno premalo, zlasti ker je soj žarometov športne javnosti še toliko bolj uperjen v prestižno turnejo štirih skakalnic.

Timi je sicer pokazal, da je pravi material za prihodnost in da nekje v sebi nosi šampionski značaj, vendar se bo moral na svoji poti naučiti tudi prenesti poraze.

Rjoju Kobajaši
Sportal Tako besnega Zajca še nismo videli, junak Kobajaši s pokrom do zlatega orla

Domen in konstantnost, brat Peter in potrpežljivost

Od preostalih skakalcev, ki imata šampionski pedigre, sta Domen in Peter Prevc. Oba sta turnejo zaradi izgubljenih občutkov predčasno zapustila. Prvi bo moral narediti korak v smeri konstantnosti, sicer se ga bo držal predznak skakalec navdiha. Tudi junak turneje Rjoju Kobajaši je bil pred leti z mislimi na raznoraznih koncih, a se je nato s trenerskim štabom spravil v red in zdaj briljira.

Brata Prevc sta predčasno zapustila turnejo. | Foto: Vid Ponikvar Brata Prevc sta predčasno zapustila turnejo. Foto: Vid Ponikvar

Brat Peter je imel v pripravah na sezono ogromno smolo z gležnjem, zato od njega presežka nismo mogli in smeli pričakovati. Je pa res, da je ponovno pot k vrhu iskal že pred operacijo. Dejstvo je, da je boj z glavo pri skokih največji, iskanje notranjega miru pa velik podvig.

Strokovni štab na čelu z Bertoncljem, ki si izkušnje v članskem okolju šele nabira, bo imel veliko dela, da bo skakalce dvignil po slabšem izplenu na prvem vrhuncu sezone. Naslednji je nordijsko svetovno prvenstvo v Seefeldu konec prihodnjega meseca. Časa do takrat je še kar nekaj, za spodbudo pa sta dobri uvrstitvi Zajca in Laniška na skakalnici Bergisel v Innsbrucku, ki bo na prvenstvu gostila tekmo na večji napravi. Timi je bil po prvi seriji celo četrti, nato pa bil preveč neučakan in končal na desetem mestu – Lanišek je bil dvanajsti.

Rjoju Kobajaši
Sportal Umetnik iz Japonske, ki je porscheja z razlogom postavil na stranski tir

Ob takšnem nadaljevanju se bo vse več govorilo o trenerju

Zato pa javnost pričakuje, da se bo trend že prej obrnil v bolj pozitivno smer in da bo naposled le prišel tudi čas za prve slovenske stopničke v sezoni.

Če se ne bo, pa lahko pričakujemo, da se bo spomladi v vodstvu panoge veliko govorilo o morebitnem iskanju novega glavnega trenerja. Skoki imajo namreč v naši državi poseben status in dosežki naših orlov so vedno na očeh javnosti.

Uvrstitve slovenskih skakalcev med 30 v zadnjih letih na novoletni turneji

2018/19

20. Timi Zajc
28. Anže Semenič

7 uvrstitev med dobitnike točk
 

2017/18

10. Jernej Damjan
16. Timi Zajc
17. Žiga Jelar
21. Peter Prevc
28. Tilen Bartol

20 uvrstitev med dobitnike točk
 

2016/17

9. Domen Prevc
23. Jurij Tepeš
24. Cene Prevc
27. Jernej Damjan

14 uvrstitev med dobitnike točk

 

2015/16

1. Peter Prevc
17. Domen Prevc
22. Anže Lanišek

13 uvrstitev med dobitnike točk

 

2014/15

3. Peter Prevc
22. Jernej Damjan
26. Nejc Dežman
27. Matjaž Pungertar
29. Robert Kranjec

13 uvrstitev med dobitnike točk

 

2013/14

4. Peter Prevc
26. Jaka Hvala
28. Robert Kranjec

14 uvrstitev med dobitnike točk

 

2012/13

8. Peter Prevc
14. Jaka Hvala
21. Robert Kranjec

11 uvrstitev med dobitnike točk

 

2011/12

14. Robert Kranjec
20. Peter Prevc
26. Jernej Damjan
28. Jure Šinkovec

14 uvrstitev med dobitnike točk

 

2010/11

13. Peter Prevc
21. Robert Kranjec
26. Jurij Tepeš

9 uvrstitev med dobitnike točk

 

2009/10

14. Robert Kranjec
18. Jernej Damjan
29. Mitja Mežnar

10 uvrstitev med dobitnike točk

 

2008/09

31. Robert Kranjec

2 uvrstitvi med dobitnike točk

Ne spreglejte