Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 1. 2018,
18.00

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

Natisni članek

#zanaše navijači EuroBasket 2017

Torek, 16. 1. 2018, 18.00

6 let, 3 mesece

Aleksander Javornik

Slovenec, ki ga videvamo na največjih tekmovanjih, s pokalom tudi v Zagrebu #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53
Aleksander Javornik | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Če spremljate športne dogodke, vam je brez dvoma že padel v oči. Gospod, ki spominja na generala, v rokah pa drži pokal, za kakršnega se potegujejo na prvenstvu, na katerem ga boste srečali, je 45-letni Aleksander Javornik. Bil je tudi na sinočnjem obračunu med Nemčijo in Slovenijo in bil ogorčen nad sodniško odločitvijo. "Takšno sojenje je črn madež za šport, rokomet pa je po mojem mnenju izgubil ugled," je sporočil iz Zagreba.

Žalčan, ki je v mladosti preganjal žogo v NK Žalec, je strasten navijač že od otroštva. Začelo se je pred televizijskim zaslonom, s smučarskimi tekmami Bojana Križaja, Borisa Strela, Tomaža Čižmana in preostalih snovalcev slovenske, takrat še jugoslovanske smučarske pravljice, vneto je spremljal tudi nogometna in košarkarska tekmovanja, zdaj svojo navijaško zavzetost uresničuje ob robu tekmovališč.  

Aleksander Javornik | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Prvič v admiralski opremi na Kanarskih otokih

Prvo večje tekmovanje, ki se ga je udeležil v izstopajoči generalski obleki in s posebej za to priložnost izdelanim pokalom, je bilo svetovno košarkarsko prvenstvo v Španiji oziroma na Kanarskih otokih leta 2014, vrhunec pa je njegovo navijanje doživelo dve leti pozneje, septembra lani v Istanbulu, kjer je slovenska košarkarska reprezentanca osvojila naslov evropskega prvaka.

Pokal kot dodatna motivacija in injekcija samozavesti

Navijal je tudi v Helsinkih, kjer je bil skupinski del tekmovanja EuroBasketa. Kakopak, z zmagovalno lovoriko. Kot pravi, so se skoraj vsi člani slovenske izbrane vrste že takrat slikali s pokalom. "Verjetno je bil zanje dodatna motivacija in dodaten dvig samozavesti, hkrati pa pokazatelj, da je pokal na dosegu roke. Tuji mediji so o meni pisali kot o Admiralu Nostradamusu," se spominja Javornik.

Aleksander Javornik | Foto: Sportida Foto: Sportida

Običajno iz stiropora, tokrat iz lesa

Pokale mu posebej za to priložnost izdelujejo v podjetju Hochler, d. o. o., iz Tepanja, za vizualno podobo pa poskrbijo v podjetju Grapholine. Običajno so izdelani iz stiropora, tokrat je krožnik, s kakršnim navija na EP v rokometu, izdelan iz lesa.

Tudi na prizorišču rokometnega prvenstva

Potem ko je slovenske rokometaše spodbujal že v soboto, na tekmi proti Makedoniji (izgubili so s 25:24), je bil na navijaški tribuni tudi med sinočnjo tekmo med aktualnimi evropskimi prvaki Nemci in Slovenci, ki se je po dvomljivi sodniški odločitvi končala z remijem (25:25).

"Bili smo boljši od Nemcev, zmagal pa je denar in ne šport," se je jezil Javornik. "Žalostno je, da sta kralja tekme sodnika in ne igralci, kar pomeni da moraš biti dvakrat boljši od nasprotnika, če želis zmagati. Takšno sojenje je črn madež na šport. Mislim da je car sporta, rokomet, zgubil ugled in da se igra samo za večje in bogatejše države. Mislim da si igralci takšnega dogodka niso zaslužili, enako velja za nas navijače, ki kupujemo vstopnice za ogled tekem, niti sodniki in delegata," je bil oster sogovornik.

Aleksander Javornik | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Selfijev ni konca ne kraja

Najbolj znan slovenski navijač, ta je že zdavnaj prenehal preštevati selfije, ki jih z njim snemajo preostali navijači, bo februarja navijal tudi na olimpijskih igrah – tja potuje predvsem zaradi nastopa slovenskih hokejistov – , na svetovnem hokejskem prvenstvu druge divizije v Budimpešti, ne izključuje pa niti možnosti, da bi poleti v Rusiji v živo spremljal svetovno prvenstvo v nogometu.

Aleksander Javornik | Foto: Sportida Foto: Sportida

Pobudnik Kluba slovenskih navijačev

"Ogledal bi si dve tekmi, in sicer obračun med Hrvaško in Argentino ter Srbijo in Brazilijo. Glede na to, da sem rojen v času Jugoslavije, še vedno navijam za vse reprezentance s tega območja," je pojasnil slovenski ljubitelj športa, ki je tudi pobudnik ustanovitve Kluba slovenskih navijačev, ki bodo združeno potovali in navijali na največjih tekmovanjih. "Klub je v postopku registracije," je povedal Javornik. Prepoznali jih boste po imenu Slovenia Top Fans, njihov moto pa je Imejmo se radi.

"Marsikdo zato, ker nima navijaške družbe, raje ostane doma, kot da bi po svetu in tekmah hodil sam, no, mi bi to radi spremenili," pojasnjuje admiral Javornik, ki se zahvaljuje vsem sponzorjem, ki mu pomagajo financirati udeležbo na prvenstvih.

"Radi bi združili slovenske navijače, morda se bodo tako raje in hitreje odločili za ogled tekmovanj v živo," predvideva Javornik, ki navija tako, kot kaže stanje na terenu. "Ne razmišljam preveč, ampak se prepuščam občutkom, pustim, da me šport vodi. Ne vem, kam, a na koncu vedno najdemo cilj. To je tudi razlog, da sem izdela pokal za rokometaše. Ker si želim, da bi se košarkarska zgodba ponovila."

Ne spreglejte