Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 2. 2018,
17.09

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Natisni članek

Willingen olimpijske igre Pjongčang 2018 Jernej Damjan

Četrtek, 1. 2. 2018, 17.09

6 let, 3 mesece

Pred Pjongčangom še v Willingen

Damjan tudi o manj bleščeči plati OI: Veliko pompa, občutek pa pogosto zaporniški

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03
Jernej Damjan | Foto Sportida

Foto: Sportida

"Če domov ne prideš s kolajno, razen izkušenj ne prineseš nič drugega. Tega se po treh olimpijskih igrah dobro zavedam. A moje zadoščenje bo, če bom odskakal, kot znam, in v tem užival," pred odhodom na četrte olimpijske igre razmišlja Jernej Damjan. Izkušeni skakalec je spregovoril tudi o manj bleščeči plati tega tekmovanja, ki je gledalcem skrita. Še preden bo odletel v Pjongčang, ga konec tedna čakata posamični tekmi v Willingenu, kjer bo zmagovalec petih skokov še dodatno obogatil denarnico.

Karavana smučarskih skakalcev se je pred letom v Južno Korejo ustavila v Willingenu, kjer bosta konec tedna še dve posamični tekmi. V tekmovalni ritem se vrača tudi najboljši Slovenec v seštevku svetovnega pokala Jernej Damjan.

Za 34-letnika bodo to četrte olimpijske igre. Na posamični olimpijski tekmi je bil najvišje na devetem mestu. | Foto: Reuters Za 34-letnika bodo to četrte olimpijske igre. Na posamični olimpijski tekmi je bil najvišje na devetem mestu. Foto: Reuters Najizkušenejši mož slovenske odprave je namreč po svetovnem prvenstvu v poletih, s katerega se je vrnil s srebrnim odličjem, izpustil tekmi v Zakopanah. Kot pravi, je v tistih dneh, tudi v krogu družine, uspešno nabiral prepotrebno energijo za drugi del sezone, ki kmalu prinaša vrhunec. Olimpijske igre.

A Damjan ob ponedeljkovi predstavitvi reprezentance še ni občutil pravega olimpijskega duha: "Sem človek, ki raje gleda iz dneva v dan. Vem, kakšna je sezona, kaj me še čaka. Takšni dogodki, druženja pridejo vmes, nanje sem vajen, tako da mi ne dajejo nekega olimpijskega "pospeška". Če bi šel prvič na olimpijske igre, bi bilo morda nekoliko drugače."

Vedno nekaj manjka, ni trgovin, ne moreš se prosto gibati ...

Za 34-letnika bodo to četrte olimpijske igre. Debitiral je leta 2006, ko so tekmovanje gostili Italijani. Najboljša dosežka na ekipni in posamični tekmi pa segata v Soči. Takrat je bil z ekipo peti, na manjši skakalnici deveti. Bo zaradi treh olimpijskih izkušenj kaj lažje?

"Na koncu ugotoviš, da iz nekega življenjskega pogleda, seveda če ne upoštevamo pomembnosti tekmovanja, olimpijske igre za človeka niti niso nekaj tako finega, kot si morda kdo misli." | Foto: Žiga Zupan/Sportida "Na koncu ugotoviš, da iz nekega življenjskega pogleda, seveda če ne upoštevamo pomembnosti tekmovanja, olimpijske igre za človeka niti niso nekaj tako finega, kot si morda kdo misli." Foto: Žiga Zupan/Sportida "Res je, da vem, kako so videti olimpijske igre, ne vem pa, ali bom zato v kakšni prednosti. Okoli iger je vedno veliko pompa, a ko si  enkrat tam, pogosto drugega občutka, kot da si v zaporu, nimaš. Tam vedno veliko manjka. Ni trgovine, ne moreš se povsem prosto gibati. Na koncu ugotoviš, da iz nekega življenjskega pogleda, seveda če ne upoštevamo pomembnosti tekmovanja, olimpijske igre za človeka niti niso nekaj tako finega, kot si morda kdo misli," o drugi plati tekmovanja petih krogov, ki je gledalcem skrita, pravi Ljubljančan.

O tej je v olimpijskih spominih govoril tudi nekdanji slovenski smukač Andrej Jerman.

Štejejo kolajne

"Zadoščenje bo, če bom prišel na olimpijske igre, odskakal, kot znam, in v tem užival." | Foto: Žiga Zupan/Sportida "Zadoščenje bo, če bom prišel na olimpijske igre, odskakal, kot znam, in v tem užival." Foto: Žiga Zupan/Sportida

V tej sezoni je ob Anžetu Semeniču, ki je navdušil pretekli konec tedna, edini slovenski zimski športnik z zmago v svetovnem pokalu (13. mesto). S kakšnim rezultatskim ciljem se odpravlja proti Južni Koreji, kjer skakalce čakata dve posamični in moštvena preizkušnja?

