Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
16. 3. 2017,
14.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,95

1

Natisni članek

Smučarska zveza Slovenije Franci Petek

Četrtek, 16. 3. 2017, 14.00

6 let, 6 mesecev

Pogovor z novim direktorjem SZS

Franci Petek: Brez revolucije #video

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,95

1

"Bil sem smučarski skakalec, a bom direktor vseh panog," obljublja Franci Petek, stari znanec v novi pisarni, ki bo čez en mesec postal še šesti direktor Smučarske zveze Slovenije v zadnjih sedmih letih.

Jožko Križan bo 571 dni po prevzemu direktorske službe izpraznil pisarno na sedežu Smučarske zveze Slovenije. "Poslavljamo se v prijateljskem duhu. Odločil sem se za nov izziv, za novo zaposlitev z mednarodnim pridihom," pravi poslavljajoči se direktor, ki bo taktirko osrednjega operativca največje športne zveze v državi prepustil nekdanjemu skakalnemu svetovnemu prvaku Franciju Petku. Njegov mandat bo sicer vezan na predsedniško vlogo Enza Smrekarja, torej (vsaj) do leta 2018.


Ob novi direktorski menjavi so bili tudi vseh kadrovskih prevetritev vajeni opazovalci nemalo presenečeni. Kdaj se je začela odvijati ta zgodba?
Tudi zame se je vse skupaj zgodilo nepričakovano. Kdaj? V nekaj dneh. Potreboval sem nekaj dni za razmislek. Videl sem izziv. O njem je bilo vredno razmisliti in zdaj tudi vanj ugrizniti.

In kaj je za vas osrednji izziv?
Če ti direktorsko mesto ponudi predsednik Smučarske zveze Slovenije, torej hiše, v kateri sem odraščal od mladih nog, se kalil in si nabiral izkušnje, je ponudbo zelo težko zavrniti. Zelo sem navezan na to hišo. Največji izziv vidim v tem, da po dolgih letih, v katerih je zveza nekaj dajala meni, zdaj jaz nekaj dam njej. Pomagal bom ustvarjati razmere, da bi lahko bili naši športniki med najboljšimi.

Predsednik SZS Enzo Smrekar se poslavlja od Jožka Križana in pozdravlja Francija Petka. | Foto: Sportida Predsednik SZS Enzo Smrekar se poslavlja od Jožka Križana in pozdravlja Francija Petka. Foto: Sportida

Prav gotovo ste ob pogovorih o prevzemu položaja dobili tudi vpogled v finančno stanje SZS.
S podrobnim stanjem se še nisem povsem seznanil. Vem pa, da na tem področju ostajajo izzivi. A o tej temi bom več lahko spregovoril, ko se bom v prehodnem času spoznal s stanjem.

Verjetno pa vam je znano, da je v teku sanacijski program, zastavljen do leta 2022?
Seveda, to je smernica, ki se je bomo držali. Vidi se, da SZS v zadnjem obdobju dela zelo dobro. V hiši je mir. Vzdušje je pozitivno. Na tej ravni je bilo narejenega veliko dobrega. Še naprej bomo sledili sanacijskemu načrtu. Brez razmisleka, zagotavljanje finančno stabilnega in vzdržnega poslovanja bo ena od glavnih nalog. Pravzaprav gre za večno nalogo.

Vsak direktor želi pustiti svoj pečat. Kakšen je bil pečat vašega predhodnika Jožka Križana? Kakšen bo vaš pečat?
Predhodnikov pečat je močan in predvsem pozitiven. Svoje relativno kratko obdobje je primerno zaznamoval. Sam si želim še nadgraditi njegovo delo. Drugi pa bodo ocenjevali uspešnost. Verjamem pa, da lahko s skupnim delom nadaljujemo lepo zgodbo.

Kakšnih revolucionarnih sprememb ne gre pričakovati?
Čez noč prav gotovo ne. SZS deluje dobro. To je vidno tudi v odnosu do javnosti, športnikov in države. Ne vidim potrebe po radikalnih spremembah. A evolucija teče, zato verjamem, da bomo z ekipo vpeljali kaj novega.

Polnopravni direktor SZS bo postal 15. aprila. | Foto: Sportida Polnopravni direktor SZS bo postal 15. aprila. Foto: Sportida

Poznate populistično frazo šport športnikom? V kolikšni meri je vaša prednost dejstvo, da ste prvi direktor s predhodno vlogo vrhunskega športnika?
Najprej bi poudaril, da bom kljub dejstvu, da sem bil smučarski skakalec, direktor vseh disciplin. Sicer pa je moje imenovanje pomembno sporočilo. Je znak, da lahko tudi nekdanji športnik zasede direktorski položaj. Moja prednost je vsekakor ta, da razumem potrebe športnikov. Lažje bom razumel tudi kakšne napake, čeprav stroka ne bo moja domena. To je stvar vsake posamezne discipline.

Do včeraj ste bili zunanji opazovalec. Kakšna je na tej strani javna podoba SZS?
Ko sem prejel ponudbo, je bila prav ta podoba ena od ključnih stvari. Dejansko čutim mir in pozitivno vzdušje. Tudi ob kriznih situacijah, ki se vedno pojavijo, se te rešuje razumno, umirjeno in premišljeno. To je tisto, kar ustvarja vzdušje in razmere, v katerih lahko stroka in športniki dosegajo dobre rezultate.

Kaj pa vaše dozdajšnje zaposlitve?
Prav gotovo ni preprosto prekiniti ene zgodbe in se osredotočiti na novo. Zaradi tega sem vesel dogovorjenih časovnih okvirov. Do primopredaje poslov bom uredil vsa razmerja. Direktor SZS bom postal, če bo šlo vse po načrtih, 15. aprila. 

Kdo je Franci Petek?  Franci Petek | Foto: Sportida Foto: Sportida

Čeprav je zelo zagnano in predvsem poglobljeno deloval na več področjih, pa je Francija Petka, rojenega 15. julija 1971 na Jesenicah, zaznamoval predvsem šport, natančneje smučarski skoki. Velja za enega najboljših slovenskih smučarskih skakalcev vseh časov, čeprav mu je na vrhuncu kariere peruti dodobra pristrigla revolucionarna selitev na V-slog.

Pohvali se lahko z naslovom svetovnega prvaka na veliki skakalnici (Val di Fiemme 1991), eno zmago v svetovnem pokalu in skupno petimi uvrstitvami na oder za zmagovalce. Dvakrat je nastopil na olimpijskih igrah, ob tem pa leta 1992 v Albertvillu kot prvi v zgodovini nosil slovensko zastavo ob odprtju iger. Leto pred tem je postal tudi prvi športnik leta v samostojni državi.

Po koncu kariere se je dokončno posvetil študiju, postal doktor geografije in se zaposlil na Geografskem inštitutu. Športnih vezi ni nikoli prekinil, zato se je pred desetletjem vrnil pod okrilje Smučarske zveze Slovenije in sprva deloval kot predsednik zbora za skoke, nato pa tudi kot direktor panoge.

Tudi ko se je še drugič poslovil od SZS in se podal v pedagoške vode (vrtec montessori), je ostal povezan s skakalnim športom. Med drugim s projektom Mini Planica, ki skoke približuje najmlajšim, in z vlogo ambasadorja (večkrat neuspešne) planiške kandidature za organizacijo svetovnega prvenstva v nordijskih disciplinah.
Ne spreglejte