Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 12. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

biatlon Pokljuka Martin Fourcade Ole Einar Björndalen Gabriela Soukalova svetovni pokal Jakov Fak Jakov Fak Teja Gregorin

Petek, 9. 12. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Dvoboj velikanov

Francoski as lovi kralja biatlona, a zmage na Pokljuki še nima

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Martin Fourcade | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Čeprav zaradi odsotnosti prvega aduta slovenske reprezentance Jakova Faka morda letošnja Pokljuka za domače navijače ne bo imela prave tekmovalne privlačnosti, pa bodo ljubiteljice in ljubitelji biatlona vendarle prišli na svoj račun. Na delu bodo lahko opazovali dva izmed največjih asov, kar jih pozna ta šport.

Ob osredotočenosti na slovenske tekmovalke in tekmovalce včasih pozabimo, da nam vsakoletni svetovni pokal na Pokljuki omogoča od blizu opazovati svetovno biatlonsko elito, v tej pa še posebej izstopata zadnjih pet let dominantni Francoz Martin Fourcade in največje ime biatlona nasploh, zimzeleni Norvežan Ole Einar Björndalen. Oba bosta svoje veščine na Rudnem polju prikazala tudi letos.

Francoz lovi kralja biatlona

Dvainštiridesetletni superveteran Björndalen je v karieri dosegel že neverjetnih 94 zmag na tekmah svetovnega pokala (v ta izračun spadajo tudi tiste s svetovnih prvenstev in olimpijskih iger do Sočija 2014), šestkrat je osvojil kristalni globus za skupno zmago v svetovnem pokalu in že pred časom se ga je prijel vzdevek kralj biatlona.

Osemindvajsetletni Fourcade ima do danes 49 zmag na ravni svetovnega pokala (ob teh še dve olimpijski iz Sočija 2014, ki ne štejeta v ta izračun), v tej zimi pa bi lahko s skupno zmago ujel norveškega tekmeca, imel bi jih namreč prav tako šest.

Bo neverjetni Francoz Martin Fourcade vendarle ukrotil Pokljuko? | Foto: Sportida Bo neverjetni Francoz Martin Fourcade vendarle ukrotil Pokljuko? Foto: Sportida

Na Pokljuki sedem za Norvežana in 0 za Fourcada

Na Pokljuki pa imata biatlonska virtuoza povsem drugačne izkušnje. Medtem ko je Björndalen na Rudnem polju zbral sedem zmag, Fourcade na svojo prvo še čaka. Sliši se prav neverjetno, a za serijskega zmagovalca, ki je na najvišji stopnički stal praktično na vseh prizoriščih v koledarju, se pokljuška zmaga izmika. In v zadnjih letih je bilo mogoče opaziti, da ob tem dejstvu ni povsem brezbrižen.

Ko smo Fourcada pred dvema letoma na biatlonskem štadionu na Rudnem polju spraševali, kdaj se bo veselil prve pokljuške zmage, je postal nejevoljen, omenjal je utrujenost in prenasičenost po mesecu dni tekmovanja, saj je normalen datum pokljuških tekem konec decembra, tik pred praznično prekinitvijo tekmovanja.

Tudi z novinarskih konferenc se mu je vselej zelo mudilo, po nedeljski po navadi na letalo, tokrat pa tovrstnih izgovorov zanj ne bo, saj je Pokljuka šele druga postaja svetovnega pokala in bi morali biti vsi tekmovalci dovolj pri močeh, da se res brez zadržkov udarijo za zmago. Čas je torej pravi, da Fourcade končno ukroti tudi pokljuško prizorišče.

 

Sklical novinarsko konferenco in sporočil ...

Björndalen na drugi strani zadnja leta ni več stroj za doseganje zmag, a je pri zrelih 42 letih še vedno v stiku z vrhom. Tehnično zahtevna Pokljuka pa mu kot kaže zelo ustreza, lani na primer se je na Rudnem polju dvakrat prebil na stopničke, na šprintu je bil drugi, v skupinskem štartu pa tretji. Ob vprašanjih o upokojitvi, ki jih od novinarjev redno dobiva že vsaj pet let, se slavni Norvežan vselej le skrivnostno nasmehne in ostane tiho.

