Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
3. 12. 2022,
20.32

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

1

Natisni članek

Martin Čater Nejc Naraločnik Miha Hrobat Beaver Creek smuk

Sobota, 3. 12. 2022, 20.32

1 leto, 4 mesece

BEAVER CREEK, SMUK (M)

Vetrovna loterija brkatemu Norvežanu, Čater kljub slabemu počutju 21.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

1

Lake Louise Martin Čater | Martin Čater je nastopil s številko 21 in za zmagovalcem zaostal sekundo in 79 stotink. | Foto Guliver Image

Martin Čater je nastopil s številko 21 in za zmagovalcem zaostal sekundo in 79 stotink.

Foto: Guliver Image

Potem ko so zaradi močnega vetra in sneženja v petek organizatorji morali odpovedati moški smuk, pa se je vreme dan pozneje le usmililo specialistov za hitre discipline v Beaver Creeku. Druge zmage v tej sezoni se je v spremenljivih vremenskih razmerah razveselil 30-letni Norvežan Aleksander Aamodt Kilde, ki je za šest stotink sekunde prehitel Švicarja Marca Odermatta. Martin Čater je kot edini slovenski tekmovalec osvojil točke. Za zmagovalcem je kljjub slabemu počutju zaostal slabi dve sekundi, kar je zadostovalo za 21. mesto. Miha Hrobat in Nejc Naraločnik sta bila prepočasna in se nista znašla na seznamu dobitnikov točk.

Lake Louise Ilka Štuhec
Sportal Prebujena Ilka Štuhec še enkrat le korak od stopničk

V petek je bilo vodstvo svetovnega pokala v alpskem smučanju prisiljeno odpovedati že deveto tekmo na začetku te sezone. Pri šestih odpovedih je bil razlog pomanjkanje snega, dveh ženskih in dveh moških smukih v Zermattu oziroma Cervinii ter pri obeh paralelnih veleslalomih v Lech/Zürsu. Ljubitelji smuka so v soboto v Beaver Creeku le lahko prišli na svoj račun.

Aleksander Aamodt Kilde je postavil najboljši čas na sobotnem smuku v ZDA. To je njegova osma smukaška zmaga za svetovni pokal, skupno pa se lahko pohvali s 15 zmagami. | Foto: Reuters Aleksander Aamodt Kilde je postavil najboljši čas na sobotnem smuku v ZDA. To je njegova osma smukaška zmaga za svetovni pokal, skupno pa se lahko pohvali s 15 zmagami. Foto: Reuters

Drugi smuk v tej sezoni je odprl Nemec Romed Baumann, ki je hitro izgubil vodilni polžaj. Prehitel ga je Kanadčan James Crawford in se pozneje zavihtel na zmagovalni oder. Njegov rezultat sta izboljšala le dva tekmovalca, ki sta bila tokrat razred zase. Norvežan Aleksander Aamodt Kilde, zmagovalec obeh smukov za svetovni pokal v tej sezoni, je s številko 6 postavil najboljši rezultat.

Kot edini se mu je resneje približal Švicar Marco Odermatt. Za Skandinavcem, ki je nastopil po bolezni, je v ameriški zvezni državi Kolorado zaostal šest stotink sekunde, preostali tekmovalci pa so bili za več kot sedem desetink sekunde počasnejši. Odermatt tako še vedno ostaja brez zmage za smuk.

Na zmagovalnem odru so se znašli (od leve proti desni) Švicar, Norvežan in Kanadčan. | Foto: Reuters Na zmagovalnem odru so se znašli (od leve proti desni) Švicar, Norvežan in Kanadčan. Foto: Reuters

Čater: Bolezen nas je zelo zdelala

Grega Koštomaj bo spremljal nastope svojih varovancev tudi v nedeljo. | Foto: SloSki Grega Koštomaj bo spremljal nastope svojih varovancev tudi v nedeljo. Foto: SloSki Na progi Ptic roparic so nastopili trije Slovenci. Ob zelo zahtevnih razmerah je slovenski reprezentanci nagajala bolezen, ki je vsem trem tekmovalcem v zadnjih dneh pobrala veliko moči. Kot edini se je v soboto do točk dokopal Martin Čater. V zahtevnih vremenskih razmerah, saj je na startu močno pihalo, veter pa je dvigoval sneg, je osvojil 21. mesto. "Pogoji so bili zelo slabi. Okoli moje številke je še bolj začelo pihati in snežiti. Že na ravninskem delu sem čutil res močan veter, tudi po snežni podlagi se ni nič videlo. Za mene, ki še posebno nimam rad tega, da ne vidim dobro pod smuči, je bilo še posebno težko. V spodnjem delu sem uspel dobro smučati in nisem veliko izgubil, bi pa na tistem ravninskem delu lahko odpeljal kak zavoj boljše in bi bil kako mesto boljše. 21. mesto je soliden rezultat, boljše kot izven 30, a ne tisto, kar si želimo. Vseeno bom vzel tudi to in se boril še naprej. Je pa res, da nas je ta bolezen zelo zdelala, moči še niso prave, kar se je poznalo. Vseeno sem se boril do cilja," je pojasnil Celjan.

Miha Hrobat je z zaostankom okrog treh sekund zaostal za 40 tekmovalci, seznam dobitnikov točk, Nejc Naraločnik pa je zaostal za prav vsemi tekmeci, ki so prismučali do konca in zasedel 60. mesto.

Kaj je po tekmi povedal trener Grega Koštomaj? "Soliden pristop Martina v težkih razmerah. Vsi trije fantje so bili bolni in očitno je, da je bolezen pustila posledice. Niso še zdravi in v takšnih razmerah to pride še bolj do izraza." Dodal je, da bo Naraločnik po vrnitvi v Slovenijo nadaljeval sezono na nižji ravni tekmovanj.

Beaver Creek
Sportal Ne že spet! Zaradi sneženja in vetra smuk odpadel.

Beaver Creek, smuk (M), rezultati:

Vrstni red v svetovnem pokalu:

Skupno, moški:
 1. Marco Odermatt (Švi)          340 točk
 2. Aleksander Aamodt Kilde (Nor) 280
 3. Matthias Mayer (Avt)          160
 4. Daniel Hemetsberger (Avt)     140
 5. Vincent Kriechmayr (Avt)      123
 6. Matthieu Bailet (Fra)          93
 7. James Crawford (Kan)           86
 8. Žan Kranjec (Slo)              80
    Romed Baumann (Nem)            80
10. Beat Feuz (Švi)                74
...
28. Martin Čater (Slo)             31
30. Štefan Hadalin (Slo)           29
46. Miha Hrobat (Slo)              15

...

Posebni seštevek discipline, smuk, moški:
 1. Alexander Aamodt Kilde (Nor)  200 točk
 2. Marco Odermatt (Švi)          140
 3. Daniel Hemetsberger (Avt)     104
 4. Matthias Mayer (Avt)          100
 5. Beat Feuz (Švi)                74
...
19. Martin Čater (Slo)             20
23. Miha Hrobat (Slo)              15

...

Ne spreglejte