Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 11. 2016,
16.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

biatlon Pokljuka Jakov Fak Jakov Fak Teja Gregorin Klemen Bauer Tomaš Kos svetovni pokal v biatlonu Anja Eržen Rok Tršan Lenart Oblak Miha Dovžan

Četrtek, 10. 11. 2016, 16.00

6 let, 6 mesecev

Biatlonci v novo sezono z jasnim ciljem: Biti boljši kot lani!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Biatlonska reprezentanca pred sezono | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovenska biatlonska reprezentanca se v novo sezono podaja nekoliko spremenjena, njeni glavni aduti, Jakov Fak, Teja Gregorin in Klemen Bauer, pa si želijo le eno, izboljšati lanski vtis.

Lanska kalvarija, ki jo je šele na marčevskem svetovnem prvenstvu nekoliko omilil najboljši slovenski tekmovalec Jakov Fak, je pustila posledice. Med pripravami na prihajajočo sezono svetovnega pokala, ki se bo 27. novembra začela na že tradicionalnem uvodnem prizorišču v Östersundu na Švedskem, so se vrnili na star sistem, saj se jim je lansko eksperimentiranje na treningu maščevalo na tekmah.


Jakov Fak: Tudi če si svetovni prvak, si le svetovni prvak iz neke majhne Slovenije #intervju


Izboljšati lanske rezultate!

Letos poleti so se vrnili k že preverjeno uspešnemu načinu priprav, zato so Jakov Fak, Teja Gregorin in Klemen Bauer pred začetkom sezone 2016/17 optimistični, pa čeprav v napovedih previdno zadržani. V en glas so poudarili le, da je njihov glavni cilj izboljšati lanske rezultate.

Skupino 1 vodi Tomaš Kos (levo), skupino 2 pa Miha Podgornik (desno). | Foto: Vid Ponikvar Skupino 1 vodi Tomaš Kos (levo), skupino 2 pa Miha Podgornik (desno). Foto: Vid Ponikvar

Reprezentanca A je to poletje trenirala v dveh skupinah. Glavni trener Tomaš Kos je imel pod nadzorom prvokategornike Faka, Gregorinovo, Bauerja, Anjo Eržen in Roka Tršana, nad Lenartom Oblakom, Miho Dovžanom in Mitjo Drinovcem pa je bdel Miha Podgornik. Slovenijo bosta v svetovnem pokalu v prihajajoči zimi zastopali le dve dekleti, saj je Andreja Mali poleti končala kariero tekmovalke in se preselila v strokovni štab. Z Janezom Maričem trenirata mladinsko selekcijo.

V moški konkurenci vodstvo vsaj v začetku sezone torej stavi na Faka, Bauerja in Tršana, za četrto mesto (slovenska kvota v svetovnem pokalu) pa se bodo bojevali Oblak, Dovžan in Drinovec. Zadnji se je članski vrsti priključil letos.

Jakov Fak si želi manj težav z zdravjem

Prvi adut slovenske vrste Fak upa, da bo imel letos manj težav z zdravjem, a mu to nagaja že zdaj. "Imel sem nekaj zdravstvenih težav, ki pa smo jih rešili. Zdaj normalno treniram, nisem pa še v optimalni formi. A do začetka sezone je še dovolj časa, da pridem do nje," pravi Hrvat v slovenski izbrani vrsti, ki je lani s petim mestom na zasledovalni preizkušnji svetovnega prvenstva v Holmenkollnu sam sebi dokazal, da je še sposoben vrhunskih dosežkov.

"Ko sem bil končno zdrav vsaj en mesec v kosu, sem videl, da sem sposoben dobro tekmovati, kar mi daje upanje tudi za naprej," pravi dvakratni svetovni prvak, ki je na tekmah svetovnega pokala osemkrat zmagal. Tudi v prihajajoči sezoni bo zadovoljen zgolj z najvišjimi uvrstitvami, kot glavni cilj pa je izpostavil izboljšanje lanskih dosežkov.

Če v naslednjih dneh do začetka sezone ne bo stoodstoten kar se zdravja tiče, bo izpustil kakšno tekmo, je še dejal Fak.

Klemen Bauer motiviran kot že dolgo ne 

Podobno skromna sta tudi Teja Gregorin in Klemen Bauer, le da je zadnji po lanskih težavah s ščitnico spet popolnoma zdrav in zelo motiviran, da pokaže, česa je sposoben. Tudi omenjena o konkretnih ciljih ne želita razpredati, tokrat želita "govoriti" predvsem z dejanji, zato nestrpno pričakujeta pot v Skandinavijo, kamor se bo slovenska reprezentanca odpravila v ponedeljek in kjer bo dobila priložnost za prve primerjave s tekmeci.

