SiolNET. Sportal Zimski športi
3,97

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Planica, tek na smučeh, ekipna tekma

Katja in Anamarija najprej diskvalificirani, nato dobili dovoljenje, a v finalu ni šlo #video

3,97

termometer

Teki Planica
Foto: Peter Podobnik/Sportida

V Planici sta v ekipni tekmi slovenski tekačici na smučeh Anamarija Lampič in Katja Višnar osvojili osmo mesto. Sicer sta imeli za seboj stresen dan, saj so ju sprva v kvalifikacijah diskvalificirali, a sta po pritožbi vendarle dobili dovoljenje za nastop v finalu. Zmagali sta Švedinji Maja Dahlqvist in Linn Svahn.

Anamarija Lampič Sportal Dekle, ki ji ekstremne razmere očitno ustrezajo #foto

Zaviralo je kot hudič

Tik pred finalom je bila v Planici prava snežna ploha, tako da so imeli tekmovalke in tekmovalci povsem drugačne razmere kot v kvalifikacijah. "V kvalifikacijah je bila hitra in trda proga, v finalu pa so padale snežne 'plahte'. Ko se to zmeša z vodo in soljo na progi, zavira kot hudič," je o pogojih na progi v finalu povedala Lampičeva.

Katja Višnar je v predzadnjem krogu popustila. Katja Višnar je v predzadnjem krogu popustila. Foto: Grega Valančič / Sportida Katja Višnar ni zdržala hudega ritma preostalih tekmovalk

Naši dekleti sta gotovo pričakovali več od ekipnega šprinta na domači tekmi, potem ko sta lani na svetovnem prvenstvu zasedli drugo mesto. Tekmovalke so do predzadnje predaje tekle skupaj, nato pa se je na progi pod Ciprnikom v snežnem metežu začel pravi boj. Švedinje so dvignile ritem, tega Katja Višnar ni morala zdržati in je v zadnji krog predala kot zadnja.

Lampičeva v zadnjem krogu pridobila dve mesti

Lampičeva je bila tako brez pravih možnosti, da bi se prebila v ospredje. V zadnjem krogu je pridobila dve mesti, kar je bilo na koncu dovolj za 8. mesto. Na koncu je bil njun zaostanek za vodilnima Švedinjama dobrih 34 sekund (34.38). Nekaj minut pred štartom finala je začelo močno snežiti, tako da je verjetno na rezultat vplivala priprava smuči, ki je v tem športu zelo pomembna.

Zmagala je druga ekipa Švedske (Maja Dahlqvist/Linn Svahn), na drugem mestu je bila prva ekipe Švedske (Stina Nilsson/Jonna Sundling), na tretje mesto pa se je uvrstila reprezentanca Švice (Laurien van der Graaff/Nadine Faehndrich).

Anamarija Lampič je v soboto v posamični tekmi zasedla 5. mesto. Anamarija Lampič je v soboto v posamični tekmi zasedla 5. mesto. Foto: Grega Valančič/Sportida Za naši tekmovalki je bilo pestro že v kvalifikacijah

Anamarija Lampič in Katja Višnar sta imeli precej pestre kvalifikacije. Sodniki so sprva menili, da sta naredili napako pri predaji, in ju diskvalificirali. Vodstvu slovenske ekipe je uspelo s pritožbo, tako da sta naši dekleti vseeno nastopili v velikem finalu.

Druga slovenska ekipa v postavi Vesna Fabjan in Alenka Čebašek je v svoji skupini zasedla 7. mesto, kar je bilo premalo za uvrstitev v finale.

Vesna Fabjan Vesna Fabjan Foto: Peter Podobnik/Sportida

Vesna Fabjan ne želi iskati izgovorov

"Enostavno se ni izšlo po načrtih. Razmere so krojile tekmovanje. Nekaterim kaotične razmere ustrezajo, drugim manj. Nočem iskati izgovorov, ampak v takšnih razmerah imam sama več težav. Ne glede na to, na koncu je bilo za vse enako. So pa bili cilji zagotovo višji," je po nedeljski tekmi povedala Vesna Fabjan, ki v zadnjem času ne dosega rezultatov, kot bi si jih želela.

Pri moških dvojna norveška zmaga

V moški konkurenci sta v prvi polfinalni skupini tekmovala Andrej Jenko in Miha Jan. Na koncu sta v svoji skupini zasedla zadnje mesto in končala s tekmovanjem. Brez finala sta ostala tudi naša najboljša tekača na smučeh Miha Šimenc in Janez Lampič, ki sta na koncu v svoji skupni zasedla 12. mesto.

Na koncu sta zmagala Norvežana Erik Valnes in Sindre Bjoernestad Skar, druga sta bila njuna rojaka Havard Solas Taugbol in Gjoeran Tefre (+1,29), tretja pa Finca Ristomatti Hakola in Joni Maeki (+1,43).

Organizatorji so še enkrat premagali vreme

Planiškim organizatorjem je že v soboto uspel čudež, potem ko jim je kljub dežju uspelo pripraviti odlično progo. Pravzaprav so bili vsi tekmovalci glede na vreme presenečeni nad pripravo proge. Enako jim je uspelo tudi v nedeljo.

* Izidi, ekipno, sprint 2 x 3,6 km prosto:

* moški:

 1. Norveška 1                  16:54,52

(Erik Valnes/Sindre Bjoernestad Skar)

 2. Norveška 2                     +1,29

(Havard Solas Taugbol/Gjoeran Tefre)

 3. Finska 1                        1,43

(Ristomatti Hakola/ Joni Maeki)

 4. Francija                        1,50

 5. Italija 1                       3,42

 6. Švica 1                        16,16

...

- izpadli v kvalifikacijah:

21. Slovenija 2

(Andrej Jenko/Miha Jan)

26. Slovenija 1

(Janez Lampič/Miha Šimenc)

 

* ženske:

 1. Švedska 2                   19:13,55

(Maja Dahlqvist/Linn Svahn)

 2. Švedska 1                      +1,01

(Stina Nilsson/Jonna Sundling

 3. Švica                           1,13

(Lauren van der Graaff/Nadine Fähndrich)

 4. Norveška 1                      7,58

 5. ZDA                             9,72

 6. Norveška 2                     12,41

...

 8. Slovenija 1                    34,48

(Anamarija Lampič/Katja Višnar)

...

- izpadli v kvalifikacijah:

14. Slovenija 2

(Vesna Fabjan/Alenka Čebašek)
tek na smučeh Planica Sportal V deževni Planici Anamarija Lampič odlična peta #video

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin