Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
21. 11. 2012,
7.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Tina Maze stopničke

Sreda, 21. 11. 2012, 7.22

8 let

Čas za Tinine prve ameriške stopničke

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na sobotnem veleslalomu v Aspnu bodo ob Tini Maze slovenske barve branile še Ana Drev, Maruša Ferk, Ilka Štuhec in Katarina Lavtar, na štartu nedeljskega slaloma pa bo le prva trojica.

Tina Maze se je v Severno Ameriko preselila s skorajda sanjsko popotnico oziroma zavidanja vrednih izhodiščem. Ne le zaradi vodilnega položaja v skupnem seštevku svetovnega pokala, temveč predvsem zavoljo prikazane forme na uvodnih dveh tekmah. V Söldnu je 29-letna Črnjanka dokazala, da je med vsemi v karavani na najboljši možen način osvojila nove veleslalomske smuči, ob tem obudila svojo staro ritmično igrivost ter kot piko na i učinkovito unovčila še vrhunsko fizično pripravljenost. Le-ta je v manjši meri do izraza prišla na slalomu v Leviju, kjer pa je prav tako vložila kandidaturo za boj za sam vrh. Vseeno so jo ob prvih treningih na specifičnem ameriškem snegu prevevali dvomi o smučanju na strmini, zato se je s svojim štabom med uspešnim sklopom priprav v Vailu posvečala prav tem segmentom. Treningi, na katerih sta občasno sodelovali tudi Maria Riesch in Tanja Poutiainen, so bili naposled učinkoviti, končni rezultat pa želeni pravi občutki. "Da, pri Tini se marsikaj zgodi ali pa spremeni zelo na hitro. Ko se pojavi negotovost, jo je treba izničiti. Dobila je tisti pravi občutek. Znova se je pokazalo tudi, kako pomembno je dobro sodelovanje s serviserjem. Našli smo prave rešitve, ugnali dileme, Tina zaupa materialu, zato smo upravičeno zadovoljni," je po nizu treningov v Koloradu zadovoljen neumorni motor Tinine ekipe Andrea Massi, prepričan o tem, da je s svojo ekipo dobro izkoristil ponujene ameriške pogoje.

Zadovoljstvo je znova kazila le znana zgodba o ameriški zapori pred bližnjim smučarskim središčem Copper Mountain, kjer se je skušala Mazejeva preizkusiti tudi v hitrih disciplinah, sprva kot del slovenske ekipe in nato še kot italijanska gostja. V obeh primerih je bil odgovor negativen.

"Ta igra ni bila poštena. A po štirih negativnih odgovorih sem sklenil, da se nima smisla spuščati na še nižjo raven. Verjamem, da bo to Tino še bolj podžgalo, tudi sam pa ne bom pozabil tega pripetljaja. Počutil sem se kot nekdo, ki ne sme v restavracijo zaradi domnevno prevelike gneče, hkrati pa mimo njega mirno hodijo drugi gostje. Mislim, da je ljudem jasno, zakaj Tine niso pustili. Nihče me ne bo prepričal o tem, da pri dvajsetih ljudeh, ki so skupaj, nato enaindvajseti prinese tako veliko razliko. Težava je za nas še toliko večja, ker je terene za trening hitrih disciplin težko dobiti. Zdaj je Tina trenirala le superveleslalom, poleg tega pa je zaradi pridobivanja občutka prosto smučala tudi s smukaškimi smučmi. Veste kdaj? On 6.45. Vem, malce tvegano, a tako pač je," se je o temi, ki se kar ne more ohladiti, razgovoril Massi, ki se bo skupaj z najboljšo slovensko alpsko smučarko smuku znova posvetil prihodnji teden v Kanadi.

Ob koncu tega tedna bosta namreč v Aspnu znova na dnevnem redu tehnični disciplini, Tinin domet pa ob tem ni nikakršna skrivnost. Vse bolj se zdi, da diši po njenih prvih stopničkah na severnoameriških tekmah svetovnega pokala. Verjeli ali ne, prva dama slovenskega alpskega smučanja, ki ima v svoji smučarski biografiji vknjiženih kar 39 uvrstitev med najboljše tri, skupno v kar enajstih državah, v ZDA ali Kanadi še ni stala na odru za zmagovalke, za kar pa je imela v trinajstih letih kar 44 "priložnosti". Njena najboljša severnoameriška uvrstitev ostaja šesto veleslalomsko mesto v Aspnu iz leta 2009. Precej večjo težo oziroma simbolično vrednost pa ima deseto mesto leto pred tem. Takrat je namreč v ZDA pripotovala po odcepitvi od reprezentance in boleči söldenski klofuti, ki jo je v njeni paradni disciplini pahnila do štartne številke 46. A prav z omenjeno tekmo si je tedaj dokazala, da še zdaleč ni za odpis, in spisala prvo poglavje meteorskega vzpona, med katerim je nato v treh letih in pol nanizala največje dosežke svoje kariere. Nemara je zdaj napočil trenutek še za zmago nad tem resda nekoliko manjšim urokom, ki pa v sebi vendarle skriva veliko simbolike. Za Mazejevo je namreč dolgo veljajo, da ji Amerika nikakor ne diši. A veljalo je tudi, da ne more zmagovati na velikih tekmah in v slabih razmerah, pa je nato oba stereotipa v velikem slogu odpihnila.

Poleg Mazejeve se je na nadaljevaje sezone v Vailu pripravljal tudi preostali del slovenske ženske reprezentance. Trener za tehnični disciplini Denis Šteharnik je bil po nizu treningov na zelo trdi snežni podlagi zadovoljen s predstavami petčlanske zasedbe, ki se je priključevala tudi vadbi tujih taborov. Slovenke so ob tem čakale še interne kvalifikacije, po katerih se je dokončno izoblikoval seznam nastopajočih na naslednjih dveh preizkušnjah svetovnega pokala. Sobotnega veleslaloma se bodo tako poleg Mazejeve udeležile še Ana Drev, ki bo skušala unovčiti kakovostno pripravljenost in potrditi dober söldenski rezultat, Maruša Ferk, Ilka Štuhec in samoplačnica Katarina Lavtar. Štartno majico za nedeljski slalom pa si je ob abonirani dvojici Maze-Ferk prislužila še Drevova. "Zadnje priprave vlivajo veliko optimizma. Verjamem, da smučarke v ZDA niso pripotovale le zaradi dobrih treningov, temveč bodo to potrdile tudi na tekmah," je dan pred selitvijo iz Vaila v Aspen dobro razpoložen strokovni vodja reprezentanc Vlado Makuc.

Ne spreglejte