Vodja panoge Janez Ožbolt je razgrnil pričakovanja. | Foto: Vid Ponikvar Vodja panoge Janez Ožbolt je razgrnil pričakovanja. Foto: Vid Ponikvar

Od Erženove in Tršana se že pričakuje bolj redno uvrščanje med dobitnike točk, preostali bodo vodstvo izbrane vrste zadovoljili že z uvrstitvami na zasledovalne tekme (med 60 najboljših), s kakšno točko pa bi že skorajda navdušili.

Sestavili bodo tudi žensko štafeto

Pričakovanja vodstva je razgrnil vodja reprezentance Janez Ožbolt: "Pričakujemo, da se bodo fantje v pokalu narodov uvrstili med 12 najboljših reprezentanc, enega posameznika želimo med deseterico, še enega med trideseterico v skupnem seštevku. Štirje tekmovalci morajo osvojiti točke svetovnega pokala. Dekleti imamo samo dve, od obeh pričakujemo točke, v skupnem seštevku pričakujemo eno med 25-erico. V pokalu narodov želimo med 22 ekip, kar še prinaša olimpijske kvote, to pa bomo poskušali doseči tudi s štafeto, ki jo bomo sestavili s še dvema mladinkama. Najresnejša kandidatka zanjo je trenutno Urška Poje, četrto moramo še najti. Ženska štafeta je naš cilj za Pokljuko, dekleta bodo normo lovila na pokalu IBU na Norveškem."

Takšen je nov dres slovenske biatlonske reprezentance. | Foto: Vid Ponikvar Takšen je nov dres slovenske biatlonske reprezentance. Foto: Vid Ponikvar

Na Pokljuki že v začetku decembra

V novo sezono se slovenska vrsta podaja z novimi dresi, prve tekme bodo na Švedskem, vse skupaj se bo v Östersundu začelo v nedeljo, 27. novembra, s tekmo mešanih štafet, v kateri bi morala biti slovenska četverica (poleg Gregorinove in Erženove najverjetneje še Fak in Bauer) močna. Do 4. decembra se bodo merili še na individualnih tekmah, šprintih in zasledovanju, nato pa sledi selitev v Slovenijo, Pokljuka bo namreč letos že druga postaja svetovnega pokala.

Na Rudnem polju že zdaj živahno

Biatlonska karavana na Pokljuko prihaja že 8. decembra, ko je na sporedu prvi uradni trening. S šprinterskima tekmama se bo dan zatem tudi uradno začela 21. izvedba svetovnega pokala v biatlonu. Sobotni program bosta napolnili zasledovalni preizkušnji za moške in ženske, nedelja pa je rezervirana za štafete.

Fotogalerija
1 / 3

"Priprave na svetovni pokal v biatlonu na Pokljuki so že nekaj časa v polnem teku, trenutno pa željno pričakujemo predvsem nizke temperature, ki bi omogočile zagon snežnih topov, saj je zadnji konec tedna postregel z le nekaj centimetri naravnih snežnih padavin. Tekmovalke in tekmovalci bodo v Slovenijo prispeli neposredno po uvodnih preizkušnjah v Östersundu na Švedskem, zato bo letos tekmovanje skrčeno le na tri tekmovalne dneve, vendar s šestimi tekmami kot običajno. Končalo smo zbiranje številčnih prijav in za tekmovanje je prijavljenih 33 reprezentanc, prav toliko kot lani. V začetku tedna se je sestal logistični odbor za pripravo tekmovanja, prihodnji teden je na vrsti seja razširjene sestave organizacijskega odbora, tekmovalni odbor pa se pripravlja v okviru posameznih področij. V drugi polovici novembra bomo začeli postavljati začasne infrastrukture in intenzivneje oglaševati predvsem v Sloveniji, saj je bila do zdaj naša pozornost usmerjena predvsem na privabljanje gledalcev iz tujine. Že zdaj lahko ocenimo, da je bil odziv zelo dober in si znova obetamo povečanje števila gostov iz srednjeevropskih držav. Za zdaj gre vse po načrtih, čakamo le še na sodelovanje narave," poroča Tomaž Šušteršič, generalni sekretar pokljuškega tekmovanja.

Vstopnice po 15 oziroma 20 evrov so že na prodaj, tudi letos pa je v ceno vstopnic vključen avtobusni prevoz z Bleda in iz Bohinjske Bistrice na Pokljuko in nazaj. 

Tekmovalni program svetovnega pokala na Pokljuki:

Petek, 9. december:    

11.30, šprint (moški)

14.15, šprint (ženske)


Sobota, 10. december:

11.45, zasledovalno (moški)

14.45, zasledovalno (ženske)


Nedelja, 11. december:

11.15, štafeta (moški)

14.30, štafeta (ženske)

Ne spreglejte