Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
22. 2. 2019,
13.38

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

Tilen Debelak Miha Hrobat Boštjan Kline Klemen Kosi Štefan Hadalin alpska kombinacija

Petek, 22. 2. 2019, 13.38

5 let, 2 meseca

Bansko, alpska kombinacija (m)

Zgodovinske stopničke Štefana Hadalina!

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
Štefan Hadalin | Štefan Hadalin je postal pravi mojster za kombinacijo, v kateri je bil leta 2016 tudi mladinski svetovni prvak. | Foto Getty Images

Štefan Hadalin je postal pravi mojster za kombinacijo, v kateri je bil leta 2016 tudi mladinski svetovni prvak.

Foto: Getty Images

Po srebrni kolajni na svetovnem prvenstvu v Aareju je Štefanu Hadalinu s tretjim mestom na kombinaciji v Banskem uspela še prva uvrstitev na stopničke v svetovnem pokalu. Ob zmagi Alexisa Pinturaulta in drugem mestu Marcela Hirscherja je to zgodovinska prva uvrstitev slovenskega moškega smučarja med najboljšo trojico v svetovnem pokalu.

Žan Kranjec
Sportal Žan Kranjec brez dodatne domače tekme

"V kombinaciji se bazo pripravi v smuku, rezultat pa se naredi v slalomu," nam je pred dnevi pripovedoval trener ekipe za hitri disciplini Peter Pen in se v družbi tehničnega šefa Klemna Berganta veselil srebrne kolajne Štefana Hadalina na svetovnem prvenstvu v Aareju. Vsega enajst dni pozneje je 23-letni Vrhničan z osmim mestom v superveleslalomskem delu pripravil odlično bazo, nato pa je s petim časom v slalomu skočil med najboljšo trojico in se v Banskem v Bolgariji na tretji stopnički veselil svoje prve uvrstitve med najboljšo trojico v svetovnem pokalu. Prehitela sta ga le svetovni prvak Alexis Pinturault (+0,69) in za stotinko sekunde še Marcel Hirscher.

V slalomu tokrat Hadalin sicer ni bil najhitrejši, a je vseeno veliko pridobil. | Foto: Getty Images V slalomu tokrat Hadalin sicer ni bil najhitrejši, a je vseeno veliko pridobil. Foto: Getty Images Dober superveleslalomski obet

V nasprotju s pred kratkim končanim svetovnim prvenstvom v Aareju, kjer je v smuku za las ujel trideseterico, je tokrat Hadalin z zelo kakovostno predstavo postregel že v superveleslalomu. Izkoristil je zaprto postavitev, ki je številnim specialistom za hitri disciplini povzročala nemalo težav. Čeprav je na progi nekajkrat močno "zaplesal", je ostal osredotočen in predvsem hiter. Z odličnim osmim časom (sekundo za najhitrejšim Maurom Caviezlom) si je prilastil kar nekaj uglednih hitrostnih skalpov, predvsem pa je za seboj pustil številne slalomsko navdahnjene smučarje, na čelu z Marcelom Hirscherjem.

Hadalin je v superveleslalomu prehitel tudi bronastega z zadnjega svetovnega prvenstva Marca Schwarza, ki pa si je ob pristanku pri zadnjem skoku poškodoval koleno. Po sumu na poškodbo kolenskih vezi so slalomskega specialista Avstrijci že preusmerili v Innsbruck. Zanj je sezona najverjetneje že končana.

Prvič na stopničkah

Izjemni Hirscher je v slalomu pridobil kar 18 mest. Ko je Hadalin prišel v cilj in za najboljšim smučarjem na svetu zaostal za pičlo stotinko sekunde, se je sicer udaril po čeladi. Nato je s šestim časom slaloma oba prehitel le še Alexis Pinturault, ki si je na ta način zagotovil tudi zmago v kombinacijskem seštevku. Slalomskih presenečenj hitrostno usmerjenih smučarjev tokrat ni bilo. Hadalin, čigar najboljša uvrstitev v svetovnem pokalu je bila do danes osmo mesto (v kombinaciji celo le 18.), je tako lahko slavil svojo prvo uvrstitev med najboljšo trojico.

