SiolNET. Sportal Zimski športi
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kariero bodo končali kar trije slovenski skakalci

10

termometer

Cene Prevc | Cene Prevc bo zadnji skok naredil v soboto v Planici. | Foto: Grega Valančič/Sportida
Cene Prevc bo zadnji skok naredil v soboto v Planici. Foto: Grega Valančič/Sportida

Letošnja Planica bo posebna še z nekoliko drugačnega vidika. Od smučarskih skokov se bodo poslovili trije slovenski skakalci. V petek bo zadnji skok opravil Bor Pavlovčič, v soboto pa še Tilen Bartol in Cene Prevc.

Planica Letalnica bratov Gorišek Sportal Znanih 12 slovenskih orlov za finale sezone, letos bo preizkus letalnice popoldan

Praktično vsako leto kdo od smučarskih skakalcev naznani, da bo postavil smuči v kot in pod kariero potegnil črto. Tako slovenski kot tudi tuji skakalci si za ta dogodek radi izberejo prav Letalnico bratov Gorišek.

In letos bomo priča slovesu kar treh slovenskih skakalcev. Cene Prevc je dal že ob začetku sezone vedeti, da bo v Planici ob zaključku svetovnega pokala skočil zadnjič. Zdaj sta uradno naznanila slovo še Bor Pavlovčič, ki si malenkostno pušča priprta vrata glede vrnitve, in Tilen Bartol.

Bor Pavlovčič se zaradi težav s težo umika od skokov.  | Foto: Grega Valančič/Sportida Bor Pavlovčič se zaradi težav s težo umika od skokov. Foto: Grega Valančič/Sportida

Najstarejši izmed njih je Cene, ki šteje 27 pomladi, medtem ko sta Bor in Tilen stara šele 24 oziroma 25 let. Pri Pavlovčiču so bile poglavitne težave, ki so ga odvrnile od skokov, povezane z njegovo težo, medtem ko ima Bartol enostavno vsega dovolj. Stika s svetovnim pokalom že dolgo ni imel. Nazadnje ravno lani v Planici, medtem ko je zadnjič skočil do točk svetovnega pokala prav tako na Letalnici bratov Gorišek 25. marca 2021.

Od trojice je imel najboljšo sezono v svetovnem pokalu Cene, ki je bil v sezoni 2021/22 skupno deseti, prav tako pa se je pohvalil s srebrno medaljo na ekipni tekmi na olimpijskih igrah v Pekingu. V svetovnem pokalu je enkrat na posamični tekmi skočil na tretjo stopničko odra za zmagovalce, medtem ko je na ekipnih tekmah petkrat – na najvišjo v Willingenu 2022.

Tilen Bartol bo v soboto zadnjič skočil. | Foto: Grega Valančič/Sportida Tilen Bartol bo v soboto zadnjič skočil. Foto: Grega Valančič/Sportida

Bor je imel najboljšo sezono 2020/21, v kateri je bil skupno trinajsti, pohvalil pa se je s tremi uvrstitvami na zmagovalni oder. V Klingenthalu je bil drugi in tretji, za konec sezone v Planici pa še enkrat tretji. Čeprav je imel že prej težave s težo, so se te vrnile in ga oddaljile od svetovnega pokala, zato se je odločil za umik iz skakalnega sveta.

Bartol vidnejših uspehov ni imel. V svetovnem pokalu je na zmagovalnem odru stal leta 2018 v Vikersundu, kjer je bil na ekipni tekmi skupaj z moštvenimi kolegi tretji, pohvali pa se lahko z nastopom na olimpijskih igrah.

In kakšna je časovnica njihovih zadnjih skokov/poletov? Bor bo imel v sredo na preizkusu čast, da se bo kot prvi spusti po Letalnici bratov Gorišek, svoj zadnji polet pa bo naredil nato v petek, medtem ko se bosta Bartol in Cene Prevc poslovila v soboto.

Cene Prevc - največji uspehi

Svetovni pokal:

1. mesto na ekipni tekmi – Willingen 2022

2. mesto na ekipni tekmi – Lahti 2020

2. mesto na ekipni tekmi – Rasnov 2021

2. mesto na ekipni tekmi – Lahti 2022

3. mesto na ekipni tekmi – Wisla 2021

3. mesto – Willingen 2022

Olimpijske igre:

2. mesto na ekipni tekmi – Peking 2022

Svetovno prvenstvo

9. mesto – Oberstdorf 2021

Bor Pavlovčič - največji uspehi

Svetovni pokal:

2. mesto – Klingenthal 2021

3. mesto – Klingenthal 2021

3. mesto – Planica 2021

Svetovna prvenstva

8. mesto – Oberstdorf 2021

Tilen Bartol - največji uspehi

Svetovni pokal:

3. mesto na ekipni tekmi – Vikersund 2021

Olimpijske igre:

5. mesto na ekipni tekmi – Pjongčang 2018

16. mesto – Pjongčang 2012

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin