Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Nedelja,
14. 7. 2024,
20.39

Osveženo pred

1 dan, 9 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,69

Natisni članek

finale Grand Slam tenis Novak Đoković Carlos Alcaraz Wimbledon

Nedelja, 14. 7. 2024, 20.39

1 dan, 9 ur

Wimbledon (ATP), finale

Carlos Alcaraz zmagovalec Wimbledona, Đoković brez možnosti #video

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,69
Carlos Alcaraz | Carlos Alcaraz je še drugič zapored zmagal Wimbledon, najprestižnejši teniški turnir. | Foto Guliverimage

Carlos Alcaraz je še drugič zapored zmagal Wimbledon, najprestižnejši teniški turnir.

Foto: Guliverimage

Carlos Alcaraz je veliki zmagovalec Wimbledona, potem ko je v finalu presenetljivo brez težav po treh nizih premagal Novaka Đokovića (6:2, 6:2, 7:6 (4)). Za mladega Španca je to že druga zaporedna zmaga na wimbledonski travi, Đoković pa je še drugič zapored po finalu igrišče zapustil s sklonjeno glavo. Oba igralca pa sta imela po dvoboju posebno sporočilo. Nole je sporočil nekaj besed sinu, medtem ko je Alcaraz poslal sporočilo španskim nogometašem, ki zvečer igrajo v finalu evropskega prvenstva.

Mnogi so pričakovali veliko bolj izenačen dvoboj, a tokrat je bil Carlos Alcaraz veliko boljši igralec na osrednjem igrišču All England Cluba. Mladi Španec je vodil igro od prvega točke, Novak pa se je zdel neprepoznaven, saj nikakor ni našel odgovora na igro Alcaraza. Na koncu je moral mlajšemu nasprotniku športno čestitati za zmago, ki se je zmage veselil po vsega dveh urah in pol.

Carlos Alcaraz je poslal sporočilo španskim nogometašem. | Foto: Reuters Carlos Alcaraz je poslal sporočilo španskim nogometašem. Foto: Reuters

Alcaraz sporoča španskim nogometašem: Jaz sem opravil svoj posel

Carlos Alcaraz je postal šele šesti igralec v novejši zgodovini, ki je v isti sezoni zmagal OP Francije in nato še Wimbledon. Kako mu to uspeva? "Borim se in verjamem. Zame je nekaj izjemnega, da sem eden tistih igralcev, ki so to dosegli v istem letu. Res sem vesel, da sem v isti tabeli kot Novak. To je uspelo res velikim igralcem. Še vedno se nimam za igralca, kot so bili oni. Še vedno bom poskušal graditi svojo pot," je povedal 21-letni teniški igralec, ki se ni mogel izogniti večernemu nogometnem finalu, ko se bosta med seboj pomerili reprezentanci Anglije in Španije.

Spomnimo, da so španski nogometaši Alcarazu poslali sporočilo spodbude in ob tem dejali, da je nedelja lahko poseben dan za Španijo. Vprašali so ga, s kom bo danes gledal večerni finale. "S svojo ekipo … Jaz sem opravil posel, zdaj pa poglejmo še nogomet."

"Ne vem, ali imam pogum nadaljevati svojo trenersko kariero s sinom." | Foto: Reuters "Ne vem, ali imam pogum nadaljevati svojo trenersko kariero s sinom." Foto: Reuters "V življenju je še veliko drugih lepih stvari"

"Bil je neverjeten. Zagotovo to ni rezultat, ki sem si ga želel. Raven mojega tenisa ni bila prava. Vse pohvale Carlosu, danes mu je uspevalo vse. Rešil sem tri zaključne žoge in tekmo nekoliko podaljšal, ampak danes je povsem zasluženo zmagal. Iskrene čestitke," je uvodoma povedal vidno razočarani Đoković, ki se je zahvalil svoji družini in ekipi za podporo ter nekaj besed namenil tudi svojemu sinu Stefanu, ki je velik ljubitelj tenisa.

"Tenis mu je vedno bolj všeč. Ne vem, ali imam pogum nadaljevati svojo trenersko kariero s sinom. V življenju je še veliko drugih lepih stvari … A če res želiš nadaljevati, bom vedno ob tebi," je povedal 37-letnik, ki je še dejal, da je vesel, da je lahko sploh igral, potem ko je v zadnjih petih tednih preživljal marsikaj.

