Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
16. 3. 2015,
18.05

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Letalnica bratov Gorišek prenova Janez Gorišek Jelko Gros

Ponedeljek, 16. 3. 2015, 18.05

7 let, 12 mesecev

Janez Gorišek ob krstu prenovljene letalnice o prednostih Planice

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Letalnica bratov Gorišek je prestala krst pred poleti, ki bodo ta konec tedna. Njen oče Janez Gorišek je več kot zadovoljen z izdelkom, tudi on pa upa, da se bo dalo leteti daleč.

Planiški praznik na Letalnici bratov Gorišek vedno privabi ogromno množico ljubiteljev dolgih skokov. Od leta 2013 pa vse do danes je imela zamrznjen status, saj so jo prenavljali.

Ob povečavi bo zdaj konkurenčna Vikersundu v lovu za svetovnim rekordom, ki znaša 251,5 metra. Te daljave se je veselil Norvežan Anders Fannemel, slovenski skakalec Peter Prevc pa je letos na Norveškem odprl vrata kluba 250 in dobil predznak svetovni rekorder.

Tudi v Planici si želijo, da bi se najboljši skakalci veselili takšnih daljav. Janez Gorišek je projektiral prenovo letalnice, ki se spet bohoti v dolini pod Poncami. Danes je bil del krsta prenovljene letalnice v Planici – simbolično se je na posebni napravi s smučmi na nogah in ob znaku planiškega delavca Petra Stefančiča za kakšen meter varno spustil po zaletni mizi -, zadovoljen pa je s tem, kar so opravili izvajalci del: "Letalnica je zelo lepa. Naredili so jo tako, kot sem si želel. Mogoče je vse skupaj izpadlo še bolje."

Ob sprehodu z vrha letalnice v njen iztek lahko ob njenem desnem robu vidimo številke, ki označujejo, koliko metrov bo skakalec poletel. In zadnja zapisana je številka 255. Mar bi to lahko pomenilo, da bi do te daljave v Planici leteli že letos? "Do 255 je bilo smiselno označiti zato, da uradni merilec z elektronskim merjenem meri od tam naprej," odgovarja Jelko Gros, direktor Zavoda Planica, ki ima prenovo nordijskega centra v Planici vedno pod nadzorom.

Ali bi lahko bila ta številka dosegljiva konec tedna, pa je spregovoril tudi Gorišek: "Vse največje letalnice so narejene tako, da o ekstremnih daljavah odločajo malenkosti, od priprave, vetra do skakalca. Na izjemno dolge polete vpliva več dejavnikov. Tukaj igram na prednost Planice. Če se bo izšlo in bomo imeli sončno vreme, ob katerem zapiha vzgornik, se bo dalo daleč leteti."

Uradni preskus letalnice bo v sredo okoli 10. ure, v četrtek pa bodo na delu že tisti najboljši. Ob 9. in 10. uri jih najprej čakata uradna treninga, uro pozneje kvalifikacije, nato pa si bodo sledile tekme: v petek posamična, v soboto ekipna in v nedeljo spet posamična.

Ne spreglejte