Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sobota,
11. 11. 2023,
22.54

Osveženo pred

5 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

Ela Nala Milić Veronika Erjavec Nina Potočnik Kaja Juvan Tamara Zidanšek Billie Jean King pokal Andrej Kraševec

Sobota, 11. 11. 2023, 22.54

5 mesecev, 3 tedne

BJK, polfinale, Slovenija – Italija

Ni se izšlo, Slovenke so obstale v polfinalu

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
Jasmine Paolini | Jasmine Paolini je Italiji osvojila drugo, odločilno točko za zmago. | Foto Reuters

Jasmine Paolini je Italiji osvojila drugo, odločilno točko za zmago.

Foto: Reuters

Slovenske teniške igralke so na zaključnem turnirju pokala Billie Jean King (BJK) v Sevilli v polfinalu izgubile proti Italiji z 0:2. Prva je od naših na igrišče stopila Kaja Juvan, ki je po dveh nizih izgubila proti Martini Trevisan 7:6 (6), 6:3. Tamara Zidanšek pa je igrala proti Jasmine Paolini in izgubila po treh nizih 2:6, 6:4, 3:6. Vseeno pa je uvrstitev v polfinale največji dosežek slovenskega tenisa v ekipnih tekmovanjih. Kanadčanke so v drugem polfinalu po igri dvojic z 2:1 v zmagah ugnale Čehinje.

Slovenija : Italija – 0:2

posamična dvoboja:

Tamara Zidanšek (Slo) : Jasmine Paolini (Ita) 2:6, 6:4, 3:6
Kaja Juvan (Slo) : Martina Trevisan (Ita) 6:7 (6), 3:6

 

Kanada : Češka  2:1

Marina Stakusic : Barbora Krejčikova 2:6, 1:6
Leylah Fernandez
: Marketa Vondrušova 6:2, 2:6, 6:3
Dabrowski/Fernandez :
Krejčikova/Siniakova 7:5, 7:6 (3)

Vseeno so naša dekleta dosegla zgodovinski dosežek. | Foto: ITF Vseeno so naša dekleta dosegla zgodovinski dosežek. Foto: ITF

Prvič v zgodovini Slovenije

Predvsem po zaslugi Tamare Zidanšek in Kaje Juvan se je slovenska teniška reprezentanca prvič v zgodovini Slovenije uvrstila v polfinale tega prestižnega turnirja, potem ko so v skupinskem delu zaključnega turnirja premagale Avstralijo, v petek so proti Kazahstanu izgubile, a je bil poraz z 1:2 dovolj, da so dosegle polfinale. Italijanke pa so bile v soboto v polfinalu premočne za Slovenke.

Prvi sta na igrišče stopili Kaja Juvan in Martina Trevisan ter prikazali odličen dvoboj. Na koncu je po dveh nizih in nekaj več kot dveh urah slavila italijanska predstavnica. Po končanem prvem nizu se Juvanova ni počutila najbolje, zato je sredi drugega niza prosila za zdravniško pomoč. Na koncu so ji tudi nekoliko pošle moči in svoji nasprotnici je morala priznati premoč. Zelo napeto je bilo tudi v drugem dvoboju, ko sta Tamara Zidanšek in Jasmine Paolini dvoboj končali po treh nizih.

Martina Trevisan je dobila prvi dvoboj. | Foto: Reuters Martina Trevisan je dobila prvi dvoboj. Foto: Reuters

Prvi niz je bil napet in poln preobratov

V prvem dvoboju je prva servirala Kaja Juvan, ki je brez težav dobila prvo igro in povedla z 1:0. Tudi Martina Trevisan je prvo igro na svoj servis dobila brez izgubljene točke in izenačila na 1:1. V tretji igri je prišlo do prvega odvzema servisa. Break je uspel Italijanki, ki ga je v četrti igri potrdila in povedla s 3:1. V osmi igri si je Kaja ustvarila tri žogice za odvzem servisa. Izkoristila je tretjo, ko je nasprotnica naredila dvojno napako, in izenačila na 4:4. Enajsta igra je bila zelo napeta, Juvanova je naredila nekaj neizsiljenih napak, a se ji je uspelo izviti iz težav in povedla je s 6:5.

