Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 3. 2017,
6.59

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,93

Natisni članek

Miran Tepeš Primož Ulaga Primož Peterka Matjaž Zupan skoki

Ponedeljek, 27. 3. 2017, 6.59

6 let, 7 mesecev

Novo življenjsko poglavje slovenskih orlov

Kaj počnejo nekdanji vrhunski skakalci? Od vodenja krovne smučarske organizacije do teptanja planiške letalnice.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,93
Primož Peterka | Foto Reuters

Foto: Reuters

Pred leti smo po njihovi zaslugi uživali v pravi navijaški evforiji. Večina nekdanjih vrhunskih smučarskih skakalcev, ki so nastopali pod slovensko ali še prej, pod jugoslovansko zastavo, je še danes tesno povezana s smučarskimi skoki ali vsaj športom v rekreativnem pomenu besede, drugi pa so se povsem posvetili poslovnim izzivom.

Slovenski smučarski skakalci so pri pisanju zgodovine smučarskih skokov in poletov odigrali zelo pomembno vlogo.* Njihova imena so zapisana poleg naslovov svetovnega prvaka in olimpijskih odličij. Nekateri od njih so aktivni še danes, drugi pa so že odprli novo poglavje. Kaj počnejo danes?

Podobe in uspehi, ki se jih ne pozabi. Spomin na olimpijske igre v Salt Lake Cityju in bronasta kolajna v ekipni skakalni preizkušnji. | Foto: Reuters Podobe in uspehi, ki se jih ne pozabi. Spomin na olimpijske igre v Salt Lake Cityju in bronasta kolajna v ekipni skakalni preizkušnji. Foto: Reuters

Rok Benkovič, svetovni prvak, ki obvlada spletni dizajn

Rok Benkovič je nase opozoril kmalu po vstopu v novo tisočletje. Leta 2003 je postal svetovni mladinski podprvak, a to je bila le uvertura za položaj naslednika Francija Petka, svetovnega prvaka iz Predazza leta 1991, na svetovnem prestolu.

Svetovno prvenstvo v Oberstdorfu leta 2005 je bilo za Roka Benkoviča zmagoslavno v pravem pomenu besede. Pri komaj 18 letih je postal svetovni prvak v smučarskih skokih v posamični konkurenci, dan pozneje pa je z ekipo osvojil še bron.  | Foto: Getty Images Svetovno prvenstvo v Oberstdorfu leta 2005 je bilo za Roka Benkoviča zmagoslavno v pravem pomenu besede. Pri komaj 18 letih je postal svetovni prvak v smučarskih skokih v posamični konkurenci, dan pozneje pa je z ekipo osvojil še bron. Foto: Getty Images

Leta 2005 je namreč pri le nekaj manj kot 19 letih v Oberstdorfu postal svetovni prvak na srednji skakalnici. Dan za velikim zmagoslavjem pa je skupaj s Primožem Peterko, Juretom Bogatajem in Jernejem Damjanom osvojil še ekipni bron.

Nekoliko nepričakovano je skakalne smuči v kot potisnil že leta 2007. Športni prostor v njegovem življenju je zapolnilo plezanje, študijskega pa medijska produkcija. Trenutno se ukvarja z vrsto različnih računalniških projektov in dizajni spletnih strani.


Ne prezrite:


Od četverice iz Oberstdorfa je aktiven samo še Damjan. | Foto: Reuters Od četverice iz Oberstdorfa je aktiven samo še Damjan. Foto: Reuters

Jure Bogataj ne skriva želje: Še enkrat bi se spustil po letalnici

Na zmagovalnem odru svetovnega prvenstva v Oberstdorfu je Benkoviču družbo delal tudi Jure Bogataj (na fotografiji skrajno levo), smučarski skakalec, ki je na tekmah svetovnega pokala osemkrat osvojil točke. Najboljši rezultat je dosegel leta 2005, ko je bil v Sapporu dvanajsti, vrhunec njegove kariere pa je brez dvoma že omenjeno svetovno prvenstvo v Oberstdorfu, kjer je osvojil ekipni bron. Na istem prvenstvu je v posamični konkurenci zasedel 28. mesto

