Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
19. 3. 2019,
9.42

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,87

Natisni članek

Aksel Lund Svindal Lindsey Vonn Felix Neureuther Frida Hansdotter svetovni pokal Julia Mancuso Marcel Hirscher Marcel Hirscher

Torek, 19. 3. 2019, 9.42

5 let, 1 mesec

OB KONCU SEZONE SVETOVNEGA POKALA

Izhodna vrata so na stežaj odprta

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,87
Marcel Hirscher in Felix Neurether | Sveži upokojenec Felix Neureuther upa, da bo Marcel Hirscher vztrajal. | Foto Sportida

Sveži upokojenec Felix Neureuther upa, da bo Marcel Hirscher vztrajal.

Foto: Sportida

Tudi če bo najboljši smučar zadnjih let Marcel Hirscher poleti sprejel odločitev o nadaljevanju kariere, bo razred smučarskih upokojencev 2019 nadvse zvezdniški. Lindsey Vonn, Aksel Lund Svindal, Frida Hansdotter …

Marcel Hirscher in Mikaela Shiffrin
Sportal Nova denarnica Shiffrinove krepko debelejša od Hirscherjeve

"Lani je bil idealen čas za tekmovalno upokojitev. Toda dodatna sezona je bila odlična. Še vedno obožujem tekmovanja. A to norost, ki spremlja vse skupaj, je težko prenašati. Kako naprej? Po zadnji tekmi, ki sem jo končal na 14. mestu, bi lahko dejali, da so me fantje iztrošili. No, lahko pa, da so me tudi dodatno motivirali. Sami izberite svoj naslov," je novinarjem ob koncu zanj znova zelo uspešne sezone v Soldeuu dejal Marcel Hirscher, lastnik kar osmih velikih kristalnih globusov, obenem pa eden od tistih smučarjev, ki še niso sporočili, kakšna bo njihova prihodnost. Pravi, da bo zanj poletna odločitev o (ne)nadaljevanju karieri ena najbolj težkih v življenju.

"Predober je, da bi odnehal"

"Rad bi ga še gledal. Predober je, da bi odnehal," tehtanje 30-letnega Hirscherja komentira Nemec Felix Neureuther, eden največjih zvezdnikov smučarskega upokojenskega razreda 2019. Bavarec, ki bo prihodnji teden dopolnil 35 let, je po več zdravstvenih težavah v zadnjih mesecih ocenil, da je čas za slovo. Nedeljsko sedmo mesto v Soldeuu je bil celo njegov najboljši rezultat sezone, v kateri se je po enoletni odsotnosti poskušal vrniti med najboljše. Ni pa bil več to tisti Srečko, ki je pred tem dobil 13 tekem svetovnega pokala, prejel tri kolajne na svetovnih prvenstvih in bil celo desetletje del slalomske elite.

Frida Hansdotter med zadnjo vožnjo na tekmi svetovnega pokala | Foto: Reuters Frida Hansdotter med zadnjo vožnjo na tekmi svetovnega pokala Foto: Reuters

Hansdotter, Fanara, Hargin …

Za najbolj odmevno slovo je sicer v Soldeuu poskrbela aktualna slalomska olimpijska prvakinja Frida Hansdotter, ki je sledila tradiciji zadnjih voženj v nesmučarskih oblačilih. V Andori smo zadnjič na tekmah svetovnega pokala lahko spremljali tudi francoskega veleslalomskega specialista Thomasa Fanaraja, ki se je 13-krat zavihtel na stopničke svetovnega pokala, a le enkrat na najvišjo, ter izrazitega švedskega slalomskega specialista Mattiasa Hargina, ki je s smučanjem prebrodil tudi osebno krizo po tragični smrti žene Matilde Rapaport, o kateri smo nazadnje pisali januarja, ko se je ob robu tekem svetovnega pokala v Garmisch-Partenkirchnu znašla njena sestra Helena Rapaport.

Marcel Hirscher in Mikarla Shiffrin
Sportal Živeti v dobi največjih

Lindsey Vonn | Foto: Getty Images Lindsey Vonn Foto: Getty Images Slovo v velikem slogu: s kolajno na SP

Že pred vsemi naštetimi so tekmovalne smuči postavili v kot tudi Kanadčan Erik Guay, Italijan Werner Heel, Švicarja Sandro Viletta in Patrick Küng ter v velikem slogu tudi nekdanja zmagovalca skupnega seštevka svetovnega pokala Lindsey Vonn in Aksel Lund Svindal. Oba v velikem slogu – s kolajno na svetovnem prvenstvu v Aareju.

Ker pa sezona 2019/20 ne prinaša velikega tekmovanja, bo smučarskih upokojitev v prihodnjih tednih verjetno še kar nekaj. Morda tudi v slovenskem taboru, kjer se je pred dilemo znašla predvsem Ana Drev. O odločitvi še ne želi govoriti, saj pravi, da želi rehabilitacijo po poškodbi kolena opraviti z miselnostjo aktivne smučarke.

Julia Mancuso v svojem slogu

Kot platformo za naznanitev konca karier smučarji v zadnjem obdobju uporabljalo predvsem družbena omrežja. Predhodniki svežih upokojencev pa medtem s svojimi sledilci delijo drugačne novice. Tudi nekdanja ameriška smučarka Julia Mancuso, ki se je poslovila lani. Zdaj naznanja, da bo poleti prvič postala mama. V svojem slogu. V kostumu superženske na smučeh, v katerem je nastopila tudi na zadnji tekmi.
Žan Kranjec
Sportal Sezona, ki je zlepa ne bo pozabil, a jo želi preseči
Ne spreglejte