Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
4. 1. 2016,
0.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Domen Prevc Anže Lanišek Anže Lanišek Tilen Bartol

Ponedeljek, 4. 1. 2016, 0.01

8 let

"Če bo Peter tako skakal, bo z lahkoto dobil turnejo"

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Anže Lanišek, Tilen Bartol in Domen Prevc imajo najboljši možen poligon za učenje. Ob sebi imajo namreč Petra Prevca, ki je najbolj vroč skakalec na svetu.

Na tekmi v Innsbrucku je bila povprečna starost slovenske ekipe vsega 19 let. Peter Prevc, Anže Lanišek in Tilen Bartol so po starosti razvrščeni skakalci, ki so branili slovenske barve. Najstarejši je s 23 leti Peter, ki je tudi vodilni v svetovnem pokalu in v razvrstitvi novoletne turneje.

Najmlajši se lahko od njega veliko učijo, saj je v tej sezoni v izjemni formi, kar je z novo zmago – peto v tej sezoni in skupno enajsto – pokazal tudi na znamenitem Bergislu.

"Vsi se trenutno učimo od njega, ker je korak pred nami in tudi pred drugimi. Petru damo prostor za dihati, saj si to tudi zasluži. Vendarle je na novoletni turneji v boju za zmago. Sicer pa je sproščen. V glavi je močan. S tem nima težav," je o trenutno najboljšemu skakalcu na svetu povedal novinec Bartol.

"Vsak želi v svetovnem pokalu zmagati. Vem, da je to dolgotrajen proces."

Ob zmagoslavju v Innsbrucku ga je skupaj z Laniškom dvignil na ramena. "Peter je kar težak. Ni bilo hudega, lahko bi imel kakšen kilogram manj. Šalim se," se je zasmejal Bartol in nadaljeval: "Trenutno je korak pred vsemi. Njegovi skoki so fantastični. Na takšni tekmi zmagati z 11 točkami razlike je velik dosežek."

Štiri leta mlajši od Petra je Lanišek, ki je v tej sezoni naredil velik korak naprej, najbolj pa navdušil v Nižnem Tagilu, kjer je skočil tik pod oder za zmagovalce. Prvi dan je bil sedmi, naslednji pa že četrti. V skupnem seštevku svetovnega pokala je 17.

In kako on gleda Petrov boj za naziv kralja turneje? "En mora biti vodilni. Ali je to Peter ali Severin … Vsak je lahko vodilen ... Dobro skače. Dobro zanj. Bi bilo lepo, da bi morda še kdo drug. Trenutno je to njegov čas. Zelo dobro skače, forma je prava. Privoščim mu iz srca," je odgovoril skakalec SSK Mengeš. Med vrsticami je razbrati, da je v tem videl sebe: "Vsak želi v svetovnem pokalu zmagati. Vem, da je to dolgotrajen proces in da takšna stvar ne pride čez noč. Učiti se moram in nabirati izkušnje. S takšnimi skoki si jih nabiraš in jih enkrat z lahkoto unovčiš."

Od najmlajših skakalcev pa Petra najbolje pozna njegov 16-letni brat Domen, ki ima za seboj prav tako odlično sezono – med drugim se je veselil drugega mesta v Engelbergu. Takrat je zaostal le za Petrom: "Upam, da bo zmagal. Dosti stabilno skače in je v formi. Če bo tako skakal, bo z lahkoto dobil turnejo."

Ne spreglejte