Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 12. 2023,
13.40

Osveženo pred

4 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,97

Natisni članek

smuk Nejc Naraločnik Martin Čater Miha Hrobat Val Gardena alpsko smučanje

Četrtek, 14. 12. 2023, 13.40

4 mesece, 2 tedna

alpsko smučanje, val gardena, smuk (m)

Drama in veliko presenečenje na prvem smuku, Hrobat najboljši Slovenec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,97
Bryce Bennett | Bryce Bennett je presenetil vse. A ni prvič deklasiral tekmecev v Val Gardeni. Najhitrejši je bil že leta 2021, kar so bile do danes njegove edine stopničke v karieri. | Foto Guliverimage

Bryce Bennett je presenetil vse. A ni prvič deklasiral tekmecev v Val Gardeni. Najhitrejši je bil že leta 2021, kar so bile do danes njegove edine stopničke v karieri.

Foto: Guliverimage

Pa smo le dočakali prvi smuk v sezoni. V Val Gardeni je sprva dolgo časa kazalo, da bo veliki zmagovalec postal lanskoletni junak smuka Norvežan Aleksander Aamodt Kilde, ki je za vsega dve stotinki sekunde prehitel Švicarja Marca Odermatta. Da je mogoče na skrajšani progi dobro smučati tudi z višjimi štartnimi številkami, je kot prvi nakazal Francoz Nils Allegre, ki se je s številko 25 uvrstil na takratno tretje in skupno četrto mesto. Nato je prišel na vrsto 31-letni Američan Bryce Bennett s številko 34. V velikem slogu je odpeljal smuk in se veselil velikega uspeha. Teren v Italiji mu zelo ustreza, saj je prav tu leta 2021 vknjižil prvo zmago v smuku, kar so bile edine stopničke v njegovi karieri. Od Slovencev se je najbolje izkazal Miha Hrobat, ki je kljub napaki prismučal do 25. mesta. Martin Čater je na 30. mestu dobil točko, Nejc Naraločnik pa je bil prepočasen. Vseh 30 tekmovalcev je ločila manj kot sekunda.

Specialisti za hitre discipline bi se morali za prve točke nove sezone boriti že pred mesecem dni na smukih pod Zermattom, a sta obe preizkušnji odpadli. Organizatorjem je vreme nato ponagajalo tudi v Beaver Creeku, kjer je prav tako odpadel celoten tekmovalni spored.

V Italiji, natančneje v Val Gardeni, pa se jih je danes, čeprav v zadnjih dneh ni šlo vse po načrtih, vreme usmililo. V torek je organizatorjem uspelo izpeljati edini smukaški trening, sredin je odpadel. Na edinem treningu je bil najhitrejši Američan Jared Goldberg, drugi pa najboljši smukač lanske sezone Alexander Aamodt Kilde, ki je bil na tekmi na dobri poti, da se veseli novega uspeha. V prvem delu mu ni kazalo najbolje, saj je imel v prvem in drugem sektorju 7. oziroma 12. rezultat. Zato pa je odlično odpeljal spodnji del proge, v katerem je nadoknadil zaostanek za Švicarjem Marcom Odermattom in ga pretopil v minimalno prednost dveh stotink sekunde.

Za veliko presenečenje je nato kot prvi poskrbel Francoz Nils Allegre. S štartno številko 25 je za vsega desetinko sekunde zaostal za Kildejem. Ko je že kazalo, da bo Norvežan veliki zmagovalec, je mojstrsko vožnjo prikazal Američan Bryce Bennett, ki je leta 2021 že zmagal v Val Gardeni – to so bile tudi njegove edine stopničke v karieri v svetovnem pokalu. Z odličnim spodnjim delom je na koncu za pičle tri stotinke sekunde prehitel Kildeja.

Miha Hrobat je osvojil 25. mesto. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Miha Hrobat je osvojil 25. mesto. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Od Slovencev se je Miha Hrobat kot prvi podal na progo in bil do napake dobro na poti. Kljub težavi je v cilj prismučal z zaostankom 0,78 sekunde in se je uvrstil na končno 25. mesto. Martin Čater je za las ujel točko svetovnega pokala (30. mesto), Nejc Naraločnik pa ni najboljše odsmučal in na koncu zaostal za 1,42 sekunde ter zasedel 44. mesto.

