Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Petek,
10. 11. 2023,
21.23

Osveženo pred

5 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,01

Natisni članek

Ela Nala Milić Nina Potočnik Veronika Erjavec Tamara Zidanšek Kaja Juvan Billie Jean King pokal

Petek, 10. 11. 2023, 21.23

5 mesecev, 3 tedne

Billie Jean King/ Slovenija - Kazahstan

Zgodovinski uspeh, Slovenke v polfinalu, v drugem polfinali Kanada in Češka

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,01
Kaja Juvan | Slovenke so dosegle zgodovinski uspeh: uvrstile so se v polfinale. | Foto Reuters

Slovenke so dosegle zgodovinski uspeh: uvrstile so se v polfinale.

Foto: Reuters

Slovenske teniške igralke so na zaključnem turnirju pokala Billie Jean King (BJK) v Sevilli proti Kazahstanu igrajo enega pomembnejših dvobojev v zgodovini slovenskega turnirja in se uvrstile v polfinale tega prestižnega turnirja. V prvem dvoboju je Kaja Juvan ekspresno premagala Ano Danilino (6:1, 6:0). Tamara Zidanšek je proti Juliji Putincevi dobila uvodni niz (6:2), kar je že pomenilo, da bodo Slovenke v soboto v polfinalu igrale proti Italijankam. Zidanškova je drugi niz izgubila, nato pa dvoboj predala. Dvoboj dvojic so dobile Kazahstanke, ki so na koncu skupno slavile z 2:1. Naše igralke v soboto že ob 10. uri čaka dvoboj proti reprezentanci Italije. V drugem polfinalu se bosta pomerili reprezentanci Kanade in Češke.

Slovenija - Kazahstan 1:2

posamična dvoboja:
Kaja Juvan (Slo)
: Ana Danilina (Kaz) 6:1, 6:0
Tamara Zidanšek (Slo) – Julija Putinceva (Kaz) 6:2, 2:6/ Tamara Zidanšek je predala dvoboj

dvojice:
Ana Danilina/Žibek Kulumbajeva (Kaz) - Veronika Erjavec/Ela Nala Milić (Slo)  2:6, 6:4, 10:7

Slovenke so v petek v skupini B igrale proti Kazahstankam, ki so veljale za favoritinje te skupine. A to ni ustavilo naših igralk, ki so se že pred koncem drugega dvoboja med Tamaro Zidanšek in Julijo Putincevo uvrstile med najboljše štiri reprezentance na svetu. Prvi niz je s 6:2 dobila naša igralka, drugi niz je dobila Kazahstanka, nato pa je Konjičanka dvoboj predala. Verjetno je v mislih že imela sobotni polfinale proti Italiji.

Pred tem je zelo veliko delo opravila Kaja Juvan, ko je odpihnila Ano Danilino. S tem uspehom so naša dekleta presegla dosežek Katarine SrebotnikTine PisnikMaje Matevžič in Tine Križan, ki so leta 2003 igrale v četrtfinalu tega tekmovanja.

Prva je za Slovenijo na igrišče stopila Kaja Juvan. | Foto: Reuters Prva je za Slovenijo na igrišče stopila Kaja Juvan. Foto: Reuters Kaja Juvan za zmago potrebovala manj kot uro

Kot prvi sta na igrišče stopili Kaja Juvan in Ana Danilina. Uvodni dve igri prvega niza sta obe igralki dobili brez težav. V tretji igri je imela Kaja Juvan nekaj težav na svoj servis, a vseeno povedla z 2:1. Kazahstanska igralka je že kmalu kazala znake nervoze in lopar v besu vrgla na tla. V četrti igri je Juvanovi uspel brejk in povedla je s 3:1, po naslednji igri na svoj servis pa je imela že vodstvo s 4:1. Ljubljančanka je nasprotnici odvzela še en servis in povedla s 5:1. Tega vodstva naša igralka ni zapravila in po le 28 minutah prvi niz dobila s 6:1.

Tudi drugi niz se je začel po notah naše igralke, ki ji je že takoj uspel odvzem servisa in Kaja Juvan je po dveh igrah vodila z 2:0. Ana Danilina je bila po tretji igri, ko je naša igralka vodila že s 3:0, videti povsem obupana. V nadaljevanju dvoboja je naša 22-letna igralka dobila vse igre in svoji nasprotnici zavezala kravato (6:0). Dvoboj je trajal manj kot eno uro, natančneje 54 minut.

Kaja Juvan | Foto: Reuters Foto: Reuters

"Borila sem se za vsako igro"

"Mislim, da je bilo zelo pomembno, da sem se borila za vsako igro, upam, da bo to dovolj," je v prenosu uvodoma povedala naša igralka, ki je priznala, da na tribunah ni pričakovala tako množične in glasne podpore. "Navijala bom za Tamaro in upam, da bo opravila svoje delo. Če ga ne bo, se bomo po najboljših močeh borile v igri dvojic," je še pred začetkom drugega dvoboja povedala Ljubljančanka.

