Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
13. 1. 2024,
12.00

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,30

Natisni članek

Sofia Goggia Altenmarkt-Zauchensee smuk Ilka Štuhec Ilka Štuhec

Sobota, 13. 1. 2024, 12.00

3 mesece, 2 tedna

ALTENMARKT-ZAUCHENSEE, SMUK (Ž)

Ilka Štuhec bolj zadovoljna, a daleč za Goggio #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,30
Altenmarkt Sofia Goggia | Sofia Goggia je povedla s številko osem in je pred 24. zmago v svetovnem pokalu. | Foto Guliverimage

Sofia Goggia je povedla s številko osem in je pred 24. zmago v svetovnem pokalu.

Foto: Guliverimage

Alpske smučarke so v avstrijskem Zauchenseeju nad Altenmarktom tekmovale še v smuku. Po razočaranju na petkovem superveleslalomu, ko je ostala brez točk, si je Ilka Štuhec v soboto želela veliko več. Nastopila je kot 15., že v zgornjem delu izgubila šest desetink, v nadaljevanju ne več toliko ter ciljno črto prečkala sekundo in 19 stotink za zmagovalko Sofio Goggio, kar je pomenilo 12. mesto.

Ilka Štuhec superG Altenmarkt-Zauchensee 2024
Sportal Skromna predstava Ilke Štuhec, grd padec Avstrijke in odstop favoritinje

Petkov superveleslalom se ni izšel po željah 32-letne Ilke Štuhec, ki je končala na 41. mestu (že pred dvema letoma je na tej tekmi ostala brez točk). Zdaj jo čaka nastop v njeni paradni disciplini – smuku. V dveh smukaških preizkušnjah je bila v tej sezoni najprej v St. Moritzu 14., nato je v Val d'Iseru posegla po petem mestu. "V zadnjem obdobju imam veliko težav s sproščenostjo, kar se občuti pri vožnji na tekmi. Se bolj samo peljem, kot samozavestno tekmujem in napadam. V takšnih idealnih razmerah, kot so bile danes, se dekleta 'mečejo' dol in potem brez večje napake pride zaostanek, če tega ne storiš. Moram poskrbeti, da me takšni nastopi ne potolčejo in gledam pozitivno naprej ter verjamem vase," je po superveleslalomu dejala Štuhčeva.

Ilka Štuhec 12. v smuku. | Foto: Guliverimage Ilka Štuhec 12. v smuku. Foto: Guliverimage Tudi v sobotnem smuku se je zdelo, da je Mariborčanka smučala preveč zadržano, sploh v zgornjem delu, ko je izgubila kar šest desetink. Srednji del je bil boljši, v spodnjem se je njen zaostanek povečal na sekundo in 19 stotink. Ko je prišla skozi cilj, se je ob njenem imenu izpisala številka devet. A na vrhu je bilo še nekaj dobrih smučark. Najprej jo je prehitela Švicarka Michelle Gisin, nato še Avstrijka Stephanie Venier. Ta je smučala izvrstno, na polovici proge se ji je celo nasmihal prevzem vodstva. Na koncu je za vodilno, Italijanko Sofio Goggio, vendarle zaostala deset stotink. Ta je prišla do 24. zmage v svetovnem pokalu, 18. v smuku. Pozneje se je z višjo številko med deseterico prebila še Avstrijka Ariane Rädler (sedmo mesto), Štuhčeva je tako tekmo končala na 12. mestu in popravila vtis s petkove tekme.

Ilka Štuhec po smuku (vir: Slo Ski):

"Dan je bil dober obliž na včerajšnje rane in slabši trening. Bilo je nekaj zelo dobrih odsekov in nekaj slabših zavojev, ki bi se jih dalo izpeljati bolje. Definitivno korak v pravo smer in dobila sem nazaj nekaj samozaupanja, čeprav se vsega čez noč ne da spremeniti. Mislim, da če bom nadaljevala v tej smeri mi ne bo hudega in bo kmalu vse na svojem mestu. Zelo vesela sem bila tudi kurentov v cilju, ki so me prišli spodbujati čeprav mi ne teče vse, kot bi si želeli. Zato sem še toliko bolj hvaležna za to podporo," je povedala Štajerka.