Martin Čater po 30. mestu:

"Brez napake bi bil še višje"

"Dobra vožnja z le eno napako. Brez nje bi bil lahko še precej višje. Vidimo pa, da gre za izjemno izenačeno tekmo, kjer že ena manjša napaka povzroči, da te praktično ni nikjer več. Jutri nas čaka povsem drugo tekmovanje, superveleslalom. Imel bom malce slabšo številko, a glede na smučanje na treningu, če bo proga to dopuščala, sem lahko relativno visoko," je po nastopu za Smučarsko zvezo Slovenije dejal Hrobat.

"Le popoln napad šteje"

"Moja vožnja ni bila slaba, a uvrstitev ni takšna, ki bi si jo jaz ali trenerji želeli. Bilo je nekaj dobrih stvari, na katerih lahko gradim. Gremo tekmo po tekmi. Jutri je superveleslalom in si obetam ponovno neko dobro vožnjo in še boljšo uvrstitev. Le popoln napad šteje. Poskusiti čim bolje drseti, tukaj je precej ravnine z veliko grbinami in skoki," je svoj nastop ocenil Čater.

Martin Čater je bil 30. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Martin Čater je bil 30. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Na določenih odsekih pokazali, da so blizu

"Sezona se je začela. Prva tekma pozno, a vendarle pod streho. To je bila specifična tekma. Smuk iz starta za superveleslalom. Dobro je to, da so fantje pokazali na določenih odsekih, da so zelo blizu najboljšim. Ni pa bilo nobene vožnje brez napak. Najbolj me moti spodnji del Martina Čatra, ki je izgubil preveč. Z lahkoto bi bil uvrščen do 20. mesta. In pa ena večja napaka Mihe. Je pa dobro, da smo sezono začeli z dvema tekmovalcema v točkah in lahko pozitivno zremo naprej. V soboto je tu nov smuk, popolnoma drugačen in z vrha. Tekma bo drugačna in razlike bodo večje. Jutri je pred nami superveleslalom, s katerim smo imeli v preteklih sezonah kar nekaj težav. Jaz upam, da bomo tudi jutri pokazali napredek in bomo izboljšali rezultate iz zadnjih sezon," pa je misli strnil trener Aleš Gorza.

Spored v Val Gardeni v petek predvideva superveleslalom, v soboto pa še en smuk.

Val Gardena, smuk (M):

 1. Bryce Bennett (ZDA) 1:23,80
 2. Aleksander Aamodt Kilde (Nor) +0,03
 3. Marco Odermatt (Švi) +0,05
 4. Nils Allegre (Fra)  +0,13
 5. James Crawford (Kan)  +0,32
 6. Stefan Babinsky (Avt) +0,36
 7. Matthieu Bailet (Fra)  +0,41
 8. Marco Kohler (Švi) +0,42
 9. Romed Baumann (Nem)  +0,43
10. Cameron Alexander (Kan)  +0,48
...
25. Miha Hrobat (Slo)  +0,81
30. Martin Čater (Slo) +0,98
44. Nejc Naraločnik (Slo)  +1,42


Svetovni pokal, skupni seštevek (3/41):

1. Marco Odermatt (Švi) 160 točk
1. Marco Schwarz (Avt) 160
3. Manuel Feller (Avt) 124
4. Bryce Bennett (ZDA)  100
5. Aleksander Aamodt Kilde (Nor) 80
6. Filip Zubčić (Hrv)  68
6 . Henrik Kristoffersen (Nor) 68
8. Michael Matt (Avt) 60
8 . Joan Verdu (And) 60
10. Nils Allegre (Fra)  50
10. David Ryding (VBr) 50
...
18. Žan Kranjec (Slo) 36
68. Miha Hrobat (Slo) 6
76. Martin Čater (Slo) 1

Smukaški seštevek (1/11):

1. Bryce Bennett (ZDA)  100 točk
2. Aleksander Aamodt Kilde (Nor)  80
3. Marco Odermatt (Švi) 60
 4. Nils Allegre (Fra)  50
 5. James Crawford (Kan)  45
 6. Stefan Babinsky (Avt) 40
 7. Matthieu Bailet (Fra)  36
 8. Marco Kohler (Švi)  32
 9. Romed Baumann (Nem)  29
10. Cameron Alexander (Kan) 26
...
25. Miha Hrobat (Slo) 6
30. Martin Čater (Slo) 1

Žan Kranjec Val d'Isere VSL
Sportal Fantastična vožnja Odermatta, zgodovinske stopničke za Andoro in 7. mesto Kranjca
Zlata lisica, slalom, Wendy Holdener
Sportal Hud udarec za švicarsko smučarko
Ne spreglejte