Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
23. 1. 2016,
18.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Aksel Lund Svindal Kitzbühel

Sobota, 23. 1. 2016, 18.36

8 let

Cunami poškodb ne popušča: konec sezone za Aksla Lunda Svindala

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Čeprav je po hudem padcu v Kitzbühlu pokončno odkorakal s proge, pa se Aksel Lund Svindal v sezoni 2015/16 ne bo več vrnil v karavano svetovnega pokala.

Za vodilnega smučarja svetovnega pokala Aksla Lunda Svindala je sezona, v kateri je slavil kar sedem zmag, že končana. Tako se glasi športni epilog zdravniške diagnoze po padcu na prelomnici Hausberg na sloviti smukaški progi Streif v Kitzbühlu.

Norvežan je sicer po strašljivem padcu (video), med katerim ga je v zraku povsem obrnilo, nato pa je z veliko hitrostjo treščil v snežno podlago in zaščitne mreže, sicer pogumno odkorakal s proge in pomahal gledalcem v ciljem štadionu. Podroben zdravniški pregled pa je pokazal poškodbo križnih vezi in meniskus desnega kolena.

Podobna usoda je doletela tudi Avstrijca Georga Streitbergerja, ki je padel na istem delu proge, ter se s Petelinjega grebena v bolnišnico preselil s helikopterjem. Tudi zanj je po strganih kolenskih vezeh sezona že končana.

Cunami poškodb: med žrtvami tudi Rok Perko

Zloglasna proga Streif je sicer svoj davek terjala že na obeh uradnih treningih. Takrat sta jo skupila Avstrijca Max Franz in Florian Scheiber. Tudi zanju je sezona že končana. Skorajda istočasno se je na treningu smuka v Cortini d'Ampezzo poškodovala še njuna rojakinja Nicole Schmidhofer. Avstrijci so s tem zgolj dopolnili izjemno dolg seznam poškodovanih.

Na njem so med drugim tudi prva dama svetovnega pokala v zadnjih letih Anna Fenninger, katere vrnitev je predvidena oktobra, najboljša slalomistka zadnjih let Mikaela Shiffrin, ki naj bi se med količke znova podala prihodnji mesec, olimpijski prvak v smuku Mathhias Mayer, za katerega je sezone že konec, in pa slovenski smukač Rok Perko. Ta vztraja, da se bo še pred pomladjo vrnil na smukaške smuči. Prihodnji teden naj bi mu namreč že ostranili vijake iz poškodovane noge, sledila pa naj bi postopna vrnitev na sneg.

Hirscherjeva avtocesta do petega globusa?

S Svindalovo poškodbo pa je prišlo tudi do velikega zasuka v boju za veliki kristalni globus. Norvežan je imel kljub dvema zaporednima odstopoma v skupnem seštevku svetovnega pokala po 22 tekmah (od 44) debelih 100 točk prednosti pred velikim tekmecem Marcelom Hirscherjem (916:809).

Zdi se, da se Avstrijcu zdaj odpira prava avtocesta do zgodovinskega petega zaporednega velikega kristalnega globusa. Njegova največja tekmeca bosta zdaj sicer Svindalova rojaka Henrik Kristoffersen in Kjetil Jansrud, a imata v rokah precej šibkejše karte kot pa nesrečni Svindal, sicer prvi smučar svetovnega pokala v sezoni 2008/09.

Ne spreglejte