Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
17. 3. 2019,
18.33

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,22

Natisni članek

svetovni pokal Mikaela Shiffrin Mikaela Shiffrin Marcel Hirscher Marcel Hirscher Meta Hrovat Tina Maze

Nedelja, 17. 3. 2019, 18.33

5 let

MARCEL HIRSCHER IN MIKAELA SHIFFRIN

Živeti v dobi največjih

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,22
Marcel Hirscher in Mikarla Shiffrin | V svetovnem pokalu nič novega | Foto Getty Images

V svetovnem pokalu nič novega

Foto: Getty Images

Daleč od nepričakovanega, še dlje od nezasluženega ali neprepričljivega. Vseeno pa sta zmagi Marcela Hirscherja in Mikaele Shiffrn v skupnem seštevku svetovnega pokala v alpskem smučanju izjemni, predvsem pa obema šampionoma krepita položaj v druščini večnih.

Že videna in tudi napovedana fotografija. Tokrat v Soldeuu v Andori. Napovedovani trenutek, ko fotografi ob spuščenem zastoru sezone na najvišji stopnički za skupno fotografijo zaprosijo najboljša smučarja zime. Znova sta bila to avstrijski šampion Marcel Hirscher in izjemna Američanka Mikaela Shiffrin. Prvi že osmič zapored, druga "šele" tretjič, a pri 24 letih in dominantnosti, ki jo izkazuje, z velikim potencialom, da se v tej vlogi znajde še večkrat.

Tudi tokrat sta bila v boju za veliki globus nadvse prepričljiva in sta odpor tekmecev zlomila že pred prihodom v državico, ki je vpeta med Francijo in Španijo. Oba po svoje pišeta zgodovino alpskega smučanja, zato je povsem na mestu zaključek, da živimo v dobi, ko lahko hkrati opazujemo smučarja, ki bosta oziroma v določenih kategorijah že sta - najboljša v zgodovini.

Marcel Hirscher | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Hirscherjev uveljavljeni recept

Navidezna resigniranost in tekmovalna ranljivost Hirscherja v Andori je, pa naj se sliši še tako paradoksalno, velik dokaz njegove (pre)moči. Kaže namreč na to, kako velikega pritiska se je otresel, ko je postalo jasno, da bo znova osvojil kar tri globuse. Pravzaprav dokazujeta njegovo človečnost in razkrivata velikanski razkorak med Avstrijcem s pravo tekmovalno iskro, pristopom in napadalnim slogom smučanja, ki ga neguje, ter utrujenim smučarjem, ki se mu ni treba več naprezati na vso moč.

Kar nekaj lovcev se je zbralo za njegovim hrbtom v zadnjih osmih sezonah, vse pa je ugnal s preizkušenim receptom. Stavil je na premoč v slalomu in veleslalomu, pri čemer sta mu šla na roko tudi vse večja specializacija ter stalna razpršenost točk v hitrih disciplinah. Kot skrito zalogo ima sicer vedno pripravljene tudi superveleslalomske smuči, ki pa mu jih skorajda ni treba več nadeti.  

Sezona Marcela Hirscherja v številkah

1.546
točk svetovnega pokala
401 točka prednosti pred Alexisom Pinturaultom
15 uvrstitev na stopničke
9 zmag
2 mala globusa
1 zlata kolajna na SP

Mikaela Shiffrin | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Korak proti Tini Maze

Še precej manj manevrskega prostora kot Hirscher pa svojim tekmicam pušča Mikaela Shiffrin. Ko namreč smučarka ob velikem osvoji še kar tri male globuse (slalom, veleslalom in superveleslalom), ob tem pa se tudi v edinih smukaških nastopih zlahka uvrsti med deseterico, konkurenci pravzaprav ostane le še boj za drugo mesto. O tem pričajo tudi kar 2.204 točke, kolikor jih je zbrala na 25 tekmah, na katerih je nastopila.

Zaradi predlanskih težav z anksioznostjo ter tekmovalne pragmatičnosti, s katero lovi etapne cilje, se pri razporejanju tekmovalnega urnika še vedno ni opogumila za polni program, s katerim je navduševala Tina Maze in prišla do rekordnih 2.414 točk. Toda izjemna Američanka je v nedavno končani sezoni nedvomno postregla z novimi smučarskimi dimenzijami, ki jo vse bolj preobražajo v vsestransko tekmovalko. Obenem pa z izbiranjem tekem konkurenci sporoča, da ima še vedno tudi nekaj rezerv.

Sezona Mikaele Shiffrin v številkah

2.204
točke svetovnega pokala
894 točk prednosti pred Petro Vlhovo
21 uvrstitev na stopničke
17 zmag
3 mali globusi
2 zlati kolajni na SP

Marcel Hirscher in Mikaela Shiffrin | Foto: Reuters Foto: Reuters

Korak pred preostalimi

Velika odlika tako Hirscherja, ki je z osmim zaporednim globusom podrl lastni rekord, kot tudi Shiffrinove, katerih 60 zmag nakazuje na usmeritev proti rekordnim 86 zmagam Ingemarja Stenmarka, je velika tekmovalna stabilnost. Z njo drugim smučarjem "prepuščata" kakšno zmago, a po drugi strani nihče ni zmožen na najvišji ravni vztrajati tako dolgo.

Pri tem jima je v pomoč tudi dovršen spremljevalni ter logistični sistem in elitni status pri opremljevalcu. A na koncu sta na progi sama. Tam pa dokazujeta, da sta prefinjeno določila svoje meje tveganja, na podlagi katerih sta razvila najbolj sodobna in najhitrejša smučarska sloga.

Hrovatova kot vzhajajoča zvezda

Meta Hrovat in Noel Clement | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Na zaključni podelitvi priznanj je na oder stopila tudi Meta Hrovat. Prejela je namreč največ točk med mladimi smučarkami, tako da je osvojila lovoriko vzhajajoča zvezda, katere pokrovitelj je Longines. V hrbet so ji gledale Lie Kajsa Vickhoff, Aline Danioth, Alice Robinson in druge mladenke. V moški konkurenci je to priznanje osvojil zmagovalec zadnjega slaloma Clement Noel, za katerim so se v posebni razvrstitvi zvrstili Loic Meillard, Marco Odermatt, Istok Rodeš, Albert Popov

Clement Noel
Sportal Umirjeni Hirscher z globusom zaploskal Noelu
Mikaela Shiffrin
Sportal Še zadnji udarec Mikaele Shiffrin
Frida Hansdotter poslovilna Soldeu
Sportal Ko napoči čas za slovo: danes Frida, jutri ...
Žan Kranjec
Sportal Sezona, ki je zlepa ne bo pozabil, a jo želi preseči
Ne spreglejte