Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 11. 2021,
11.29

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,62

Natisni članek

alpsko smučanje Tina Robnik Andreja Slokar Ana Bucik Štefan Hadalin Žan Kranjec Žan Kranjec Meta Hrovat Rok Ažnoh

Četrtek, 11. 11. 2021, 11.29

2 leti, 5 mesecev

Slovenska ekipa za individualno paralelno tekmo v Lechu

Velik trenutek za mladega slovenskega smučarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,62
Žan Kranjec - Sölden 2021 | Žan Kranjec je prejšnji mesec v Söldnu poskrbel za prve slovenske stopničke v tej sezoni. | Foto Guliverimage

Žan Kranjec je prejšnji mesec v Söldnu poskrbel za prve slovenske stopničke v tej sezoni.

Foto: Guliverimage

Nova sezona svetovnega pokala v alpskem smučanju se bo konec tedna nadaljevala v Avstriji, kjer bo v Lechu potekala edina individualna paralelna tekma v sezoni. Na njej bo nastopilo sedem slovenskih predstavnikov, tudi najboljša Slovenca na uvodnih preizkušnjah sezone v Söldnu Žan Kranjec in Meta Hrovat, prvič pa bo na tekmi svetovnega pokala nastopil 19-letni Rok Ažnoh.  

Ilka Štuhec, Darja Črnko
Sportal Četrt milijona evrov in skok čez lužo za sanjsko zimo

Slovenska zasedba se je izkazala na uvodnih dejanjih sezone, ko se je Žan Kranjec na ledeniku Sölden v veleslalomu povzpel na zmagovalni oder in poskrbel za prve slovenske stopničke v sezoni 2021/22, Meta Hrovat pa je zaostala le za petimi tekmicami. Slovenski alpski smučarji in smučarke bodo poskušali vrhunske rezultate ponoviti tudi ta konec tedna, ko bo Lech gostil edino individualno paralelno tekmo svetovnega pokala v tej sezoni.

Meta Hrovat je na uvodnem veleslalomu v tej sezoni osvojila šesto mesto. | Foto: Sportida Meta Hrovat je na uvodnem veleslalomu v tej sezoni osvojila šesto mesto. Foto: Sportida

V slovenski zasedbi se je v primerjavi s Söldnom zgodila le manjša sprememba. Na ženski tekmi se bodo v soboto od Slovenk za točke potegovale Ana Bucik, Meta Hrovat, Andreja Slokar in Tina Robnik, doma pa bo ostala Neja Dvornik. 

Klemen Kosi
Sportal Štajerska trma: leto po grozljivem padcu želi v Peking

Korošec, ki je blestel na mladinskih tekmovanjih

Na nedeljski moški tekmi se bo Žanu Kranjcu in Štefanu Hadalinu pridružil Rok Ažnoh, ki bo tako pri 19 letih dočakal krstni nastop na tekmi svetovnega pokala. Mladi Korošec je v začetku leta debitiral na velikem odru, ko je nastopil na svetovnem prvenstvu v Cortini d'Ampezzo, na ekipni tekmi pa ob porazu proti poznejšim podprvakom Švedom poskrbel za edino slovensko točko, ko je premagal Mattiasa Rönngrena. Nečak znanega trenerja Rasta Ažnoha je dosegel imenitne uspehe na mladinskih tekmovanjih.

Rok Ažnoh je na mladinskem svetovnem prvenstvu v Narviku leta 2020 osvojil zlato medaljo v superveleslalomu. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Rok Ažnoh je na mladinskem svetovnem prvenstvu v Narviku leta 2020 osvojil zlato medaljo v superveleslalomu. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Na mladinskem svetovnem prvenstvu do 18 let v Narviku je tako leta 2020 postal prvak v superveleslalomu, v smuku pa je osvojil drugo mesto. Izkazal se je tudi na mladinskih olimpijskih igrah v Lozani, kjer je lani v superveleslalomu osvojil srebrno medaljo, za zmagovalcem pa zaostal le pičlih šest stotink sekunde. Spomladi je nastopil tudi na mladinskem svetovnem prvenstvu v Bolgariji, kjer je v superveleslalomu osvojil sedmo mesto.

Vlhova ne bo branila zmage

Slovakinja Petra Vlhova je v prejšnji sezoni osvojila veliki kristalni globus. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Slovakinja Petra Vlhova je v prejšnji sezoni osvojila veliki kristalni globus. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Tekmovanje se bo začelo v soboto ob 10. uri s kvalifikacijami alpskih smučark in začetkom izločilnih bojev ob 17. uri. V nedeljo se bodo moške kvalifikacije prav tako začele ob 10. uri, izločilni boji pa se bodo začeli uro prej, torej ob 16. uri. Zmagovalca lanske paralelne preizkušnje v smučarski regiji za petične Arlberg na stiku Tirolske in Predarlskega sta postala Slovakinja Petra Vlhova v ženski in Francoz Alexis Pinturault v moški konkurenci.

Oba sta sicer ob koncu sezone postala tudi zmagovalca skupnih seštevkov svetovnega pokala ter prvič v karieri osvojila velika kristalna globusa. Za najboljši slovenski dosežek v Flexen Areni, ki je v Zürsu v občini Lech, je lani poskrbela Tina Robnik z 11. mestom.

Ameriška alpska smučarka Mikaela Shiffrin, ki je zmagala na veleslalomski ledeniški uverturi nad Söldnom, bo zaradi kroničnih bolečin v hrbtu izpustila sobotno tekmo.

Nastop je odpovedala tudi lanska zmagovalka te tekme Vlhova, ki se želi v celoti posvetiti tekmama v finskem Leviju, kjer bosta 20. in 21. novembra na sporedu dva slaloma. Slovakinja je na prvi tekmi v Söldnu osvojila tretje mesto z zaostankom 1,30 sekunde za Shiffrinovo.

Vir: STA

Roland Leitinger
Sportal Hud udarec za Avstrijca, ki je sezono začel odlično
Ne spreglejte