Junaki Oberstdorfa so leta 2005 takole zarezali v slavnostno torto. Jure Bogataj je na fotografiji skrajno levo.  | Foto: Vid Ponikvar Junaki Oberstdorfa so leta 2005 takole zarezali v slavnostno torto. Jure Bogataj je na fotografiji skrajno levo. Foto: Vid Ponikvar

Enaintridesetletni Kranjčan, ki je o svoji poklicni poti bolj skrivnosten – namignil je samo to, da hodi v službo –, danes nima aktivne povezave s smučarskimi skoki, jih pa še vedno rad spremlja. "Vsake toliko časa me prime, da bi se vrnil, ampak mi nekatere poškodbe tega ne dopustijo. Tudi ponoči še kdaj sanjam, da skačem," nam je povedal Jure. Ne skriva želje, da bi se še enkrat spustil po letalnici. "Gre za užitke, ki jih nikoli ne pozabiš. Tudi ko gledam, me še vedno stisne, da bil sam tam."

Skakalni četverec, ki je na olimpijskih igrah v Salt Lake Cityju leta 2002 priskakal do olimpijskega brona. Edini med njimi, ki je še vedno športno aktiven, je Robert Kranjec, ki je letošnjo sezono zaradi rehabilitacije po poškodbi izpustil, bo pa nared za olimpijsko leto 2018. | Foto: Reuters Skakalni četverec, ki je na olimpijskih igrah v Salt Lake Cityju leta 2002 priskakal do olimpijskega brona. Edini med njimi, ki je še vedno športno aktiven, je Robert Kranjec, ki je letošnjo sezono zaradi rehabilitacije po poškodbi izpustil, bo pa nared za olimpijsko leto 2018. Foto: Reuters

Peter Žonta: komercialist, ki skoke spremlja samo še prek TV-zaslona

Danes 38-letni Ljubljančan je že v mladinski konkurenci razkazoval svoj talent. Na svetovnem pokalu je prvič nastopil v sezoni 1995/96, prvo vidno uvrstitev pa dosegel tri leta pozneje, ko je bil v Harrachovu na Češkem sedmi. V sezoni 2003/04 je v Innsbrucku zmagal prvič in tudi edinkrat.

Vrhunec kariere je dosegel na olimpijskih igrah v Salt Lake Cityju leta 2002, ko je skupaj z Robertom Kranjcem, Primožem Peterko in Damjanom Frasom svojil bron.

Peter Žonta ima na svojo športno kariero zelo lepe spomine. | Foto: Getty Images Peter Žonta ima na svojo športno kariero zelo lepe spomine. Foto: Getty Images

Po končani karieri se je povsem umaknil iz skokov. Danes dela v Gorenju kot komercialist, skoke pa spremlja samo še prek televizijskih ekranov.

"V soboto in nedeljo na kavču. Toliko sem povezan s skoki," nam je v šali povedal naš sogovornik, ki priznava, da še danes kdaj pogreša skoke. "Velikokrat, ko je v Ljubljani megleno vreme, se spomnim, kako je bilo lepo, ko smo trenirali v Planici na soncu in uživali v skokih. Moram priznati, da je bilo to lepo življenjsko obdobje."

Damjan Fras, osebni trener, ki svetuje tudi Kranjcu

Nekdanji vrhunski skakalec Damjan Fras je tako kot prej omenjeni Žonta največji športni uspeh dosegel leta 2002, ko je na olimpijskih igrah v Salt Lake Cityju na ekipni tekmi osvojil bronasto odličje. Štiriinštiridesetletni Fras, ki je športno pot sklenil leta 2006, je danes osebni trener v lastnem fitnesu v Kranju. Med drugim pri njem trenira tudi smučarski skakalec Robert Kranjec, kolega z zmagovalnih stopničk v Salt Lake Cityju.

Damjan Fras je danes osebni trener v lastnem fitnes studiu. | Foto: Vid Ponikvar Damjan Fras je danes osebni trener v lastnem fitnes studiu. Foto: Vid Ponikvar

Primož Peterka, čudežni deček smučarskih skokov z nemirno nravjo

Nepogrešljiv del olimpijske četverice je tudi Primož Peterka, eden od največjih talentov v smučarskih skokih na svetu. Kariera 38-letnega Peterke je dosegla več vrhuncev.

