Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
2. 3. 2013,
12.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Tina Maze Hermann Maier

Sobota, 2. 3. 2013, 12.23

8 let

Izjemna Tina, Maierjev rekord zgodovina

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Z vsako dodatno točko, ki jo bo v preostalem delu sezone svetovnega pokala osvojila slovenska smučarska šampionka Tina Maze, se bo rekordna letvica pomaknila za stopnjo navzgor.

"Točke bom seštevala po koncu sezone," se je kot po pravilu na skoraj vsako vprašanje o lovu na rekord v zadnjih tednih odzvala Tina Maze. Po dveh tretjinah smučarskega programa v Garmisch-Partenkirchnu oziroma 30 tekmah (od skupno 37) celotne sezone pa je že jasno, da se bo ob napovedani sezonski inventuri najboljša slovenska smučarka soočila z rekordnim točkovnim dosežkom. Le en teden po tem, ko si je v Meriberu že zagotovila veliki kristalni globus, je na prizorišču predzadnjega svetovnega prvenstva prekoračila čarobno mejo 2000 točk. To je doslej uspelo le legendarnemu Avstrijcu Hermannu Maierju, ki je pred trinajstimi leti ob koncu sezone 1999/2000 nehote zaznamoval vstop v novo tisočletje in pristal pri natančno 2000 točkah. Ko je pred dvema mesecema v domačem Flachauu spremljal ženski slalom svetovnega pokala, je ob številnih vprašanjih o ogroženosti njegovega dosežka Tini javno zaželel obilo sreče. "Upam, da ji bo uspelo. Če ji bo, bom imel večji mir, saj ne bo tovrstnih vprašanj," je z nasmehom dejal Herminator.

Mazejeva ima še pred zadnjimi sedmimi tekmami že kar 2024 točk, v Gramischu pa je v enem zamahu preskočila dosežke Pernille Wiberg, Janice Kostelić, Lindsey Vonn in že omenjenega Maierja. Zdaj je torej že jasno, da bo Črnjankin končni dosežek sezone 2012/13 nov rekordni mejnik ter obenem tudi spomenik izjemni vsestranskosti. A tako kot so za Mazejevo vsi letošnji uspehi po njenem pojmovanju "le posledica smučarske popolnosti oziroma iskanje le-te", tako so tudi točke, čeprav rekordne, le stopinje do končnih lovorik. Le-teh se bo po najbolj uspešni sezoni v karieri nabralo dovolj za povsem novo vitrino v Črni na Koroškem ali kar v Gorici. Okrog vratu je namreč že prejela tri kolajne na svetovnem prvenstvu, si zagotovila veliki kristalni globus ter malega za veleslalomsko premoč, hkrati pa se zelo resno podaja tudi v boj za preostale tri globuse. Pot do teh si utira z nizom vrhunskih rezultatov, med katerimi prevladujejo zmage. V tekoči sezoni jih je vknjižila že kar devet, od tega vsaj eno v vsaki disciplini. Doslej je to uspelo le Petri Kronberger (1990/91) in Janici Kostelić (2005/06), v moški konkurenci pa se je pod ta dosežke podpisal le Marc Girardelli (1988/89).

Ne spreglejte