Tudi dvanajsta igra je bila zelo napeta in izenačena, saj je trajala več kot deset minut. Martini je uspelo izenačiti na 6:6, tako da je o prvem nizu odločala podaljšana igra, kjer je bilo spet zelo vroče. Juvanova je imela vodstvo s 4:1 in žogico za prvi niz, a se je trdovratna Italijanka vrnila ter po uri in 12 minutah dobila prvi niz.

Kaja Juvan se v drugem nizu ni počutila najbolje. | Foto: Reuters Kaja Juvan se v drugem nizu ni počutila najbolje. Foto: Reuters

V drugem nizu so Juvanovi pošle moči

Drugi niz je začela Martina Trevisan, ki je brez težav dobila uvodno igro. Nekaj več težav je imela Ljubljančanka, ki je zaostajala že s 15:40. Vseeno se je zbrala, zaigrala bolje in izenačila na 1:1. Na vrsto je prišla tretja igra, ki je bila spet maratonska. Kaja si je priborila žogico za "break", jo izkoristila in povedla z 2:1. A veselje v naši ekipi ni trajalo dolgo, saj je Italijanka v naslednji igri takoj vzela servis nazaj in izenačila na 2:2.

Po sedmi igri je naša igralka prosila za zdravniško pomoč in se je po nekaj minutah vrnila na igrišče. Slabo počutje se je očitno odražalo v osmi igri, ko je 22-letna Ljubljančanka izgubila igro na svoj servis, Italijanka pa je povedla s 5:3. V deveti igri je 30-letna Martina Trevisan izkoristila četrto zaključno žogo ter po dveh urah in dvajsetih minutah zasluženo slavila ter Italiji priborila prvo točko.

Zdravstvene težave

Dvaindvajsetletna Juvanova je imela med dvobojem hude zdravstvene težave. Začele so se že po nekaj igrah, ko je bila opazno zadihana, stopnjevale pa proti koncu niza, ko ji je roka nenadzorovano drgetala. Po prvem nizu je odšla v garderobo, vendar se stanje ni izboljšalo. V drugem nizu je morala zaprositi za zdravniško pomoč - zdravnica jo je pregledala, izmerila srčni utrip, nato pa je nadaljevala dvoboj. Po koncu so jo odpeljali na pregled k zdravniku in nato v hotel, tako da ni stopila pred novinarske mikrofone. Pozno popoldne se je počutila že precej bolje, je povedal kapetan Andrej Kraševec, vzrok za težave pa naj bi bila viroza, zaradi katere je morala na zadnjih turnirjih predati že nekaj dvobojev.

Jasmine Paolini  | Foto: Reuters Jasmine Paolini Foto: Reuters

Jasmine Paolini je prvi niz dobila po 36 minutah

V dvoboju med Tamaro Zidanšek in Jasmine Paolini je v prvem nizu s servisom začela Italijanka. Ta se je že takoj znašla v težavah, ko je imela Zidanškova žogico za break. Te ni izkoristila, igro pa je vendarle dobila Paolinijeva, ki je v drugi igri Tamari vzela servis in povedla z 2:0. A to naše igralke ni zmedlo. V tretji igri je nasprotnici vzela servis nazaj in znižala izid na 1:2.

V četrti igri smo spet videli "break" Italijanke, ki je povedla s 3:1, po peti igri pa je že imela vodstvo s 4:1. Izkušena Italijanka tega vodstva ni izpustila iz rok in drugi niz dobila s 6:2. Ta je trajal 36 minut.

Žarek upanja

Drugi niz se je začel po željah Konjičanke, potem ko je že v prvi igri 30. igralki sveta vzela servis in povedla z 1:0. V drugi igri je Paolinijevi uspelo izenačiti na 1:1, v tretji igri pa je "break" spet uspel Tamari (2:1). V naslednji igri je Tami potrdila "break" in povedla s 3:1. Tamara je vse do konca niza obdržala to prednost in po 37 minutah v nizih izenačila na 1:1.

Tamara Zidanšek | Foto: Reuters Foto: Reuters

Škoda za dvojno napako

Tretji niz se je spet začel po željah naše igralke, ko je Jasmine Paolini takoj vzela servis in povedla z 1:0. Druga igra je bila tesna, saj je imela Italijanka pet žogic za odvzem servisa, a nobene ni izkoristila. Tamara je povedla z 2:0. Paolinijeva se je v tretjem nizu prvič na rezultatski semafor vpisala v tretji igri, ko je izid znižala na 1:2. Četrta igra je spet pripadla 27-letni Italijanki, potem ko je Zidanškova v zadnji točki naredila dvojno napako (2:2).