Kralj biatlona Ole Einar Björndalen je pri zrelih 42 letih še vedno v stiku z najboljšimi. | Foto: Sportida Kralj biatlona Ole Einar Björndalen je pri zrelih 42 letih še vedno v stiku z najboljšimi. Foto: Sportida

Letos je sklical posebno novinarsko konferenco in v biatlonskem svetu je završalo. Bo napovedal slovo, smo se spraševali, a nas je zopet presenetil. Ne, konferenco je sklical zato, da je svetu sporočil, da z ženo, izjemno belorusko biatlonko Darjo Domračevo, pričakujeta otroka. Kralj biatlona ima smisel za humor.

Bo spet kdo presenetil?

Čeprav je prvi favorit za zmago na domala vsaki tekmi vodilni v letošnjem svetovnem pokalu Fourcade, pa specifične pokljuške tekme na 1.340 metrih nad morjem priložnost ponudijo marsikomu. Na uvodu sezone na Švedskem so na primer dobro formo pokazali tudi Norvežan Johannes Thingnes Boe, Šved Fredrik Lindström, Rusa Anton Babikov in Maxim Cvetkov, Nemec Arnd Peiffer … Tudi Björndalen v skupnem seštevku svetovnega pokala zaseda izvrstno četrto mesto.   

Soukalova do svoje prve prav na Pokljuki    

Pri dekletih je pokljuška zgodba bolj pisana. Rudno polje je prizorišče številnih debitantskih zmag. Tudi trenutno vodilna biatlonka sveta in branilka skupne zmage iz lanske sezone, Čehinja Gabriela Koukalova (priimek njenega moža, češkega bandmintonista Petra Koukala), je na najvišji stopnički odra za zmagovalke prvič stala prav v Sloveniji. Štirinajstega decembra leta 2012 še kot Gabriela Soukalova je zmagala na šprinterski tekmi. Odtlej je nanizala 13 zmag in na letošnjo Pokljuko prihaja kot ena od velikih favoritinj.

Čehinja Gabriela Soukalova, danes Koukalova, je svojo prvo zmago v svetovnem pokalu dosegla prav na Pokljuki. | Foto: Vid Ponikvar Čehinja Gabriela Soukalova, danes Koukalova, je svojo prvo zmago v svetovnem pokalu dosegla prav na Pokljuki. Foto: Vid Ponikvar

Svoji prvi zmagi sta na Pokljuki dosegli tudi Avstrijka Katharina Innerhofer (2013) in Nemka Miriam Gössner (2012), a sta nato popustili. Vseeno pa ima Nemčija vroče orožje v Lauri Dahlmeier, ki je zmagala na prvi tekmi letošnje sezone. Dahlmeierjeva ima s Pokljuke že eno posamično zmago (2015).

 

Bomo pozdravili novo debitantko?

Tu so še Francozinja Marie Dorin Habert, ki je dobila lanski pokljuški šprint, pa finska veteranka Kaisa Mäkäräinen s tremi pokljuškimi zmagami (v letih 2014 in 2015), Italijanka Dorothea Wierer, ki se je na Pokljuki leta 2013 veselila prvih stopničk, a zmage na Rudnem polju še nima, pa še ena Francozinja, ki letos kaže dobro formo, Anais Bescond, Belorusinja Darja Jurkevič, Avstrijka Lisa Theresa Hauser, Nemka Franziska Preuß

Je morda napočil čas, da prvo zmago v karieri na domači Pokljuki doseže tudi najboljša Slovenka Teja Gregorin? Če se ji posreči hitro in natančno streljanje, je mogoče vse. Držimo pesti.        

Spored tekem svetovnega pokala na Pokljuki:

Petek, 9. december:

11.30 šprint (moški)

14.15 šprint (ženske)


Sobota, 10. december:

11.45 zasledovanje (moški)

14.45 zasledovanje (ženske)


Nedelja, 11. december:

11.15 štafeta (moški)

14.30 štafeta (ženske)

Ne spreglejte