Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
12. 1. 2015,
20.56

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Tina Maze Mauro Pini smučanje zimska rekreacija

Ponedeljek, 12. 1. 2015, 20.56

5 let, 5 mesecev

Družina je imela prednost pred Tino Maze

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Soustvarjalec olimpijske pravljice v Sočiju Mauro Pini je slovenski smučarki Tini Maze že pripisal zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Pred natančno enim letom so se v taboru Tine Maze dogajali odločilni premiki, ki so najboljšo slovensko alpsko smučarko vrnili na šampionske tirnice in naposled popeljali do zgodovinskih dveh zlatih olimpijskih kolajn v Sočiju. Potem ko je vodja njene spremljevalne ekipe Andrea Massi v izdihljajih leta 2013 odslovil trenerja Walterja Ronconija, se je pred zahtevno nalogo znašel Švicar Mauro Pini. Nekdanji trener Lare Gut je v prelomnem januarju na Črnjankin obraz znova narisal nasmeh in jo skupaj s preostalimi člani ekipe prepričal o dometu, ki sega vse do olimpijskega zlata.

"Številni me sprašujejo o tem, kako mi je na Tinin obraz uspelo vrnitvi nasmeh. Zanimivo, pravzaprav nismo skoraj nič govorili o tehniki smučanja. Tina ni pozabila smučati. Morala pa je začutiti pravo energijo. Jaz sem bil takrat poln energije. Verjamem, da sem z njo navdal vso ekipo. Skupaj nam je nato uspelo obrniti novo stran, na olimpijske igre pa smo prispeli v pravem stanju. Nato smo skupaj pisali zgodovino. Bilo je sanjsko in nepozabno," se vzpona proti zlatu v veleslalomu in smuku na ZOI 2014 spominja Pini, prepričan o tem, da bo prav v spominih na zgodbo s Tinino ekipo in Soči lahko vselej našel pozitivno življenjsko misel in navdih.

Družina na prvem mestu

Ruski olimpijski pravljici resda ni sledil veliki met v svetovnem pokalu. Prej nasprotno, Mazejeva je bila predvsem na zadnjih dveh tekmah sezone, ko je bilo že jasno, da bo veliki kristalni globus pristal v rokah Avstrijke Anne Fenninger, le bleda senca olimpijske prvakinje. Vseeno scenarij, po katerem bi Pini ostal del Team to aMaze, ni bil izključen. Kot pravi, je obstajal obojestranski interes za nadaljnje sodelovanje, obe strani pa sta si vzeli kar nekaj časa za pomladni razmislek. V Švicarjevem primeru so tehtnico na strah odhoda nagnile družinske uteži.

"Družini sem že pred to olimpijsko izkušnjo obljubil, da ji bom posvetil več časa. Zdaj sem se vrnil k tej zaobljubi," pravi Pini, ki stik s tekmovalnim alpskim smučanjem ohranja v vlogi strokovnega komentatorja pri italijanskem delu švicarske državne televizije. "Gre za drugačno vlogo, z drugačno dinamiko, a na koncu še vedno govorim o smučanju. Ne pripovedujem smučarju, temveč gledalcu. V obeh primerih je treba iskati prave besede," pravi o vrnitvi na svoje staro delovno mesto, ki resda še zdaleč ne izključuje potovanj, a je teh vendarle neprimerno manj kot v trenerski vlogi.

Vedel je, kaj ga čaka

Kako pa se je spopadal s pritiski in načinom dela v samostojni ekipi, za katero je znano, da pod Massijevim vodstvom vzdržuje izjemno visok delovni tempo in rezultatski pritisk? "Ko sem se odločil za ta izziv, sem natančno vedel, v kaj se spuščam. Jasno mi je bilo, kaj me čaka. Lahko rečem, da sem prišel z nasmehom in tako tudi odšel. Zame je najbolj pomembno, da ta nasmeh na naših obrazih ostaja tudi dandanes, ko se srečamo na tekmah svetovnega pokala," o odnosu z dvakratno olimpijsko prvakinjo in pravzaprav svojo nekdanjo delodajalko razmišlja Pini in dodaja: "Pritisk je del te igre. Če veš, kaj delaš, ga lahko obvladuješ."

Zdaj že nekdanji trener Tine Maze je ob tem prepričan o tem, da je 31-letna Črnjanka na odlični poti k svoji drugi zmagi v skupnem seštevku svetovnega pokala. Že po spodrsljaju v Söldnu je vedel, da je bil to zgolj slab dan, nadaljevanje sezone z novo simfonijo smučarske vsestranskosti pa ga ne preseneča. "Dobro ji kaže. Prepričan sem, da bo globus še drugič prinesla v Slovenijo. Zakaj? Je stabilna v vseh disciplinah. Za skupno zmago ji zadostujejo že peta ali šesta mesta. No, ne pozabimo, letos je zmagala že v treh različnih disciplinah. Opazi se tudi samozavest," meni odlični poznavalec smučarskih razmer, ki pa v razmislek ponuja tudi pogled v prihodnost. "V nekaj letih bo smučanje izgubilo Tino Maze in Lindsey Vonn. V katero smer bo šel nato smučarski cirkus? Kam gre smučanje? Program tekem in ekonomske razmere v posameznih smučarskih zvezah omejujejo nabor konkurenčnih tekmovalk. Le kdo si lahko poleg Avstrije, Švice in ZDA še privošči vlaganje v razvoj hitrih disciplin? Menim, da je to eden od ključnih izzivov za Mednarodno smučarsko zvezo, ki mora ukrepati," je krajši pogovor sklenil Mauro Pini, član nepozabne slovenske olimpijske odprave v Soči 2014.

Ne spreglejte