Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
25. 3. 2020,
13.20

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,92

2

Natisni članek

Tina Weirather svetovni pokal

Sreda, 25. 3. 2020, 13.20

4 leta

TINA WEIRATHER

Iz karantene v smučarsko slovo

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,92

2

Tina Weirather | Foto Sportida

Foto: Sportida

"Vsaka stvar ima svoj konec. Le klobasa ima dva," je konec uspešne smučarske kariere, v kateri je osvojila dva mala kristalna superveleslalomska globusa, naznanila Tina Weirather.  

Brez novinarske konference, šopkov rož in brisanja solz. Kar iz domače dnevne sobe, pravzaprav iz osrčja karantene, je slovo od belega cirkusa naznanila dolgoletna sopotnica karavane svetovnega pokala Tina Weirather iz Liechtensteina.

"Da, rekla sem. Zdaj sem upokojenka. To je bila izjemna pot, življenjska avantura. Vse, kar sem, sem postala zaradi alpskega smučanja. Kar 15 let sem bila v svetovnem pokalu. Brez obžalovanj. Dala sem vse. In hvaležna sem, da se mi je to zgodilo," je ob slovesu dejala 30-letna superveleslalomska mojstrica in dodala, da je pred kratim našla seznam svojih mladostnih ciljev. Pravi, da je izpolnila vse. Zdaj je čas za nove izzive.

Pogosto je bila njena tekmica tudi Ilka Štuhec. | Foto: Sportida Pogosto je bila njena tekmica tudi Ilka Štuhec. Foto: Sportida

Dva globusa in kolajni z velikih tekmovanj

V bogati karieri, ki jo je ob zmagi Tine Maze pred 15 leti v Söldnu prenesla tudi na raven svetovnega pokala, se je izoblikovala v specialistko za hitri disciplini z dobrim veleslalomskim občutkom. V teh disciplinah je v večjem delu kariere osvajala točke, vmes pa jih vknjižila tudi v slalomu in kombinaciji.

Zbrala je kar 41 uvrstitev na oder za zmagovalke svetovnega pokala. Med temi je tudi devet zmag. Zadnje se je veselila lani v Crans Montani. V sezonah 2016/17 in 2017/18 je osvojila superveleslalomska globusa svetovnega pokala, ob tem pa ima še pet kolajn svetovnega pokala.

Iz arhiva: oktobra smo se s Tino pogovarjali tudi o smučarskih posledicah globalnega segrevanja
 

Dveh odličij se je veselila tudi na velikih tekmovanjih. Leta 2018 je bila tretja na olimpijskem superveleslalomu, predlani pa jo je v superveleslalomu svetovnega prvenstva v St. Mortzu prehitela le Nicole Schmidhofer.

Tina Weirather Crans Montana | Foto: Guliverimage/Getty Images Foto: Guliverimage/Getty Images Zmagovanje kot družinska tradicija

Prihaja iz znamenite smučarske družine. Njena mama je namreč dobitnica dveh velikih kristalnih globusov ter dvakratna olimpijska prvakinja Hanni Wenzel, oče je nekdanji prvi smukač svetovnega pokala in svetovni prvak Harti Weirather, stric pa nekdanji svetovni prvak in dobitnik velikega globusa Andrea Wenzel. Ona pa je ... Tina. "Ko sem bila smučarsko še nepopisan list, je bilo izpostavljanje staršev nekaj običajnega. S tem pravzaprav nisem nikoli imela težav. Sprejela sem dejstvo, da so bili starši odlični alpski smučarji. To mi je celo godilo. Hkrati pa zaradi tega nisem čutila dodatnega pritiska. Danes pa … Da, lepo je biti jaz," nam je dejala v enem od intervjujev.

Ne edina ...

Spomnimo, že pred Weiratherjevo so slovo od tekmovalnega smučanja naznanili Andre Myhrer, Matts Olsson, Fritz Dopfer, Nina Haver-Løseth in Elia Zurbriggen, že med sezono pa Dustin Cook, Ana Drev, Tilen Debelak in Peter Fill. Seznam pa najbrž še ni dokončen.

Ana Drev
Sportal Ana Drev je potegnila črto
Meta Hrovat
Sportal Glavobol ob smučarskih računih
Sportal "Končajmo to moro, da bomo normalno živeli"
Matjaž Vrhovnik
Sportal Odpisani smučarski revolucionar že 20 let čaka na naslednika
Mikaela Shiffrin
Sportal Mikaela Shiffrin vendarle pred vsemi

 

Ne spreglejte