Primož Peterka je eden od največjih talentov v svetu smučarskih skokov. | Foto: STA , Primož Peterka je eden od največjih talentov v svetu smučarskih skokov. Foto: STA ,

Prva dva je doživel že pri rosnih letih, ko je v sezonah 1996/1997 in 1998/1998 dosegel največ točk v seštevku svetovnega pokala in dve leti zapored sezono končal z velikim kristalnim globusom. Kariero je obogatil še z bronasto olimpijsko medaljo na ekipni preizkušnji v Salt Lake Cityju leta 2002 in na svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu. Zmagal je tudi na prestižni novoletni turneji in 15-krat stal na najvišji stopnički zmagovalnega odra tekem svetovnega pokala.

Peterka je edini Slovenec z dvema velikima kristalnima globusoma.  | Foto: Peterka je edini Slovenec z dvema velikima kristalnima globusoma.

Ne prezrite:

V soju žarometov je bil tudi zaradi nešportnega načina življenja, a je pod okriljem svoje družine (sin trenira nogomet, hčerki pa sta se zapisali smučarskim skokom) našel svoj mir. Peterka je trenutno pomočnik glavnega trenerja ženske reprezentance, kaj bo počel v prihodnje, pa bo znano konec aprila, je napovedal v intervjuju za Sportal.

Urban Franc, nekdaj letalec, danes "gastarbajter"

Dvainštiridesetletni Urban Franc je uspeh kariere dosegel leta 1996, ko je na 14. svetovnem prvenstvu v poletih na Kulmu z daljavo 190 metrov, ki je bila takrat državni rekord, osvojil tretje mesto.

Franc se je te dni mudil v Planici, kjer kot teptač že tradicionalno pomaga pri pripravi letalnice, sicer pa živi na Tirolskem, kjer se ukvarja z gostinstvom.

Dva letalca na kupu: Norikai Kasai pri 45 letih še vedno vztraja v skakalni karavani, Urban Franc pa polete zdaj opazuje zgolj od daleč.  | Foto: Vid Ponikvar Dva letalca na kupu: Norikai Kasai pri 45 letih še vedno vztraja v skakalni karavani, Urban Franc pa polete zdaj opazuje zgolj od daleč. Foto: Vid Ponikvar

Franci Petek, svetovni prvak, ki je postal direktor Smučarske zveze Slovenije

Franci oziroma Frenk Petek je z znamenitim nasmeškom eden od najbolj markantnih slovenskih skakalcev nasploh. Nekdanji šef nordijskih disciplin in prihodnji direktor Smučarske zveze Slovenije je imel v svoji karieri dva glavna mejnika.

Pri komaj 18 letih je dosegel edino zmago v svetovnem pokalu, nekaj mesecev pred slovensko osamosvojitvijo pa je v Predazzu v Italiji postal svetovni prvak na veliki skakalnici in postal športnik leta.

Franci Petek je eden od tistih športnikov, ki so že v obdobju športne kariere gradili akademsko pot. Diplomiral je iz geografije ter si prislužil akademski naziv magister in nato še doktor. Aprila bo na mestu predsednika Smučarske zveze Slovenije nasledil Jožka Križana.  | Foto: Sportida Franci Petek je eden od tistih športnikov, ki so že v obdobju športne kariere gradili akademsko pot. Diplomiral je iz geografije ter si prislužil akademski naziv magister in nato še doktor. Aprila bo na mestu predsednika Smučarske zveze Slovenije nasledil Jožka Križana. Foto: Sportida

Kariero je zdaj 45-letni Gorenjec sklenil zelo zgodaj, pri 24 letih. Posvetil se je študiju geografije in v šestih letih diplomiral, magistriral in doktoriral. Njegovo izjemno osebnostno in strokovno širino potrjuje velika angažiranost v pedagogiki montessori.

