Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 6. 2022,
10.30

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77

Natisni članek

Anže Lanišek Anže Lanišek Christian Kathol Sepp Gratzer Mika Jukkara

Četrtek, 16. 6. 2022, 10.30

1 leto, 10 mesecev

Christian Kathol je novi kontrolor opreme smučarskih skakalcev

Sprememba na kontrolorskem čelu smučarskih skokov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77
Anže Lanišek | Glavni kontrolor opreme smučarskih skakalcev bo po novem Avstrijec Christian Kathol. Mika Jukkara se je umaknil po zgolj enem letu v tej vlogi. | Foto Guliverimage

Glavni kontrolor opreme smučarskih skakalcev bo po novem Avstrijec Christian Kathol. Mika Jukkara se je umaknil po zgolj enem letu v tej vlogi.

Foto: Guliverimage

Po zgolj eni sezoni v vlogi kontrolorja opreme smučarskih skakalcev v svetovnem pokalu se Finec Mika Jukkara iz osebnih razlogov poslavlja od funkcije. Nasledil ga bo Avstrijec Christian Kathol.

Skakalci skakalke trening Kranj
Sportal Hrgoto skakalci demantirali, Zupančič se je našel na sredini

Zgolj eno leto je v vlogi vodilnega kontrolorja opreme smučarskih skakalcev zdržal Finec Mika Jukkara. Severnjak je funkcijo prevzel pred olimpijsko sezono, potem ko je nasledil legendarnega Seppa Gratzerja, ki je skokom v slovo pomahal po treh desetletjih službovanja.

Glavni kontrolor bo po novem Avstrijec Christian Kathol. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Glavni kontrolor bo po novem Avstrijec Christian Kathol. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko "Za menoj je sezona, polna čustev in izzivov. Teh je bilo zaradi olimpijske zime veliko. V čast mi je bilo biti del skakalne družine in ekipe za razvoj opreme. V sodelovanju s kolegi, FIS-odbori in reprezentancami smo naredili veliko sprememb v opremi in merilnih predpisih. To je bil velik korak naprej, zahvaljujoč kateremu verjamem, da bo naš šport postal še močnejši, preglednejši in vrednejši. Privilegij je bil delati z vsemi temi strokovnjaki, zdaj pa je čas, da se zaradi osebnih razlogov spopadem z drugačnimi izzivi. Smučarski skoki bodo vedno del mojega življenja," je za Mednarodno smučarsko zvezo dejal Jukkara, ki se je za slovo odločil sam. 

Jukkara je bil v zadnjem letu pogosto v središču pozornosti. Odločitve njegove ekipe so v slabo voljo spravljale več reprezentanc, tudi slovensko, pa poljsko, nemško ... Pri nekaterih Slovencih so bile kamen spotike vezi, ki so jih tudi prepovedali, pri Poljakih skakalni čevlji, pri Nemcih dresi ...

Predvsem se je kritik naposlušal v času olimpijskih iger v Pekingu, ko se je mešana ekipna tekma sprevrgla v pravo farso in so bile zaradi neustreznih dresov diskvalificirane številne reprezentance. Čeprav so se diskvalifikacije takrat dogajale pri ženskem delu ekip, je njegov predhodnik s prstom kazal prav na Finca, saj naj bi želel na tekmi mešanih ekip vpeljati podoben način merjenja, kot je pri moških, česar dekleta v tej sezoni niso bila vajena. "Občutek imam, da želi vse spremeniti čez noč. To, kar se je zgodilo v Pekingu, je bila katastrofa. Videti je, da želi zapeljati nadzor opreme na drugačen način. Zame ni pravi mož za to delo v tem trenutku," je bil takrat kritičen Gratzer.

skakalci skakalke trening Kranj
Sportal "Po eni strani si želijo napredka v skokih, po drugi pa ga nekako zavirajo"

Številne kritike so proti Jukkari letele med olimpijskimi igrami, predvsem med mešano ekipno tekmo, na kateri so diskvalificirali več reprezentanc. Takrat so se pojavile govorice, da je bil Finec prisoten pri merjenju opreme skakalk, čeprav bi bila tam lahko prisotna le kontrolorka. | Foto: Anže Malovrh/STA Številne kritike so proti Jukkari letele med olimpijskimi igrami, predvsem med mešano ekipno tekmo, na kateri so diskvalificirali več reprezentanc. Takrat so se pojavile govorice, da je bil Finec prisoten pri merjenju opreme skakalk, čeprav bi bila tam lahko prisotna le kontrolorka. Foto: Anže Malovrh/STA

Po Gratzerju znova Avstrijec

Finec se je v tem letu z direktorjem skakalnih tekmovanj pri FIS Sandrom Pertilejem zavzel za številne novosti, med katerimi je tudi nov način merjenja dresov, ki jih bodo merili z laserji.

Jukkaro bo nasledil Gratzerjev rojak Christian Kathol. 57-letni Avstrijec je lansko zimo večkrat deloval kot drugi kontrolor v svetovnem pokalu in bil tudi koordinator tekmovanja FIS-pokala. 

"V čast mi je, da imam možnost delati kot kontrolor opreme v svetovnem pokalu v smučarskih skokih. Po olimpijski sezoni smo uvedli veliko sprememb. Moje veliko spoštovanje gre Miki Jukkari, ki je bil v tem času v glavni vlogi. S spremembo kroja obleke in omejitvami pri skakalnih čevljih in smučeh smo naredili velik korak naprej," pravi Kathol, ki ga prvi preizkus v tej vlogi čaka 23. julija, ko bo Wisla gostila prvi poletni grand prix.

Sportal Požar zajel tri manjše skakalnice
Vita Planica Maskota
Sportal Znano je, kdaj se bo slovenski skakalni tabor na domačem spektaklu boril za odličja
Ne spreglejte