Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 2. 2015,
12.34

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Tina Maze Alenka Dovžan superveleslalom

Sreda, 4. 2. 2015, 12.34

8 let, 1 mesec

Dovžanova o odliki Tine Maze: Zna smučati z glavo in se hkrati vreči na glavo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nekdanja alpska smučarka Alenka Dovžan o Tinini šampionski predstavi v super-G-ju ni dvomila. Še več. "Prepričana sem bila, da bo zmagala," je dejala. In motiv? "Premagati Vonnovo na njenem terenu."

Alenka Dovžan, nekdanja alpska smučarka, ki ima v svoji vitrini tudi bronasto olimpijsko medaljo iz Lillehammarja na Norveškem, je nad novo izjemno predstavo Mazejeve navdušena, pa čeprav je zaradi treh stotink sekunde, ki so simpatični Avstrijki Anni Fenninger pomagale do naslova svetovne prvakinje, vendarle čutiti kanček grenkega priokusa. Dovžanova, podjetnica brez dlake na jeziku, je tako kot sinoči na svojem profilu na Facebooku tudi v našem pogovoru v šali mimogrede izrekla eno krepko na račun nove superveleslalomske prvakinje.

"Tina je bila tokrat tista prava"

Sinoči je že po dveh zavojih videla, da se najboljša slovenska smučarka vseh časov pelje svojemu novemu veleuspehu naproti. "Pri Tini že po dveh zavojih vidim, koliko je ura. In tokrat je bila res tista prava. Povsem brezkompromisno je krenila na progo in to je tisto, kar jo res krasi.

Da zna velike tekme odpeljati z glavo, hkrati pa se na progi vreči na glavo," je poudarila Dovžanova, ki pri Črnjanki najbolj občuduje sposobnost, da kljub vsem rezultatskim presežkom in polnim vitrinam kolajn in naslovov še vedno najde motiv za nizanje izjemnih predstav.

Glavni motiv? Brez dvoma premagati Vonnovo na njenem terenu.

"Mislim, da je bil tokrat glavni motiv ta, da premaga Lindsey Vonn na njenem domačem terenu. Vedeti je treba, da je Američanka ves december trenirala na tej progi, da pozna vsak njen milimeter, vsako grbino ima v nogah, zato je lahko neprimerno bolj samozavestna kot druge tekmovalke, ki so progo (Raptor ali ujedo) prevozile le nekajkrat," je opozorila Gorenjka, sicer nekdanja reprezentančna kolegica Tine Maze.

Medalje so dosegljive v vseh disciplinah

Mojstrančanka, ki si je družinsko gnezdo spletla na Jesenicah, kjer vodi uspešno gostilno, ki nosi ime po znanem gorenjskem mašilu "ejga", v nadaljevanje svetovnega prvenstva zre z velikim optimizmom.

"Tino je ta uspeh razbremenil, pa tudi sicer mislim, da Tina s pritiski nima težav. Pozna sebe, pozna velika tekmovanja in ve, kako se odzvati. Mislim, da so medalje dosegljive v prav vseh disciplinah. Če ji uspe na domačem terenu premagati še eno Američanko, Mikaelo Shiffrin, bo to še toliko slajše," se je smejalo Dovžanovi, ki je čar nastopov na svetovnih prvenstev okusila štirikrat. Med drugim je leta 1999 nastopila tudi na SP v Vailu, kjer je najboljšo uvrstitev dosegla v slalomu, kjer je bila 12.

Prepričana je, da igra stotink, ki je tokrat pretehtala v korist Fenningerjeve, v Sočiju pa v veleslalomu v korist slovenske šampionke, Tine ni razjezila, niti vznemirila. Že dolgo je ni videla tako nasmejane kot sinoči, ko je Mazejeva z nasmehom do ušes radostno odgovarjala na novinarska vprašanja.

Sekunde, stotinke, sonce, difuzna svetloba … Tako pač je.

"Športniki se s temi številkami na progi ne obremenjujejo, če bi se, bi si kaj hitro povsem nepotrebno nadeli nahrbtnik, ki bi jih samo oviral na progi. Stotinke in sekunde pa se potem še hitreje kopičijo," pravi Dovžanova, ki tako tehnično zahtevne proge, kot je bila superveleslalomska v Beaver Creeku, že dolgo ni videla.

"Smučarji imajo med tekmo v glavi ogromno stvari. Ljudje mislijo, da je preprosto, ker je na televiziji pač tako videti, a še zdaleč ni. Vsako progo se je treba naučiti na pamet, pri tem pa se vse odvija tako hitro, hitrosti so pri super G-ju od 80 do 110 kilometrov na uro, da moraš biti z glavo vedno dvoje vratc naprej. Ko je konec ene prelomnice, je na vrsti že naslednja in tako naprej. Če bi se pri tej hitrosti ukvarjali še z raznimi vprašanji in dvomi, ne bi prišli prav daleč," pravi nekdanja smučarska šampionka, ki se strinja, da je Fenningerjeva smučala v precej boljših (s soncem obsijanih) pogojih kot Mazejeva, a da se s tem smučarji niti ne obremenjujejo, saj so to pač pasti športa, ki se odvija na prostem.

Štuhčeva in Brodnikova zadovoljivo, glede na pogoje za trening pa odlično

Dotaknila se je tudi uvrstitev preostalih dveh Slovenk na štartu, Ilka Štuhec, pred dvema letoma na svetovnem prvenstvu v Schladmingu šesta, je tekmo končala na 17. mestu, Vanja Brodnik pa je bila 27. "Mislim, da je to zadovoljiv rezultat, je pa treba vedeti, da je na svetovnem prvenstvu na štartu precej manj tekmovalk kot v svetovnem pokalu. Če bi nastopilo vseh deset Avstrijk, bi bila tudi rezultata naših verjetno slabša," ocenjuje Dovžanova in dodaja: "A glede na pogoje, ki jih imajo naši smučarji, je že to odličen dosežek."

Ne spreglejte