Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
29. 2. 2020,
14.37

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80

Natisni članek

Vincent Kriechmayr superveleslalom Klemen Kosi Štefan Hadalin Martin Čater Boštjan Kline

Sobota, 29. 2. 2020, 14.37

4 leta, 1 mesec

Hinterstoder, superveleslalom (m)

Avstrijci proslavljajo, Kilde po padcu izgubil rdečo majico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80
Vincent Kriechmayr | Avstrijec Vincent Kriechmayr je navdušil ljubitelje alpskega smučanja v domovini. | Foto Guliver/Getty Images

Avstrijec Vincent Kriechmayr je navdušil ljubitelje alpskega smučanja v domovini.

Foto: Guliver/Getty Images

Avstrijec Vincent Kriechmayr je navdušil domače ljubitelje alpskega smučarja z zmago na šestem superveleslalomu sezone za svetovni pokal. V Hinterstoderju je bil najhitrejši. Drugo mesto je osvojil Švicar Mauro Caviezel, ki je v superveleslalomski razvrstitvi prehitel Aleksandra Aamodta Kildeja. Norvežan je po padcu ostal le brez uvrstitve. Izmed Slovencev, do točk so se prebili trije, je bil z 18. mestom najboljši Boštjan Kline

V sončnem Hinterstoderju je potekal šesti superveleslalom v tej sezoni in osrečil zlasti avstrijski tabor, saj sta se na stopničkah znašla dva domača tekmovalca. Avstrijec Vincent Kriechmayr je na vrhu vztrajal vse od začetka, saj je nastopil s štartno številko ena. Najbolj se mu je približal Švicar Mauro Caviezel. Za njim je zaostal le pičlih pet stotink, Matthias Mayer, še en slovenski severni sosed, pa še tri stotinke več. Na nehvaležnem četrtem mestu je tekmo končal Francoz Alexis Pinturault, ki se je tako v skupnem seštevku točk približal glavnemu osmoljencu tekme, Norvežanu Aleksandru Aamodtu Kildeju.

Skandinavec, še vedno vodilni v skupnem seštevku točk za svetovni pokal (1022 točk), je po padcu ostal brez uvrstitve, v superveleslalomski razvrstitvi pa ga je prehitel danes drugouvrščeni Caviezel, ki ima po novem 365 točk in je novi vodilni v boju za mali kristalni globus. Kilde ostaja pri 336 točkah. Do konca sezone sta načrtovana še dva superveleslaloma (Kvitfjell in Cortina d'Ampezzo). 

Nemec si je izpahnil obe rami

Nemec Thomas Dressen, tretji na superveleslalomu pred dvema tednoma, je na tekmi v Hinterstoderju storil napako, padel in si ob tem izpahnil obe rami. Obe so mu lahko takoj namestili nazaj, a še ni znano, če si je poškodoval kakšno vez, poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Kline najhitrejši Slovenec

Boštjan Kline se je uvrstil med najboljših 20. | Foto: Urban Meglič/Sportida Boštjan Kline se je uvrstil med najboljših 20. Foto: Urban Meglič/Sportida Med dobitniki točk so se znašli tudi trije slovenski predstavniki. Boštjan Kline je zasedel 18. mesto, Klemen Kosi je bil 24., Martin Čater pa 25. Štefan Hadalin, ki je pridobival izkušnje za nedeljsko tekmo v alpski kombinaciji, je za zmagovalcem zaostal skoraj sedem sekund in prehitel le enega tekmovalca. Zaradi poškodbe na štartu ni bilo Mihe Hrobata, najvišje uvrščenega Slovenca v superveleslalomskem seštevku.

V ponedeljek, zaradi snežne nevihte Bianca je namreč prišlo do manjše spremembe programa, sledi še veleslalom, na katerem bo Žan Kranjec branil rdečo majico vodilnega v veleslalomskem seštevku.

Tekmo krojile zahtevne razmere

"Današnja tekma je bila zelo specifična. Ob zaostanku skorajda štirih sekund za vodilnim sem najprej pomislil, da bo še precej zdrsel po lestvici, pa me je do konca vendarle prehitelo samo še nekaj smučarjev. Ob normalnih razmerah, bi bila moja številka 26 ugodna, tokrat pa žal ni bila. Z uvrstitvijo nisem zadovoljen, ampak v danih razmerah realno gledano kaj več ni bilo mogoče doseči," je tekmo ocenil Kosi, podobno pa je razmišljal tudi Čater: "Razmere so bile zelo slabe. Boril sem se do cilja, ampak moje smučanje in še smučanje marsikoga v teh razmerah ni bilo ničemur podobno. Na progi je bilo veliko lukenj, sneg mehak, tako da je bila vožnja ena sama borba. Zavojev, ki sem si jih zamislih pred tekmo v teh pogojev nisem mogel realizirati,"

"V težkih razmerah se nisem znašel, pravzaprav sem bil več v zraku kot pa na tleh. Sem pa spoznal progo vse dejanske in potencialne pasti, kar mi bo koristilo jutri, ko bo na sporedu še kombinacija," pa je povedal Štefan Hadalin.

"Tekma je bila zelo težka. Zaradi toplega vremena so bile razmere zelo zahtevne. Progo so solili. Na začetku je kazalo, da bo zadeva dobro funkcionirala, a temu ni bilo tako. Po številki 25 se je še pooblačilo, tako da je bila kasneje slabša še vidljivost. Naši tekmovalci? Boštjan je bil soliden, Klemen in Martin brez presežka, pričakoval sem bolj odločno smučanje. Točke so sicer znova tu, ampak vem, da fantje zmorejo več kot zgolj uvrstitev med dobitnike točk," je bila ocena trenerja za hitri disciplini Grege Koštomaja.

Superveleslalom (m), Hinterstoder

 

Svetovni pokal, skupno (33/44):

  1. Aleksander Aamodt Kilde (Nor)   1022

  2. Henrik Kristoffersen (Nor)       957

  3. Alexis Pinturault (Fra)          948

  4. Matthias Mayer (Avt)             776

  5. Vincent Kriechmayr (Avt)         754

  6. Beat Feuz (Švi)                  742

  7. Kjetil Jansrud (Nor)             575

  8. Thomas Dressen (Nem)             570

  9. Dominik Paris (Ita)              556

 10. Mauro Caviezel (Švi)             553

...

 14. Žan Kranjec (Slo)                425

 53. Štefan Hadalin (Slo)             138

 80. Martin Čater (Slo)                73

 94. Klemen Kosi (Slo)                 53

108. Miha Hrobat (Slo)                 37

125. Boštjan Kline (Slo)               23

 

Superveleslalom (6/8):

  1. Mauro Caviezel (Švi)             365

  2. Vincent Kriechmayr (Avt)         362

  3. Aleksander Aamodt Kilde (Nor)    336

  4. Matthias Mayer (Avt)             324

  5. Kjetil Jansrud (Nor)             305

...

 30. Miha Hrobat (Slo)                 27

 33. Boštjan Kline (Slo)               23

   . Klemen Kosi (Slo)                 23

 35. Martin Čater (Slo)                21

...

Ilka Štuhec
Sportal Nina Ortlieb do krstne zmage, Ilka znova preskromno #foto
Ne spreglejte