V osmi igri, ko je servirala Zidanškova, smo gledali pravo malo dramo. V igri je veliko preobratov, na koncu pa je naša igralka v odločilnem trenutku naredila dvojno napako, kar je pomenilo vodstvo 5:3 za Italijanko. Tega vodstva Italijanka ni izpustila z rok in na koncu tretji niz dobila s 6:3. Dvoboj se je končal po dveh urah.

"Bila sem jezna, ker sem igrala res dobro, ona pa še bolje. Bila sem blizu zmage, ki bi pomenila izenačenje skupnega izida na 1:1. Vedeli smo, da imamo v dvojicah precej možnosti za zmago. Vseeno se iz Španije vračamo ponosni in z zgodovinskim dosežkom," je po koncu dejala Zidanškova. "Hkrati zelo zadovoljna končujem sezono, saj sem imela pred nekaj tedni grozne težave z ramo in sploh nisem vedela, ali bom lahko igrala v Sevilli in kako se bom začela pripravljati na novo sezono. Bolečine so izginile z določenimi spremembami in prilagoditvami materiala, moja igra pa je tudi močno napredovala, tako da mirne vesti in dobre volje odhajam na počitnice v tople kraje," je še dodala.

Andrej Kraševec | Foto: Guliverimage Andrej Kraševec Foto: Guliverimage

Selektor močno razočaran

Selektor Andrej Kraševec je potreboval precej časa, da je prišel na novinarsko konferenco, saj je bil močno razočaran, ker je vseskozi verjel, da Slovenija lahko premaga Italijo. "Zdaj, ko so se čustva malce umirila, lahko rečem, da je Italija zasluženo zmagala. Ima šest igralk med prvih sto na svetu, tako da lahko kapetanka izbere tiste, ki so trenutno v najboljši formi."

"Imeli smo tudi malce smole, da je imela Kaja zdravstvene težave in da je Tamara po novi odlični predstavi v odločilnih trenutkih za milimetre zgrešila nekaj udarcev. V Sevilli smo presegli cilje, smo med štirimi najboljšimi reprezentancami na svetu, verjamem pa, da lahko ta dosežek v prihodnosti še izboljšamo. Kaja in Tamara sta še mladi, za sabo pa imata kar nekaj igralk, ki bodo v prihodnjih letih potrkale na vrata reprezentance," je dodal Kraševec.

Slovenija bo naslednjo sezono v pokalu BJK začela aprila v kvalifikacijah za zaključni turnir, ki bo znova novembra v Sevilli. To pomeni, da bo med dvajsetimi najboljšimi reprezentancami na svetu; v Andaluziji 2024 bo nastopilo devet zmagovalk aprilskih dvobojev, obe letošnji finalistki ter povabljena ekipa s strani Mednarodne teniške zveze.

Igralke za uspeh v Sevilli dobile skoraj 900 tisoč evrov

Slovenske teniške igralke z visoko dvignjenimi glavami in polnimi žepi zapuščajo Sevillo. Za nagrado si bodo razdelile slabih 900 tisoč evrov.

Mednarodna teniška zveza (ITF) je dvanajstim udeleženkam zaključnega turnirja namenila skoraj devet milijonov evrov. Za uvrstitev v Sevillo so slovenske igralke dobile približno 450 tisoč evrov, za uvrstitev v polfinale, kjer so morale priznati premoč Italiji, pa še dodatnega skoraj pol milijona. Zmagovalke finalnega turnirja bodo bogatejše za 2,2 milijona evrov, poraženke v finalu pa bodo dobile 1,3 milijona.

Slovenske igralke so si denar razdelile glede na vloge v reprezentanci, zato ni skrivnost, da sta največ dobili Kaja Juvan in Tamara Zidanšek. Prva je za primerjavo letos na turnirjih WTA iz nagradnih skladov zaslužila okoli 450 tisoč evrov, Zidanšek pa slabih 300 tisoč evrov.

