Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 3. 2022,
13.20

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

1

Natisni članek

Marita Kramer Nika Križnar Nika Križnar smučarski skoki

Petek, 11. 3. 2022, 13.20

2 leti, 1 mesec

Zelena luč Beljaku

Beljak dobil zeleno luč za silvestrsko turnejo z Ljubnim

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

1

Nika Križnar Ljubno | Nika Križnar je v boju za zgodovinsko prvo zlato sovo osvojila drugo mesto. | Foto Guliverimage

Nika Križnar je v boju za zgodovinsko prvo zlato sovo osvojila drugo mesto.

Foto: Guliverimage

Avstrijska smučarska zveza je prižgala zeleno luč organizatorjem skakalnih tekem v Beljaku, da lahko skupaj z Ljubnim ob Savinji postane gostitelj silvestrske turneje za ženske. Kot so danes sporočili avstrijski prireditelji, bo že v sezoni 2022/23 tekmovanje v boju za zlato sovo štelo dve tekmi v Beljaku ter dve na Ljubnem.

To sezono, ki se bo za skakalke po odpovedi ruskih prizorišč predčasno končala konec tedna v Oberhofu, so na Ljubnem ob Savinji uspešno izpeljali premierno silvestrsko turnejo v smučarskih skokih za ženske.

Prvo zlato sovo je osvojila Avstrijka Marita Kramer

Pod prvo zlato sovo se je podpisala Avstrijka Marita Kramer, drugo mesto pa je pripadlo Niki Križnar. Zlata sova je široka 60 cm in visoka 45 cm, tehta pa 5,35 kg. Prevlečena je s 24-karatnim zlatom in vredna dobrih 12.000 frankov. Čas izdelave je bil več kot 30 dni.

Z izvedbo turneje je Ljubno ob Savinji znova oralo ledino v svetovnem pokalu, že po uspešni izvedbi prvenca pa so predstavniki obeh delegacij potrdili, da se prihodnje leto pa se bo prizorišču po načrtih pridružil še avstrijski Beljak.

Danes pa so to uradno potrdili še pri avstrijski smučarski zvezi. 

Marita Kramer je osvojila prvo zlato sovo. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Marita Kramer je osvojila prvo zlato sovo. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Prvi tekmi v Beljaku, drugi na Ljubnem

Prvi tekmi v zgodovini svetovnega pokala za smučarske skakalke bosta v Beljaku na sporedu 28. in 29. decembra, so danes na novinarski konferenci v Alpski areni sporočili deželni športni referent in deželni glavar Peter Kaiser, deželni svetnik za turizem, Sebastian Schuschnig in deželni športni direktor Arno Arthofer.

Konference so se udeležili tudi predsednica avstrijske smučarske zveze Roswitha Stadlober, direktor Smučarske zveze Slovenije Uroš Zupan, predsednik koroške smučarske zveze Dieter Mörtl, smučarska skakalka Hannah Wiegele, župan Beljaka Günther Alber in Gerhard Prasser, predsednik OK Beljak.

Po dveh tekmah v Beljaku bosta 31. decembra in 1. januarja še dve na Ljubnem, skupaj pa bodo te štiri tekme štele za silvestrsko turnejo za skakalke.

Beljačani "uresničili prve majhne sanje"

"S svetovnim pokalom smo v Beljaku uresničili prve majhne sanje. Nekaj je začelo rasti," je ob predstavitvi dejal Kaiser, ki je vnovič obudil tudi sanje o zimskih olimpijskih igrah leta 2034.

Stadloberjeva je dejala, da je beljaški projekt zelo pomemben za zvezo in da je vesela, da se ženski smučarski skoki vse bolj uveljavljajo. Zupan v silvestrski turneji vidi velik potencial, pozdravil pa je tudi idejo o skupni kandidaturi za zimske olimpijske igre leta 2034 in izpostavil dobro sodelovanje Koroške zveze z nordijskim svetovnim prvenstvom v Planici prihodnje leto.

Beljaški župan Albel se je zahvalil za sodelovanje vsem partnerjem in izpostavil, da je projekt velika priložnost, da se Beljak uveljavi kot mednarodno športno mesto.

Urša Bogataj
Sportal Slovenska prevlada v kvalifikacijah, Urša Bogataj zanesljivo najboljša
Anže Lanišek
Sportal Začenja se spektakel, na katerem Slovenci pogledujejo proti vrhu
Ne spreglejte