V slovenski ekipi je pravo vzdušje. | Foto: Guliverimage V slovenski ekipi je pravo vzdušje. Foto: Guliverimage

Že po prvem nizu je bilo jasno

Kmalu po prvem dvoboju sta na igrišče stopili Tamara Zidanšek in Julija Putinceva. Prva igra prvega niza, ki jo je začela Tamara Zidanšek, je bila zelo izenačena, a jo je naša igralka dobila in povedla z 1:0. V naslednji igri je Kazahstanka izenačila na 1:1. V četrti igri prvega niza smo videli prvi brejk. Uspel je Tamari Zidanšek, ki je povedla s 3:1. Tega je Slovenka v naslednji igri potrdila in vodila s 4:1. Tega vodstva 25-letna Konjičanka ni zapravila in prvi niz dobila s 6:2. Takoj za tem je postalo jasno, da se je slovenska reprezentanca uvrstila med najboljše štiri reprezentance na svetu.

Po drugem nizu predaja Zidanškove

V nadaljevanju dvoboja je Tamara Zidanšek, razumljivo, nekoliko popustila v svoji igri. Putinceva je povedla že s 4:0, naša igralka pa je prvo igro dobila v peti igri in izid znižala na 4:1. V naslednji igri je trenutno 69. igralki sveta odvzela servis in znižala izid na 2:4. Naslednji dve igri je dobila Kazahstanka in po 37 minutah drugi niz dobila s 6:2 in izenačila v nizih 1:1. Po drugem nizu je potem sledila predaja Zidanškove. Kot je bilo videti, je petindvajsetletnica je začutila bolečine v rami, s katero ime težave že vse od OP Francije. Verjetno pa njen sobotni dvoboj proti Italijankam ni pod vprašajem.

Veronika Erjavec in Ela Nala Milić na dvoboju proti Avstraliji. | Foto: Reuters Veronika Erjavec in Ela Nala Milić na dvoboju proti Avstraliji. Foto: Reuters

Dvoboj dvojic se je končal po treh nizih

Po končanih posamičnih dvobojih, je bil na vrsti še dvoboj novic. Slovenske barve sta branili Veronika Erjavec in Ela Nala Milić. Naši igralki sta se uspešno borili proti Kazahstankam, a na koncu sta morala po treh nizih vseeno priznati premoč. Dvoboj se je končal z izidom 2:6, 6:4 in 10:7.

V drugem polfinalu Kanada in Češka

V drugem polfinala bosta igrali Kanada in Češka, ki je z 2:1 premagala ZDA.

Zadnja tekma v skupini A je odločala o zadnjih polfinalistkah, na koncu so Čehinje prišle še do druge zmage v skupini, v kateri so z dvema porazoma zadnje ostale branilke naslova iz Švice.

ZDA so povedle, ko je Danielle Collins premagala Karolino Siniakovo s 6:3 in 6:2. Nato je izenačila Marketa Vondrušova, šesta igralka svetovne lestvice je Sofio Kenin nadigrala s 6:1 in 6:1. Siniakova je nato v igri dvojic zaigrala še z Barboro Krejčikovo, Collins ter Taylor Townsend sta igralki iz Češke premagali s 6:3 in 7:5, ko sta dobili odločilno točk na servis tekmic.

Francija je s 3:0 ugnala Nemčijo za drugo mesto v skupini D, kjer so že pred tem slavile Italijanke. V skupini C je Španija proti Poljski povedla z 1:0, a dvoboj ne odloča več o napredovanju v polfinale. Kanadčanke so premagale obe reprezentanci in pri tem niso izgubile niti niza, poroča STA.

Ostali današnji dvoboji:

Skupina A:
ZDA : Češka 1:2
Danielle Collins - Karolina Siniakova 6:3, 6:2;
Sofia Kenin - Marketa Vondrušova 1:6, 1:6
Collins/Taylor Townsend - Barbora Krejčikova/Siniakova 3:6, 5:7;

Skupina C:
Španija - Poljska

Skupina D:
Francija : Nemčija 3:0
Clara Burel - Jule Niemeier 6:4, 6:3,
Varvara Grachevoj - Tatjana Maria 0:3, predaja;
dvoboja dvojic niso igrali.

Preberite še:

Pokal BJK, Kazahstan, Julija Putinceva
Sportal Naslednje tekmice Slovenk izgubile proti Avstraliji, po Italiji v polfinalu tudi Kanada
Kaja Juvan
Sportal Nihče več noče igrati proti njim
Kaja Juvan
Sportal Slovenke pripravile senzacijo, padle so lanske finalistke
Ne spreglejte