"Leta 2013 smo imeli 600.000 evrov proračuna, zdaj pa bomo s to nagrado presegli tri milijone. Nagrada je zelo dobrodošla in namenili jo bomo v mladinski tenis oziroma v teniške turnirje serije WTT v Sloveniji," je povedal direktor Teniške zveze Slovenije Gregor Krušič. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida "Leta 2013 smo imeli 600.000 evrov proračuna, zdaj pa bomo s to nagrado presegli tri milijone. Nagrada je zelo dobrodošla in namenili jo bomo v mladinski tenis oziroma v teniške turnirje serije WTT v Sloveniji," je povedal direktor Teniške zveze Slovenije Gregor Krušič. Foto: Vid Ponikvar/Sportida

"Finančna nagrada, ki si jo bodo razdelile članice ekipe, je lahko spodbuda mlajšim generacijam, da igranje za reprezentanco ni samo čast, ampak se tudi denarno splača," je na Facebooku zapisal predsednik strokovnega sveta Teniške zveze Slovenije (TZS) Marko Por.

Polfinale v Sevilli je napolnil tudi blagajno Teniške zveze Slovenije, ki je od ITF dobila približno 350 tisoč evrov, kar je malo več od desetine letnega proračuna zveze.

"Leta 2013 smo imeli 600.000 evrov proračuna, zdaj pa bomo s to nagrado presegli tri milijone. Nagrada je zelo dobrodošla in namenili jo bomo v mladinski tenis oziroma v teniške turnirje serije WTT v Sloveniji. Ti so za naše mlade igralce, ki se prebijajo v svet profesionalnega tenisa, zelo pomembni, saj z igranjem doma dobijo priložnost za točke ATP in WTA in nimajo stroškov s potovanji v tujino. Letos smo jih skupno pripravili 14, naslednje leto pa jih bo kar 39," je povedal direktor Teniške zveze Slovenije Gregor Krušič. STA

Kanadčanke po presenečenju med dvojicami do finala 

Druge finalistke so postale Kanadčanke, ki so po igri dvojic z 2:1 v zmagah ugnale Čehinje, za lovoriko pa se bodo v finalu udarile proti Italiji. Nekoliko presenetljivo je slavila kanadska naveza Gabriela Dabrowski/Leylah Fernandez, ki je bila boljša od Katerine Siniakove in Barbore Krejčikove, v zadnjih letih daleč najboljše dvojice.

Veselje Gabriele Dabrowski in Leylah Fernandez. | Foto: Reuters Veselje Gabriele Dabrowski in Leylah Fernandez. Foto: Reuters

Olimpijski zmagovalki iz Tokia in sedemkratni zmagovalki turnirjev za grand slam nista imeli rešitve za razpoloženi tekmici, ki sta slavili s 7:5, 7:6 (3) po uri in 51 minutah. Pred tem je Krejčikova v prvem posamičnem obračunu s 6:2, 6:1 po uri in 23 minutah pričakovano ugnala Marino Stakusic, zmagovalka letošnjega Wimbledona Marketa Vondroušova pa je morala nato priznati premoč Fernandez. Ta je slavila s 6:2, 2:6, 6:3 po dobrih dveh urah andaluzijski prestolnici.

Finale se bo v La Cartuji v nedeljo začel ob 15. uri z obema posamičnima obračunoma. Ob morebitnem izenačenju bi nato odločal dvoboj dvojic. Italijanke so doslej štirikrat slavile (2006, 2009, 2010, 2013), v finalu pa so premoč tekmicam, Rusinjam, priznale leta 2007. Kanada tako kot Slovenija do letos še nikoli ni igrala v polfinalu. Z zmago pa bi postala 13. različna reprezentanca z zmago v 60-letni zgodovini tega večkrat spremenjenega tekmovanja.

Naslov je v Sevilli branila Švica, ki je lani v finalu ugnala Avstralijo. V prenovljenem tekmovanju je leta 2021 na zaključnem turnirju slavila še Rusija.

Preberite še:
Kaja Juvan
Sportal Zgodovinski uspeh, Slovenke v polfinalu, v drugem polfinali Kanada in Češka
Tamara Zidanšek
Sportal Po zgodovinski zmagi: Nimamo takšnega luksuza

 

Ne spreglejte