Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
2. 2. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,70

1

Natisni članek

Domen Prevc Jani Grilc poleti letalnica Oberstdorf Peter Prevc Peter Prevc Jurij Tepeš

Četrtek, 2. 2. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Domen Prevc spet bolj podoben sebi

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,70

1

Foto: Sportida

V smučarskih skokih bo ta konec tedna poseben trenutek doživel Domen Prevc. Prvič v karieri se bo namreč spustil po letalnici. Oberstdorf bo postojanka, kjer bodo poskušali tudi preostali Slovenci poleteti do dobrih uvrstitev. Trenerji so s treningoma v Planici zadovoljni, Domen pa je spet malce bolje začutil položaj.

Peter Prevc in Jurij Tepeš sta že priznana letalca in po pravilu dobro nastopata na največjih napravah. Peter se je med drugim tudi kot prvi vpisal v klub 250, potem ko je v Vikersundu 2015 poletel 250 metrov in bil za en dan lastnik svetovnega rekorda – ta znaša 251,5 metra.

Povrhu vsega je še trikrat zapored osvojil mali kristalni globus v razvrstitvi poletov, zato je tudi letos kljub ne tako blesteči sezoni med osrednjimi favoriti, da ponovi ta dosežek.

Domen prepričal strokovni štab

Jurij vedno zaživi na letalnicah, nagaja mu le tista v Vikersundu, njegovi edini zmagi v svetovnem pokalu pa sta bili prigarani na Letalnici bratov Gorišek.

Če bi bil zdrav, bi danes pisali še o nekdanjem svetovnem prvaku v poletih Robertu Kranjcu, zato pa bo v petek posebno poglavje v karieri zapisal Domen Prevc.

V Oberstdorfu bo doživel debi na letalnicah. Če ne bi bil tako visoko v svetovnem pokalu in kazal konstantnih skokov, potem ta konec tedna, ko bosta dve posamični preizkušnji, ne bi dobil priložnosti. Vendarle še ni star 17 let in v skokih velja nepisano pravilo, da tisti, ki niso še dopolnili 18 let, ne dobijo priložnosti za spust po velikankah.

A je Domen strokovni štab s svojim načinom skakanja prepričal. Tudi v torek in sredo, ko so fantje trenirali v Planici, mu je šlo dobro.

"Videti smo morali, ali je pri stvari ali divja"

"Vedno je treba preveriti, ali je tehnika prava. Od lani je pri Domnu boljša in z njo manj tvega. Videli smo, kako je delal na zadnjih treningih na 120-metrski skakalnici." | Foto: Sportida "Vedno je treba preveriti, ali je tehnika prava. Od lani je pri Domnu boljša in z njo manj tvega. Videli smo, kako je delal na zadnjih treningih na 120-metrski skakalnici." Foto: Sportida "Vedno je treba preveriti, ali je tehnika prava ali ni. Od lani je pri Domnu boljša in z njo manj tvega. Videli smo, kako je delal na zadnjih treningih na 120-metrski skakalnici. Željo mora imeti. Videti smo morali, ali je pri stvari ali divja. In tako smo opazovali, ali gre v pravo smer. Ničesar namreč ne smeš prepustiti naključju," razlaga Jani Grilc, pomočnik Gorana Janusa, o tem, kaj so spremljali pri najmlajšem od bratov Prevc.

Kaj bo pomembno ob prvem Domnovem spustu po napravi? "Tehnika mora biti ista. Osnove so povsod enake. V skok je treba iti z občutkom," odgovarja Grilc.

"Domen naredil več skokov. Položaj je bolje začutil in dosegal svoje skoke."

Peter Prevc ima rad letalnice. | Foto: Sportida Peter Prevc ima rad letalnice. Foto: Sportida Skupaj z glavnim trenerjem so bili zadovoljni s prikazanim na treningih na Bloudkovi velikanki v Planici: "Dobro smo trenirali in fantje so občutke našli ter jih vzdrževali. V sredo smo naredili šest, sedem skokov, v torek enako. Domen je naredil še kakšnega več. Položaj je spet malce bolje začutil in delal svoje skoke."

Slovenski skakalci se bodo danes odpravili v Oberstdorf, kjer jih v petek čakata dva treninga, ob 18. uri pa še kvalifikacije.

V Nemčiji bo slovenska zasedba štela sedem članov: Domen Prevc, Peter Prevc, Jurij Tepeš, Cene Prevc, Jernej Damjan, Anže Semenič in Anže Lanišek.

Spored na letalnici v Oberstdorfu

Petek
18.00 kvalifikacije

Sobota
16.00 posamična tekma

Nedelja
15.00 posamična tekma

Ne spreglejte