Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 2. 2013,
9.34

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

nordijska kombinacija

Petek, 22. 2. 2013, 9.34

7 let, 12 mesecev

Jelenko dosegel drugo najboljšo slovensko uvrstitev v zgodovini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nordijski kombinatorec Marjan Jelenko je na sv. prvenstvu v dolini Fiemme osvojil vrhunsko sedmo mesto, kar je druga najboljša slovenska uvrstitev v zgodovini. Prvak je Francoz Jason Lamy Chappuis.

Svetovni prvak v nordijski kombinaciji je postal Francoz Jason Lamy Chappuis. Srebro je po fotofinišu pripadlo Avstrijcu Mariu Stecherju, z bronom pa se je moral zadovoljiti Nemec Björn Kircheisen. Branilec naslova Nemec Eric Frenzel je obtičal tik pod stopničkami. Veliki zmagovalec nordijske kombinacije je postal Francoz Jason Lamy Chappuis, ki je bil zlat že na zadnjem svetovnem prvenstvu v Oslu, vendar tam na veliki napravi. Po skokih je bil šele enajsti z 1:13 zaostanka, vendar je tekel res šampionsko. Odličen pa je bil tudi slovenski predstavnik Marjan Jelenko na sedmem mestu. Po skokih je bil četrti in bil malce skeptičen pred tekom, vendar so bile noge in smuči tokrat prave in prišel je do druge najboljše slovenske uvrstitve na svetovnih prvenstvih. Leta 1997 v Trondheimu je bil Roman Perko peti. Ostala slovenska trojka se danes ni izkazala. Mitja Oranić je bil 32., Gašper Berlot 44., debitant na svetovnih prvenstvih Matic Plaznik pa 47.

"Marjan je danes dobro skočil, sploh v pogojih, ki so bili na skakalnici. Tekel je nato taktično fenomenalno. Bil je močan in prišel do odlične uvrstitve. Super rezultat. Svoj cilj je izpolnil, zdaj je še na drugih dveh - Mitji Oraniču in Gašperju Berlotu, da svoje naredita. Matic je prvič nastopil na svetovnem prvenstvu in imel nekaj treme. V teku pa je imel slabe smuči," je nastope štiri kombinatorcev ocenil trener Primož Triplat.

"Zelo sem presenečen nad tekom. Pred štartom si nisem predstavljal, da bom šel tako dobro. Vsi smo zelo veseli uvrstitve. Moram povedati, da sem malce presenečen nad uvrstitvijo. Res je dober rezultat. To je dobra popotnica za naprej," je bil vidno vesel sedmega mesta Marjan Jelenko.

Po 8,8 km je najbolje kazalo Stecherju, Kircheisnu in Lamyju. Jelenko je izpadel iz boja za medalje, a je v igri za najbojšo deseterico.

Po 7,5 km se je v ospredje prebil Kircheisen, drugi je bil Lamy, tretji pa Frenzel. Naš Jelenko je bil osmi, a je obdržal stik z vodilno skupino.

Po 6,3 km je primat na tekmi prevzel Frenzel, na drugo mesto se je prebil naš Jelenko (+ 0,3 sekunde), tretji pa je bil Stecher. Vodilna skupina se je iz šestih tekačev povečala na osem.

Na petem kilometru je tempo začel narekovat Japonec Kato. Prvih šest sta ločevali le 2 sekundi! Naš Jelenko je bil šesti.

Po 3,8 km je bil prvi Stecher s prednostjo sekunde pred Beilerjem in 1,3 sekunde pred Klementsenom. Frenzel je svoj zaostanek z 19,4 zmanjšal na 10,1 sekunde. V zasledovalni skupini je bil tudi naš Jelenko, ki je za vodilnim Stecherjem zaostajal le še 11 sekund.

Na drugem vmesnem času (2,5 km) je vodstvo prevzel Stecher pred Beilerjem in Klementsenom. Na četrto se je prebil Nemec Frenzel, na peto Japonec Kato, naš Jelenko je zdrsnil na šesto mesto (+19,8).

Po prvem vmesnem času je vodil Norvežan Klemetsen 3,5 sekunde pred Avstrijcem Stecherjem, tretji pa je bil njegov rojak Beiler (+4,4). Naš Jelenko je držal četrto mesto z zaostankom 19,7 sekunde.

Ne spreglejte