Carlos Alcaraz je prvi niz dobil s 6:2. | Foto: Guliverimage Carlos Alcaraz je prvi niz dobil s 6:2. Foto: Guliverimage

V prvem nizu Alcaraz veliko boljši

Uvodna igra dvoboja, s servisom je začel Novak Đoković, je bila maratonska in tudi izjemno zanimiva. Carlos Alcaraz je že v prvi igri naredil brejk in povedel z 1:0. Tega je v naslednji igri potrdil in povedel z 2:0. V tretji igri se je Nole prvič vpisal na rezultatsko tabelo in postavil izid na 2:1. V peti igri smo videli še en brejk Alcaraza, ki je imel v rokah vodstvo 4:1. V šesti igri si je Đoković priigral žogico za brejk, a se je Alcaraz z dobrim servisom rešil in povedel s 5:1. Te prednosti ni zapravil in prvi niz dobil s 6:2 ter zanj potreboval 41 minut. Nole je bil že v uvodnem nizu brez ritma, delal je veliko napak in bil proti nasprotniku brez pravih možnosti.

Novak Đoković je bil tudi v drugem nizu neprepoznaven in nemočen. | Foto: Guliverimage Novak Đoković je bil tudi v drugem nizu neprepoznaven in nemočen. Foto: Guliverimage Drugi niz prav tako po notah španskega mladeniča

Drugi niz se je spet začel po notah mladega Španca. Tako kot v prvem nizu mu je tudi v drugem nizu v uvodni igri uspel odvzem servisa – 1:0. V naslednji igri je Alcaraz na svoj servis povedel z 2:0, v tretji igri pa je z izjemno skrajšano žogo Novak prišel do igre in znižal izid na 2:1. Alcaraz je spet udaril v sedmi igri, ko je enemu najboljših igralcev vseh časov še enkrat vzel servis in povedel s 5:2. V nadaljevanju je še dobil igro na svoj servis in drugi niz s 6:2 ter povedel z 2:0 v nizih. Drugi niz je bil še krajši, saj je trajal le 35 minut. Mnogi gledalci so bili po drugem nizu v šoku, saj niso pričakovali takšne prevlade mladega teniškega zvezdnika.

Carlos Alcaraz ob zadnji točki in velikem zmagoslavju v Wimbledonu | Foto: Guliverimage Carlos Alcaraz ob zadnji točki in velikem zmagoslavju v Wimbledonu Foto: Guliverimage

Tretji niz nekoliko bolj izenačen

V tretjem nizu se je v tretji igri Nole znašel v težavah. Alcaraz si je priigral kar štiri žoge za odvzem servisa. Sedemkratni zmagovalec Wimbledona se je s svojimi izkušnjami uspel ubraniti in s težavo dobil tretjo igro (2:1). V nadaljevanju smo videli veliko bolj izenačeno igro kot v prvih dveh nizih, saj sta igralca dobivala vse igre na svoj servis. Prvi odvzem servisa smo videli v deveti igri, ko je Alcaraz povedel s 5:4. V deseti igri je Španec serviral za zmago in imel v rokah že vodstvo 40:0. Špancu se je zatresla roka, zapravil je vodstvo in na koncu tudi servis. Đoković je tako izenačil na 5:5 in vsaj še nekaj časa ostal živ v dvoboju. Niz je odločala podaljšana igra, kjer je več zbranosti pokazal "Čarli" in zasluženo slavil. Dvoboj se je končal po vsega dveh urah in pol.

Kate Middleton | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

Prestižno lovoriko je podelila Kate Middleton

Zelo razveseljiva novica je tudi, da si je finale ogledala Kate Middleton, ki se je v javnosti pokazala šele drugič po tem, ko so marca razkrili, da ima raka in je prejemala preventivno kemoterapijo. Med drugim je Kate lovoriko predala zmagovalcu današnjega dvoboja.

Hsieh Su-Wei in Jan Zielinski osvojila mešane pare

Tajvanska teniška igralka Hsieh Su-Wei in Poljak Jan Zielinski sta zmagovalca turnirja mešanih parov v Wimbledonu. V finalu sta bila po 76 minutah igre boljša od mehiške naveze Giuliana Olmos/Santiago Gonzalez s 6:4, 6:2.

Hsieh Su-Wei in Jan Zielinski sta osvojila lovoriko v Wimbledonu. | Foto: Reuters Hsieh Su-Wei in Jan Zielinski sta osvojila lovoriko v Wimbledonu. Foto: Reuters

Za Hsieh in Zielinskega (27 let) je to drugi naslov na turnirjih za grand slam. Najboljša sta bila tudi letos v Avstraliji. Osemintridesetletna Tajvanka ima ob tem še sedem naslovov med ženskimi dvojicami, pet jih je osvojila v Wimbledonu (2013, 2019, 2021, 2023).

Finale:
Carlos Alcaraz (Špa, 3) – Novak Đoković (Srb, 2)  6:2, 6:2, 7:6 (4)

Preberite še:

Wimbledon Harri Heliövaara Henry Patten
Sportal Finec in Britanec najboljša na sveti angleški travi
Wimbledon Novak Đoković
Sportal Federer je v Wimbledonu za Đokovića še dodaten motiv
Wimbledon Katerina Siniakova Taylor Townsend
Sportal Siniakova in Townsend najboljši med ženskimi pari
Ne spreglejte