Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
3. 3. 2018,
12.43

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,81

Natisni članek

Katra Komar Jerneja Brecl Maja Vtič Urša Bogataj Urša Bogataj Ema Klinec Ema Klinec Nika Križnar Nika Križnar

Sobota, 3. 3. 2018, 12.43

6 let, 1 mesec

Rašnov, svetovni pokal, ženske

Po odpovedi druge serije Križnarjeva četrta, zmaga Nemki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,81
Nika Križnar | Foto Sportida

Foto: Sportida

Nemška smučarska skakalka Katharina Althaus je zmagovalka tekme svetovnega pokala v Rašnovu, ki je imela le eno serijo. Druga mesto je zasedla Norvežanka Maren Lundby, tretje pa še ena Nemka Carina Vogt. Najboljša Slovenka Nika Križnar je bila četrta.

Po odpovedi druge serije so obveljali izidi iz prve, točke svetovnega pokala pa so osvojile še štiri Slovenke, in sicer Ema Klinec za osmo mesto, Urša Bogataj za deseto, Jerneja Brecl za 23. in Maja Vtič za 24. Edina Slovenka brez točk je bila Katra Komar na 31. mestu.

Organizatorji so po dolgem čakanju zaradi neugodnega vetra prestavljali začetek finalne serije, nato pa jo po dveh skakalkah dokončno odpovedali in obveljali so rezultati prve serije. Nika Križnar je tako po Zau še drugič v karieri končala tik pod zmagovalnim odrom, njen uspeh pa so zelo lepo zaokrožile Klinčeva, Bogatajeva, Breclova in Vtičeva z novimi točkami svetovnega pokala.

V drugem delu skoka izgubila dragocene točke

Po izenačitvi rezultata kariere je Križnarjeva najprej povzela včerajšnje in današnje skoke: "Skoki so bili lepi, niso bili ravno pokvarjeni, vem pa, da imam še rezerve. Danes mi je žal, da ni bilo finalne serije, ki je bila odpovedana. Jutri je nova priložnost za nove, lepe skoke. Za današnje četrto mesto bi rekla, da sem ga pridobila, ker si ga zaslužim. A res mi je žal, da ni bilo še finalne serije."

Že jutri bo nova priložnost, najprej v kvalifikacijah, ki bodo na sporedu ob 8. uri po našem času: "Jutri bom skušala popraviti predvsem drugi del skoka, da bom v zraku še nadaljevala figuro in nato doskočila v telemark. Tu izgubim kar nekaj točk. Če mi to uspe popraviti, upam, da pride tudi lep in dober rezultat."

Še beseda o vetrovnih razmerah, ki so letos Križnarjevi kar naklonjene. Danes je sicer dobila visok odbitek, enega najvišjega med vsemi skakalkami zaradi ugodnega vetra: "Nisem čutila toliko podpore, kot je bilo na koncu zapisanega odbitka na rezultatih. Moram reči, da sem tisto, kar je bilo, poskusila čim bolje izkoristiti. V drugem delu leta mi je zmanjkalo, nisem lepo nadaljevala leta do doskoka, a kljub temu sem zadovoljna. Veter je danes vsem malo ponagajal, bila je loterija, malo je pihal od zadaj, malo je bilo vzgornjika."

"Danes je bilo morda odbitka kar malo preveč"

Po končani tekmi je oceno podal tudi naš glavni trener Stane Baloh: "V Rašnovu smo začeli kar dobro. Že včeraj je kazalo na to, da smo lahko konkurenčni. Predvsem Nika in Ema. Vesel sem današnjega skoka Urše, ki je znova med deseterico. Osebno sem si zadal cilj, da ta tri dekleta ostanejo med najboljšo deseterico svetovnega pokala, in zdaj smo na dobri poti. Nika ima letos, kar zadeva pogoje, kar srečo. Danes je bilo morda odbitka kar malo preveč, a tudi sama je naredila napako čisto v zadnji četrtini leta, ko bi morala še malo držati in skočiti štiri metre dlje. Doskočila bi lažje, dobila bi lepše točke in lahko bi prišli tudi do stopničk. A jutri je še en dan in za to bomo delali. Jerneja je imela malo smole z vetrom. Tako mlada tekmovalka je imela kar močan veter v hrbet. Zeleno luč je dobila v zadnji sekundi, a zdržala v redu in to so nove točke za njo. Maja se bori, res se bori. Takšni pogoji, kot so bili danes, jo še malo zadržujejo in ni prepričana vase. Ko obleče štartno številko, preprosto ne gre, da bi močno odskočila. Če bi ji to uspelo, mislim, da bi bila hitro okrog 10. mesta, ampak tako je. Katra ima jutri novo priložnost, da 0,8 desetinke nadoknadi in osvoji točke svetovnega pokala."

V skupnem seštevku je zdaj najboljša naša Križnarjeva na 8. mestu z 283 točkami, tik za njo sta Bogatajeva z 283 in Klinčeva z 271 točkami. Pred prvo skupno zmago v karieri je Lundbyjeva, ki ima 280 točk prednosti pred Althausovo, do konca sezone pa so še štiri tekme.

Izidi (po zgolj eni seriji zaradi premočnega vetra):

1. Katharina Althaus (Nem) 93,5 m 118,6 točke

2. Maren Lundby (Nor) 92,0 118,3

3. Carina Vogt (Nem) 89,5 111,2

4. Nika Križnar (Slo) 93,0 105,0

5. Juliane Seyfarth (Nem) 86,0 102,3

6. Irina Avakumova (Rus) 83,5 102,0

7. Sara Takanaši (Jap) 87,0 101,9

8. Ema Klinec (Slo) 87,0 101,5

9. Juki Ito (Jap) 84,5 100,3

10. Urša Bogataj (Slo) 84,0 99,5

...

23. Jerneja Brecl (Slo) 78,0 87,7

24. Maja Vtič (Slo) 78,5 86,3

Katra Komar z 31. mestom ostala brez druge serije


Skupni seštevek svetovnega pokala:

1. Maren Lundby (Nor) 1020

2. Katharina Althaus (Nem) 740

3. Sara Takanaši (Jap) 616

4. Juki Ito (Jap) 504

5. Irina Avakumova (Rus) 457

6. Carina Vogt (Nem) 398

7. Chiara Hölzl (Avt) 350

8. Nika Križnar (Slo) 284

9. Urša Bogataj (Slo) 283

10. Ema Klinec (Slo) 271

...

19. Špela Rogelj (Slo) 143

34. Maja Vtič (Slo) 34

42. Jerneja Brecl (Slo) 12

Ne spreglejte