"Nikoli, ponavljam, da si res nikoli ne zastavljam rezultatskih ciljev. Je pa tako, da po treh olimpijskih igrah dobro veš, da, če domov ne prideš s kolajno, razen izkušenj ne prineseš nič drugega. Za prihodnost nimaš čisto nič od tega. Letos sem vesel, da smo skakalci tako močni, da imamo lahko kolajno v mislih in da je moja forma tudi na taki ravni, da ne bom rekel, da kolajna ni mogoča. Moje zadoščenje bo, če bom prišel tja, odskakal, kot znam, in v tem užival. Če bo to dovolj za kolajno, pa toliko bolje."

Več kot jih je pri vrhu, lažje je

Je pa pred olimpijskimi igrami zagotovo spodbudno, da ni več edini, ki vleče slovenski voz. Omenili smo Anžetovo zmago, krivulja Petra Prevca se obrača navzgor … Pretekli konec tedna sta na stopničke skočila Anže Semenič in Peter Prevc. | Foto: Sportida Pretekli konec tedna sta na stopničke skočila Anže Semenič in Peter Prevc. Foto: Sportida

"Seveda. Vesel sem za njiju. Več kot nas je pri vrhu, lažje je za vse skupaj. Tudi če je pritisk, je pritisk na vse, tako da je lažje, saj se lahko skupaj pogovarjamo. Po zadnji tekmi v Zakopanah se je spet ustvarila manjša evforija, mediji ste nam spet malo začeli obešati kolajno okoli vratu, tako da, prosim, nehajte. V Sočiju ste nam jo na ekipni tekmi obesili, pa vemo, kako se je končalo (ekipno peto mesto, op. a.).

Rad bi, da pritiska sploh ne bi bilo, tako da po eni strani komaj čakam, da gremo. Igre so daleč, tam smo precej izolirani, tako da si tam pritisk ustvarjaš sam. Ena težava bo le v tem, da je toliko časa med tekmami (prva bo 10. februarja, zadnja, ekipna, 19., op. a.), da se ti zna zgoditi, da začneš malo preveč razmišljati, kar pa ni v redu," pred evforijo in pritiskom svari izkušeni orel.

"Če bi bili tako 'grdi' kot letos Innsbruck, podpišem"

Skakalci bodo na OI lovili tri komplete odličij. 10. februarja bodo skakali na manjši napravi, 17. februarja na večji, 19. pa na ekipni tekmi. | Foto: Reuters Skakalci bodo na OI lovili tri komplete odličij. 10. februarja bodo skakali na manjši napravi, 17. februarja na večji, 19. pa na ekipni tekmi. Foto: Reuters

Skakalci so olimpijski skakalnici spoznali pred slabim letom, ko je na manjši napravi zasedel 23., na večji pa 24. mesto. Kaj pravi o olimpijskih objektih, na katerih bodo delili komplete odličij skakalcem?

"Lani sem tja prišel z nekako mešano formo, mešanimi občutki, tako da težko rečem. Se mi pa skakalnici nista zdeli 'grdi'. Če bi bili, kot se mi je zdel letos Innsbruck, potem podpišem (v Innsbrucku se je pogosto vrtel le okoli 30. mesta, letos pa skočil na peto, op. a.). A s skakalnicami sem se, podobno kot z rituali in navadami, letos nehal ukvarjati. Vedno bolj se zavedam, da tako, kot jo tisti dan začutiš, tako bo," še dodaja Damjan, ki bo s Semeničem, Petrom Prevcem, Tilnom Bartolom in Timijem Zajcem proti Pjongčangu odletel v ponedeljek.

Pred OI še Willingen five

Še prej bodo skakalci skakali v Willingenu. Organizatorji so se po vzoru norveške skakalne turneje Raw Air tudi v Nemčiji odločili za popestritev dogajanja s t.i. Willingen Five. Zmagovalec vseh petih skokov konca tedna (petkov kvalifikacijski ter vsi štirje na sobotni in nedeljski tekmi) bo prejel dodatnih 25 tisoč evrov. 

Ob olimpijski peterici bo v Nemčiji nastopila tudi Žiga Jelar in Nejc Dežman.

Spored, Willingen

Petek, 2. februar
18.00 kvalifikacije

Sobota, 3. februar
16.00 posamična tekma

Nedelja,  4. februar
10.20 posamična tekma
Ne spreglejte