Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Torek,
13. 1. 2015,
19.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

deskanje svetovno prvenstvo Žan Košir Rok Marguč Rok Flander Tim Mastnak Gloria Kotnik Izidor Šušteršič

Torek, 13. 1. 2015, 19.01

8 let

Deskarski samotarji pred vrhuncem sezone opravili skupen trening

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pred deskarji na snegu je vrhunec sezone - svetovno prvenstvo. Najboljši slovenski tekmovalci so se pred odhodom v Avstrijo zbrali na Rogli, kjer so skupaj opravili enega od zadnjih treningov.

Slovenska bilanca deskarjev alpskega sloga je po treh tekmah letošnje sezone na prvi pogled odlična, saj so tri uvrstitve na zmagovalni oder zavidljiv dosežek, a je za vse zaslužen Žan Košir. Tržičan po uspešni lanski, ki jo je kronal z dvema olimpijskima medaljama, blesti tudi v letošnji sezoni. Dve drugi mesti in spektakularna zmaga pred dnevi v Bad Gasteinu so odlična popotnica pred svetovnim prvenstvom v avstrijskem Kreischbergu. Preostali imajo precej manj razlogov za optimizem, saj se na zadnjih dveh tekmah nikomur ni uspelo uvrstiti v izločilne boje najboljše šestnajsterice.

Z novim letom zamenjava na čelu reprezentance

Pred deskarji je zdaj vrhunec sezone, svetovno prvenstvo, ki ga gosti sosednja Avstrija. Enega od zadnjih treningov pred odhodom na prizorišče so slovenski tekmovalci opravili na Rogli. Čeprav večina najboljših trenira ločeno, so se tokrat zbrali skupaj in trening opravili kot prava ekipa. Vodil jih je nekdanji deskar Izidor Šušteršič, ki je z novim letom prevzel vlogo glavnega trenerja reprezentance.

"Upam, da bodo fantje v nadaljevanju sezone pokazali, kaj znajo. Veliko FIS-tekem in tekem evropskega pokala je odpadlo, zato se je bilo težko dokazati. Vseeno nekateri ne bi smeli tarnatinad pogoji, saj imajo toliko kilometrine, da je razlog le v njihovih glavah," meni Šušteršič, ki pri sestavi reprezentance, kar je povzročilo nekaj slabe volje pri Roku Flandru, ki ga ni v slalomski ekipi, ni imel vpliva: "S Petrom Kotnikom (dozdajšnji glavni trener, op. p.) sva dala predloge, a so se v odboru odločili drugače. Oni so določili seznam potnikov."

Košir bi rad dopolnil zbirko, Marguč ni vrgel puške v koruzo

"Z zadnjo zmago sem doživel olajšanje. Upam, da se bo zdaj začelo obdobje prvih mest, kar ni nemogoče, a zdaleč od tega, da bi bilo samoumevno. Medalje s svetovnega prvenstva še nimam in lepo bi bilo dopolniti zbirko, če mi ne uspe, pa tudi ne bo konec sveta," razmišlja Košir, ki mu nedvomno pripada vloga favorita, saj je vodilni v svetovnem pokalu.

V paralelnem slalomu bo imela Slovenija pet moških tekmovalcev, saj bo naslov svetovnega prvaka branil Rok Marguč. Čeprav mu na zadnjih dveh tekmah ni šlo, je na uvodni s četrtim mestom dokazal, da je lahko v stiku z najboljšimi. "Želel bi si, da bi z boljšim občutkom potoval na prvenstvo, a tudi pred Stonehamom pred dvema letoma nisem blestel, potem pa sem postal svetovni prvak. Z vožnjami sem zadovoljen, popraviti je treba le psihološko pripravljenost, s čimer se trenutno največ ukvarjam, in bo vse tako, kot mora biti," je prepričan Celjan, ki ima doma že komplet medalj s svetovnih prvenstev.

Poleg omenjenih Koširja, Marguča in Flandra so v reprezentanci še mladi Tim Mastnak, Jure Hafner in Jernej Demšar, pri dekletih pa bo znova osamljena Gloria Kotnik, ki se ji letos še ni uspelo uvrstiti v izločilne boje.

Deskarje alpskih disciplin tekmi čakata 22. in 23. januarja.

Ne spreglejte