Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
12. 1. 2016,
14.56

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Flachau Ana Bucik Klara Livk Maruša Ferk Katarina Lavtar

Torek, 12. 1. 2016, 14.56

7 let, 12 mesecev

Ko slovensko smučarsko čast rešuje Američanka

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Ob zmagi Veronike Zuzulove in ničli slovenske reprezentance je na nočnem slalomu v Flachauu svoje prve točke v karieri osvojila ameriška Slovenka Lila Lapanja.

Slovakinja Veronike Velez Zuzulova je v češko-slovaškem obračunu v finalu nočnega slaloma svetovnega pokala v Flachauu ugnala Šarko Strachovo, se veselila svoje tretje zmage v karieri, osvojila pomembnih sto točk in prejela ček za slabih 70 tisoč evrov, kolikor znaša nagrada za prvo mesto.

Bazo zmage je postavila v prvem teku, v katerem so imele smučarke z nižjimi štartnimi številkami izrazito prednost, nato pa v drugo z modrim smučanjem odbila vse napade. Na koncu je pred Čehinjo Strachovo z dekliškim priimkom Zahrobska ohranila 31 stotink prednosti, lanskoletna zmagovalka Frida Hansdoter pa je zaostala že za več kot sekundo.

Prve točke za Lilo Lapanja

Med dobitnicami točk boste tokrat zaman iskali slovensko reprezentantko. Za četverico v zelenih dresih se je tekma v pravem sneženem metežu in na dodobra načeti progi končala že po polovici, potem ko je Katarina Lavtar na 37. mestu za drugo zaporedno uvrstitvijo v finale zaostala za dobre pol sekunde, debitantka v svetovnem pokalu Klara Livk, Maruša Ferk in najboljša slovenska slalomistka sezone Ana Bucik pa so odstopile.

Edina Slovenka s točkami je bila tako prvič v svoji karieri 21-letna ameriška reprezentantka Lila Lapanja, hčerka nekdanjega smučarja Vojka Lapanja, ki ima po očetu tudi slovensko državljanstvo. Pristala je na 23. mestu. "Ko sem v Evropi, se počutim še bolj Slovenko kot sicer, predvsem ko v cilju vidim zastave in stara starša," se je smejalo mladenki iz ameriške zvezne države Nevada, katere slovenske korenine segajo v Zvirče pri Tržiču.

"Neverjetno! Treniraš in se trudiš, čakaš na priložnost, nato prideš na tekmo svetovnega pokala in se kljub ne najboljšemu občutku prebiješ v finale. Priznam pa, da sem bila veliko bolj vesela po prvem teku. Po drugem sem že začela razmišljati o rezultatih in naslednjih izzivih," je dejala Lila, ki se bo kmalu vrnila v domovino svojega očeta. Ob koncu meseca namreč načrtuje nastop na tekmi Zlate lisice v Mariboru.

Ekspresen konec za Bucikovo

Bolj kislih obrazov pa so ciljno areno zapuščale slovenske reprezentantke. Upravičeno jezna je bila predvsem Bucikova, ki si je po treh zaporednih uvrstitvah v finale in dveh zmagah v evropskem pokalu obetala nov dober rezultat. A sanje so se kot milni mehurček razblinile že pri drugem količku, ki ga je Primorka nespretno zajela in odstopila.

"Smola. Se zgodi. Žal se je tokrat meni. A če se je to že moralo zgoditi, sem vesela, da se je danes. Pogoji so bili zaradi slabe podlage in močnega sneženja zelo slabi ter neprimerni za napad. Zanesljivo pa bom napadla v petek, ko bo v Flachauu na sporedu še en slalom," je dejala Bucikova, ki je pred letom prav v Flachauu prišla do svojih prvih točk.

"Žal sem že v zgornjem delu nekajkrat zašla z želene linije. Tudi smučanje v spodnjem delu ni bilo dovolj tvegano. To je tudi posledica proge s številnimi luknjami. V takšnih pogojih se ne znajdem dobro," pa je z rameni skomignila Katarina Lavtar, ki bo novo priložnost iskala v petek. Takrat po vsej verjetnosti na štartu ne bo Livkove, ki pa je bila vseeno vesela, da je prebila led tekme na najvišji ravni.

"Lagala bi, če bi dejala, da nisem bila pred debijem v svetovnem pokalu živčna. Vseeno je bila vožnja do napake solidna. Čaka pa me še veliko dela, če želim biti na tej ravni bolj konkurenčna," je dejala 21-letna Gorenjka, ki je sicer bolj "doma" na tekmah nižje ravni, kamor se zdaj vrača.

Ne spreglejte