Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 11. 2018,
15.50

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

biatlon

Četrtek, 8. 11. 2018, 15.50

5 let, 5 mesecev

Biatlonska federacija na koledarju za naslednje tri sezone prečrtala vse tekme v Rusiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10
biatlon skupinski štart | V Rusiji treti sezone ne bo biatlonskih tekem. | Foto Reuters

V Rusiji treti sezone ne bo biatlonskih tekem.

Foto: Reuters

Mednarodna biatlonska zveza (IBU) je zaradi dopinškega škandala odpovedala vsa mednarodna biatlonska tekmovanja v Rusiji do leta 2022, je danes poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Pokljuka 2016
Sportal Pokljuka v 2021/22 brez biatlonskega svetovnega pokala

Gre za tekmovalni koledar, ki ga je mednarodna federacija objavila v biltenu za sezoni 2020/21 in 2021/22. Že v prihajajoči sezoni 2018/19 na koledarju ni ruskih prizorišč svetovnega pokala ali svetovnega prvenstva.

Kot še navaja dpa, mednarodna biatlonska organizacija podeljuje licenco za organizacijo tekmovanj le državam, ki izpolnjujejo določila statuta Svetovne protidopinške agencije (Wada), kar za Rusijo še ni mogoče trditi.

Rusija je lani decembra zaradi dopinškega škandala izgubila status polnopravne članice Mednarodne biatlonske zveze in ima status opazovalke brez glasovalnih pravic. Po tekmovalni strani bodo Rusi še vedno lahko nemoteno nastopali na vseh tekmovanjih pod okriljem zveze IBU.

Laura Dahlmeier
Sportal Nemška biatlonska zvezdnica vprašljiva za Pokljuko

Kot še poroča dpa, bo delegacija svetovne biatlonske federacije na čelu z novim predsednikom Ollejem Dahlinom prihodnji teden obiskala Moskvo ter se sestala s predstavniki ruske federacije, s katerimi bodo razpravljali o merilih za obnovitev polnopravnega članstva ruske biatlonske zveze.

Anders Besseberg je 12. aprila odstopil s položaja predsednika mednarodne zveze zaradi povezav z dopingom oziroma prikrivanja dopinga ruskih športnikov. Suspendirana je bila tudi generalna sekretarka Nicole Resch.

Sedež zveze v Salzburgu so obiskali kriminalisti, potem ko je avstrijsko tožilstvo sprožilo preiskavo zaradi suma, da naj bi Rusija molk o dopinških prekrških, šlo naj bi za vsega skupaj 65 spornih dopinških vzorcev, kupovala z denarjem. Šlo naj bi za primere med lanskim svetovnim prvenstvom v Hochfilznu, korupcijski primeri pa naj bi segali vse do leta 2012.

Teja Gregorin
Sportal Protidopinški odbor IBU: Teji Gregorin dve leti prepovedi tekmovanja

Kljub nasprotovanju članic ZDA, Češke, Kanade, Ukrajine je ruski Tjumen med 22. in 25. marcem gostil finale biatlonskega svetovnega pokala. Tjumnu, ki je bil vprašljiv zaradi dopinških senc, je takratno predsedstvo IBU prižgalo zeleno luč, prav tako je takrat na koledarju za novo sezono pustilo tudi tekmi v Uvatu in Hanti Mansijsku.

IBU je lani Tjumnu zaradi škandalov na olimpijskih igrah v Sočiju odvzela svetovno prvenstvo leta 2021, nato pa tudi svetovni pokal, a si je za letošnjo izvedbo pokala premislila. Svetovno prvenstvo so na septembrskem kongresu IBU v Poreču dodelili Sloveniji in Pokljuki, ki je bila pred dvema letoma ena izmed treh protikandidatk Rusiji.

V novi sezoni bo Pokljuka gostila uvodno tekmo svetovnega pokala med 3. in 9. decembrom, v sezoni 2021/22 pa je ni na koledarju svetovnega pokala.

Ne spreglejte