Franci Petek Planica 2017 | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Štirje mušketirji iz Calgaryja

Kar trije od štirih mušketirjev, ki so se z olimpijskih iger v Calgaryju leta 1988 vrnili z olimpijskimi odličji, ostajajo povezani s smučarskimi skoki. Miran Tepeš, ki je bil dolga leta tehnični delegat v konkurenci moških skokov, je danes sodelavec FIS v ženski skakalni karavani, Matjaž Zupan je zadnja leta vodil rusko reprezentanco, Primož Ulaga, nekdanji predsednik SZS, pa je danes direktor podjetja Bioguano, ki se ukvarja s prodajo gnojil, predsednik SK Ilirija.        

Fotografijo olimpijskega četverca iz Calgaryja smo posneli pri Danilu Pudgarju, takratnem selektorju ekipe. | Foto: Matej Leskovšek Fotografijo olimpijskega četverca iz Calgaryja smo posneli pri Danilu Pudgarju, takratnem selektorju ekipe. Foto: Matej Leskovšek

Miran Tepeš je danes pomočnik tekmovalne direktorice Chike Yoshide v karavani ženskih smučarskih skokov. | Foto: Vid Ponikvar Miran Tepeš je danes pomočnik tekmovalne direktorice Chike Yoshide v karavani ženskih smučarskih skokov. Foto: Vid Ponikvar

Primož Ulaga, prvi Slovenec, ki je zmagal na tekmi svetovnega pokala (Thunder Bay v Kanadi leta 1981) je danes poslovnež in predsednik SK Ilirija. | Foto: Vid Ponikvar Primož Ulaga, prvi Slovenec, ki je zmagal na tekmi svetovnega pokala (Thunder Bay v Kanadi leta 1981) je danes poslovnež in predsednik SK Ilirija. Foto: Vid Ponikvar

Matjaž Zupan je zadnja leta vodil rusko reprezentanco v smučarskih skokih, pred tem pa francosko in češko. Slovensko izbrano vrsto je vodil v obdobju velikih uspehov, kot so Benkovičev naslov svetovnega prvaka, bronasto odličje z ekipne tekme v Oberstdorfu, bronasta olimpijska medalja v ekipni konkurenci v Salt Lake Cityju leta 2002 in bronasta medalja na ekipni tekmi na nordijskem svetovnem prvenstvu leta 2011 v Oslu. | Foto: Vid Ponikvar Matjaž Zupan je zadnja leta vodil rusko reprezentanco v smučarskih skokih, pred tem pa francosko in češko. Slovensko izbrano vrsto je vodil v obdobju velikih uspehov, kot so Benkovičev naslov svetovnega prvaka, bronasto odličje z ekipne tekme v Oberstdorfu, bronasta olimpijska medalja v ekipni konkurenci v Salt Lake Cityju leta 2002 in bronasta medalja na ekipni tekmi na nordijskem svetovnem prvenstvu leta 2011 v Oslu. Foto: Vid Ponikvar

Edini od četverice, ki smučarske skoke spremlja z razdalje, je Matjaž Debelak, ki se je v anale športne zgodovine vpisal leta 1988, ko je na olimpijskih igrah v Cargaryju takrat še pod zastavo Jugoslavije v dveh dneh osvojil dve olimpijski odličji. Najprej mu je na veliki napravi pripadel bron, dan zatem pa je s Primožem Ulago, Miranom Tepešem in Matjažem Zupanom na ekipni preizkušnji osvojil še ekipno srebro.

Matjaž Debelak | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

"Takrat se je res vse izšlo, vse je bilo na pravem mestu ob pravem času," se je vrhunca svoje športne poti v enem od intervjujev za Sportal spominjal Debelak, ki je že pred olimpijskimi igrami s psihologom Maksom Tuškom (očetom športnega psihologa Mateja Tuška, op. a.) ogromno postoril na področju psihične priprave, poleg tega se je večkrat izkazalo, da je tip človeka, ki je na večjih tekmovanjih iz sebe iztisnil največ.

Debelak se danes ukvarja s trgovino s športno in zaščitno opremo, še vedno pa je reden gost tekem v Planici.

* - Pod drobnogled smo vzeli smučarje skakalce, ki so v svoji karieri osvojili odličje na enem od največjih tekmovanj, svetovnem prvenstvu ali olimpijskih igrah.

Ne spreglejte