Altenmarkt-Zauchensee, smuk (Ž):

1. Sofia Goggia (Ita) 1:46,47
2. Stephanie Venier (Avt) +0,10
3. Mirjam Puchner (Avt) +0,34
3. Nicol Delago (Ita) +0,34
5. Kira Weidle (Nem) +0,46
6. Lara Gut-Behrami (Švi) +0,62
7. Ariane Rädler (Avt) +0,64
8. Michelle Gisin (Švi) +0,70
9. Laura Gauche (Fra) +1,00
10. Priska Nufer (Švi) +1,11
...
12. Ilka Štuhec (Slo) +1,19

Žal tudi na tokratni tekmi ni šlo brez grdih padcev. Ta se je po dolgem skoku pripetil 19. na startu, Norvežanki Kajsi Vickhoff Lie. Končala je v zaščitni mreži. V cilju je vsem zastal dih, a se je smučarka nato vendarle sama postavila na noge. Podoben padec na istem skoku se je pozneje zgodil še Nemki Emmi Aicher, tudi ona jo je odnesla brez poškodbe.

Ilka Štuhec je bila v petek 41. | Foto: Guliverimage Ilka Štuhec je bila v petek 41. Foto: Guliverimage Gre za enega najtežjih ženskih smukov (strm od startnih vrat in dolg tri kilometre), ki je v svetovnem pokalu na koledarju petnajstič. Potekal je v sončnem vremenu, bila je prava zimska pravljica. V tem smuku je bila Ilka Štuhec v preteklosti že dvakrat med prvo deseterico, sedma leta 2020 in peta leta 2017.

Vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala, Američanka Mikaela Shiffrin, je tekme ta konec tedna izpustila. Prav Američanka je letos slavila v enem izmed dveh izpeljanih smukov, najhitrejša je bila v St. Moritzu, v drugi smukaški preizkušnji sezone v Val d'Iseru se je veselila Švicarka Jasmine Flury.

Svetovni pokal, skupni seštevek (18/43):

1. Mikaela Shiffrin (ZDA) 929 točk

2. Federica Brignone (Ita) 765
3. Petra Vlhova (Svk) 722
4. Lara Gut-Behrami (Švi) 649
5. Sofia Goggia (Ita) 550
6. Sara Hector (Šve) 458
7. Michelle GIsin (švi) 395
8. Cornelia Hütter (Avt) 355
9. Lena Dürr (Nem) 350
10. Valerie Grenier (kan) 345
...
40. Ilka Štuhec (Slo) 101
43. Andreja Slokar (Slo) 94
47. Ana Bucik (Slo) 83
60. Neja Dvornik (Slo) 45

Smukaški seštevek (3/10):

1. Sofia Goggia (Ita) 230 točk

2. Jasmine Flury (Švi) 137
3. Mirjan Puchner (Avt) 131
4. Cornelia Hütter (Avt) 125
5. Spephanie Venier (Avt) 116
6. Federica Brignone (Ita) 110
7. Mikaela ShiffriN (ZDA) 100
8. Joana Hählen (Švi) 99
9. Kira Weidle (Nem 94
10. Ariane Rädler (Avt) 87
11. Ilka Štuhec (Slo) 85

V nedeljo bo v Zauchenseeju (nad Altermarktom) na sporedu še en superveleslalom.

Mikaela Shiffrin
Sportal Ameriška šampionka za kratek čas zapušča belo karavano
Alexis Pinturault
Sportal Slabe novice za francoskega zvezdnika
AJ Hurt Zlata lisica
Sportal "Nimam pojma, kako sem se znašla tukaj"
Ne spreglejte