Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
21. 12. 2017,
11.10

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,83

2

Natisni članek

svetovni pokal Martin Čater Peter Pen Grega Koštomaj Boštjan Kline Andrej Jerman

Četrtek, 21. 12. 2017, 11.10

6 let, 3 mesece

Jerry se vrača na kraj "zločina"

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,83

2

Če mu bo poškodovano koleno to dovoljevalo, bo nekdanji smukač Andrej Jerman prihodnji teden v Bormiu priskočil na pomoč slovenski smučarski reprezentanci. Ob tem ne skriva, da ga vse bolj mika tudi stalna vrnitev v svetovni pokala.

Andrej Jerman bo osmo obletnico zmage v Bormiu zaznamoval na kraju "zločina". | Foto: Getty Images Andrej Jerman bo osmo obletnico zmage v Bormiu zaznamoval na kraju "zločina". Foto: Getty Images

Ob pogovoru z Andrejem Jermanom, ki je pred slabimi petimi leti končal svojo tekmovalno kariero, zdaj pa že tretjo sezono službuje v Oslu, natančneje v klubu Ready Alpin, kjer skrbi za razvoj mladih smučarjev od prvih zavojev do 16. leta starosti, bi se težko izognili občutku, da na Norveškem ni srečen. Deloma zaradi okolja, občutno bolj pa zaradi načina dela in življenja.

"Ko sem se pred kratkim udeležil koncerta Vlada Kreslina za Slovence na Norveškem, sem ugotovil, da živim povsem drugačno življenje. Ko večina končuje delo, jaz pravzaprav šele začenjam. Ker delujem v otroškem smučanju, se zame delo začenja po 15. uri. Od življenja torej nimam nič," pravi Jerry, kot 39-letnega Tržičana kličejo prijatelji.

Vleče ga med elito

Zdi se, da se bo njegovo klubsko delovanje končalo. Na Norveškem ima sicer na široko odprta vrata tudi v športni gimnaziji, kar bi bil svojevrsten izziv. A prvega Slovenca, ki je slavil smukaško zmago svetovnega pokala, vleče predvsem v tekmovalno smučanje na najvišji svetovni ravni, zato bo po februarskih olimpijskih igrah v Pjongčangu najverjetneje stal na trenerski tržnici.

"Pogrešam svetovni pokal. Pogrešam ta krog ljudi, veliko bolj, kot sem mislil, da ga bom. Jasno, rad bi se vrnil, a na koncu ni vse v mojih rokah," razmišlja Jerman, ki je po tekmovalnem umiku deloval kot pomočnik trenerja v slovenski reprezentanci. Tudi pred to sezono je bil v resnih pogovorih s šefom slovenskih smukačev Petrom Penom, a se vrnitev (še) ni uresničila.

Spomin na 29. 12. 2009 | Foto: Getty Images Spomin na 29. 12. 2009 Foto: Getty Images

Vrnitev v Bormio

Vseeno ostaja v stalnih stikih s Penom in slovenskimi tekmovalci. Še več, prihodnji teden naj bi se v družbi Grege Koštomaja,  trenerja poškodovane Ilke Štuhec, v Bormiu kot tretje oko, svetovalec in dodaten par rok priključil reprezentanci na preizkušnjah v smuku in kombinaciji. Vrnitev bo zanj še posebej čustvena, saj je prav v Bormiu slavil eno od svojih dveh zmag.

Ko smo ga vprašali, ali bi, če zapre oči, znal v mislih "prevoziti" spektakularno progo Stelvio, je v smehu odvrnil: "Oh, ni mi treba zapirati oči. Tisti smuk vidim pri odprtih očeh. Tolikokrat sem ga prevozil, da poznam vsak zavoj. To ostane v smukaču. O tem sem se pred kratkim prepričal, ko sem z mladimi smučarji iz našega kluba gledal prenos tekme iz Beaver Creeka in napovedoval vmesne čase. Večinoma sem se uštel zgolj za kakšno stotinko."

V Poissonovi družbi

Februarja je minilo deset let od Jermanove prve zmage v Garmisch-Partenkirchnu. Že prihodnji teden bo praznoval osmo obletnico zmage v Bormiu. "To so trenutki, ki jih človek zlepa ne pozabi. Bormio je imel v mojih mislih vedno posebno mesto, predvsem zaradi zahtevnosti. Po zmagi seveda še toliko bolj. Je pa to posebna tekma. Ko so ljudje razpeti med božičem in novim letom, mora smukač delati. A če zmagaš, je trud poplačan," razmišlja zmagovalec Bormia 2009.

Zdaj trener na Norveškem, prihodnje leto pa ... | Foto: Sportida Zdaj trener na Norveškem, prihodnje leto pa ... Foto: Sportida

Tedaj je z zaostankom 53 stotink sekunde drugo mesto zasedel Didier Defago, tretji je bil Michael Walchhofer, četrti pa David Poisson, ki je pred petimi tedni in pol umrl po padcu v Nakiski. "Ja, David … V Bormiu je bil vedno dober. Večkrat pomislim nanj. Ko sem slišal za tragično novico, nisem mogel verjeti. Saj vemo, da je smuk nevaren, a na kaj takšnega seveda človek nikoli ne pomisli," o nesrečnem Francozu razmišlja Jerry.

"Bormio bo za Slovence prelomnica"

Ob pogovoru z Jermanom nismo mogli mimo slovenskega izkupička v dozdajšnjem delu sezone, ki je skromnejši od pričakovanj. "Tudi sam sem upal na boljši začetek. Ne bi rad razpravljal o podrobnostih, a trdim, da kakovost fantov in njihova pripravljenost nista sporni," je na to, da so imeli Boštjan Kline in sotekmovalci nemalo težav z opremo, ki je omejevala konkurenčnost, opozoril nekdanji smukaški prvokategornik.

"Sem tudi v stalnih pogovorih s trenerjem Penom. Pred kratkim sem mu dejal, da bo prav Bormio prelomnica. Tu se bo sezona obrnila. Ponavljam, predvsem Kline in Martin Čater sta nakazala kakovost, zato ju nikakor ne gre odpisati. Če bo tudi oprema na želeni ravni, lahko pričakujemo občutno boljše rezultate," je pogovor sklenil gorenjski olimpijec.

Ne spreglejte