Marcel Hirscher naj bi nastopil tudi na sobotnem superveleslalomu. | Foto: Getty Images Marcel Hirscher naj bi nastopil tudi na sobotnem superveleslalomu. Foto: Getty Images

Bela lisa slovenskega smučanja

Stopničke pa nimajo zgodovinskega prizvoka le za Hadalina, temveč tudi za celotno slovensko smučanje. Prav moška kombinacija je bila namreč do danes edina disciplina v alpskem smučanju, v kateri slovenska noga še ni stopila na stopničke svetovnega pokala. V to statistiko so vštete vse oblike kombinacije, od nekdanje klasične s seštevkom smuka in dveh slalomov do bolj novodobnih oblik s super in alpsko kombinacijo. Še najbližje odru za zmagovalce sta bila Tržičana Bojan Križaj in Andrej Jerman, ki sta pristala na četrtem mestu. "Štef" je torej po kolajni na SP zapolnil še belo liso v svetovnem pokalu.

Štefan Hadalin | Foto: Getty Images Foto: Getty Images "Super občutki!"

"Super občutki. Vrhunsko! Ponosen in vesel sem, da mi je uspelo tudi svetovnem pokalu preizkušnjo končati med najboljšo trojico. Na tej tekmi je bilo na štartni listi še nekaj več tekmovalcev, tako da sem res lahko zadovoljen. Zdaj pa … Naprej, optimistično. Po tem uspehu mi bo v nedeljo na veleslalomski tekmi zanesljivo lažje," je po tretjem mestu dejal Hadalin in priznal, da mu je kombinacijski tekmovalni format s superveleslalom vendarle bližji kot pa s smukom. Na takšnih tekmah namreč veliko bolj do izraza pride njegovo veleslalomsko znanje, obenem vzamejo manj časa, saj se mu ni treba udeleževati uradnih smukaških treningov.

Miha Hrobat: 19. mesto | Foto: Reuters Miha Hrobat: 19. mesto Foto: Reuters Do rezultata kariere v svetovnem pokalu tudi Hrobat

Hadalin je tokrat tudi v superveleslalomu zasenčil hitrostno usmerjene rojake. V senci njegovega napada na vrhunsko uvrstitev je tretje točke svetovnega pokala osvojil Miha Hrobat, ki je preizkušnjo končal na 19. mestu, kar je tudi zanj najboljši rezultat v karieri. Nekaj sreče je imel v superveleslalomskem delu, ki ga je na progi Marca Girardellija končal na 29. mestu. V slalomu je nato poskočil za deset mest. Napredovala sta tudi Tilen Debelak in Klemen Kosi, ki pa sta realne možnosti za točke zapravila že v superveleslalomu. Na koncu sta zasedla 32. in 34. mesto med 36 uvrščenimi. Že lep čas razglašeni Boštjan Kline, ki si seveda več obeta v soboto, pa je odstopil.

Sofia Goggia
Sportal Sofia Goggia kaže zobe, Ilka Štuhec (še) ne

Bolgarska trilogija

Svetovni pokal v Banskem se bo v soboto nadaljeval s superveleslalomsko preizkušnjo, ki se bo začela ob 11.45, slovenske barve pa bodo branili Hrobat, Kosi in Kline. Trojni bolgarski program se bo nato končal z nedeljskim veleslalomom (9.30/12.30). Takrat se bo v štartno hišico vrnil tudi Hadalin, ki se je letos ob kombinacijskem uspehu podpisal še pod slalomski preboj, medtem ko na veleslalomske točke svetovnega pokala čaka že vse od lanskega pokala Vitranc. Osrednji slovenski adut nedeljskega veleslaloma bo seveda Žan Kranjec.

Alexis Pinturault do 21. zmage v karieri | Foto: Getty Images Alexis Pinturault do 21. zmage v karieri Foto: Getty Images

Bansko: kombinacija (m)

 

Rezultati po superveleslalomu:

 

Sportal Udarni dvojec slovenskega smučanja
Tina Maze in Ilka Štuhec
Sportal Če se ni končalo s Tino Maze, se ne bi smelo niti z Ilko Štuhec

 

Ne spreglejte