Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sobota,
16. 9. 2023,
17.48

Osveženo pred

7 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,66

Natisni članek

WTA Zavarovalnica Sava Ljubljana WTA Tamara Zidanšek

Sobota, 16. 9. 2023, 17.48

7 mesecev, 2 tedna

Teniški globus, 16. september

Tamara Zidanšek je na neprimernem igrišču ostala brez finala

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,66
Tamara Zidanšek | Tamara Zidanšek je ostala brez finala v Ljubljani. | Foto www.alesfevzer.com

Tamara Zidanšek je ostala brez finala v Ljubljani.

Foto: www.alesfevzer.com

Na teniškem turnirju WTA Zavarovalnica Sava so igralke danes vendarle stopile na osrednje igrišče na Trgu republike. V prvem polfinalu je slovenska predstavnica Tamara Zidanšek izgubila proti 177. igralki z lestvice WTA Turkinji Zeynep Sönmez z 2:6 in 3:6. Potek srečanja je krojilo neprimerno igrišče, saj so morali oskrbovalci zelo pogosto prihajati na igrišče in ga popravljati. Zeynep Sönmez se bo v nedeljskem finalu (15.00) pomerila s Španko Marino Bassols, ki je bila v drugem polfinalu bila boljša od Romunke Miriam Biance Bulgaru s 7:5 in 7:5.

Kot prvi sta ob 13. uri na osrednje igrišče stopili naša Tamara Zidanšek, četrta nosilka turnirja, in Zeynep Sonmez iz Turčije. Igralki sta se pomerili prvič, vloga favoritinje je pripadla 25-letni Slovenki, a je ni upravičila. Enaindvajsetletna Turkinja si je mesto v finalu priborila z zmago v dveh nizih, dobila ju je s 6:2 in 6:3.

Tamari Zidanšek igra ni in ni stekla. | Foto: www.alesfevzer.com Tamari Zidanšek igra ni in ni stekla. Foto: www.alesfevzer.com

Že v uvodnih točkah dvoboja se je videlo, da osrednje igrišče ni najprimernejše za igro. To je na koncu najbolj občutila Tamara Zidanšek, trenutno naša najboljša igralka na svetovni lestvici, ki nikakor ni mogla razviti svoje igre. Blaž Kavčič, trener Tamare Zidanšek, je po dvoboju dejal, da je njegova varovanka pokazala 20 odstotkov tistega, česar je v resnici zmožna.

Zidanšek: Na žalost igrišče ni v stanju, da bi se na njem lahko igralo

"Čutim, da sem odigrala kar nekaj tekem. Vse skupaj se nalaga. Danes ni bilo najbolje zame. Moja nasprotnica je bila edina igralka, ki je na tem igrišču odigrala dvoboj. Ne vem, v kakšni prednosti sem bila? Pogoji mi niso bili najbolj namenjeni. Čutila sem, da veliko stvari ni šlo v mojo korist. Danes nisem bila prava. Če na koncu potegnem črto, moram biti zadovoljna, saj dobri dve leti nisem odigrala toliko tekem kot v zadnjem obdobju," je uvodoma povedala Zidanškova, ki se je pozneje dotaknila še pogojev na igrišču.

Zelo pogosto smo na igrišču videli oskrbovalce, ti so med dvobojem popravljali igrišče. | Foto: Boštjan Boh Zelo pogosto smo na igrišču videli oskrbovalce, ti so med dvobojem popravljali igrišče. Foto: Boštjan Boh

"Vem, da se vsi trudijo ter ure in ure delajo, da je igrišče nared. Slišala sem, da je bilo igrišče še slabše, kot je zdaj. Na žalost igrišče ni v stanju, da bi se na njem lahko igralo. Greš gor in se poskušaš čim bolj prilagoditi. Ambient je super. Vem, da so vsi poskušali narediti vse, da bi prišlo čim več ljudi in da bi bilo atraktivno, ampak za igralke pogoji niso najboljši," je glede teniškega igrišča povedala Konjičanka, ki je razkrila, da njen tenis temelji na teku in da se mora na igrišču počutiti udobno, da lahko igra svoj najboljši tenis. "Na tem igrišču to ni bilo mogoče," je bila jasna Zidanškova.

Zeynep Sonmez | Foto: Guliverimage Zeynep Sonmez Foto: Guliverimage

Prvi niz je bil končan po vsega 31 minutah

V prvem nizu smo gledali celo serijo brejkov, uspešnejša pri tem je bila turška predstavnica Zeynep Sonmez, ki je prvi niz dobila s 6:2. Prvi niz je trajal vsega 31 minut. V uvodnem nizu smo videli kar šest brejkov. Med dvobojem je bilo kar nekaj težav z igriščem. Po prvem nizu so igralki, glavna sodnica in predstavnica WTA imele pogovor ob mreži. Na koncu so se vseeno odločili, da nadaljujejo dvoboj na osrednjem igrišču na Trgu republike.

Tamara Zidanšek | Foto: www.alesfevzer.com Foto: www.alesfevzer.com Nasprotnica je izkoristila že prvo zaključno žogico

V drugem nizu se je Tamara Zidanšek takoj znašla v težavah, ko je turška predstavnica povedla z 0:40, ta prednost je bila dovolj, da je naredila še en brejk in povedla z 1:0. Zeynep Sonmez je naslednjo igro na svoj servis dobila brez izgubljene točke in imela rezultat 2:0. Turkinja je tudi v tretji igri narekovala napadalni ritem, povedla z 0:40, dobila še naslednjo točko in vodila s 3:0. Veliko prevlado smo videli tudi v četrti igri, ki jo je Sonmez zlahka dobila in povedla s 4:0.

Zidanškova se je v drugem nizu prvič na rezultatskem semaforju pojavila v peti igri in zaostanek znižala na 1:4. V šesti igri je sledil padec v igri 21-letne turške predstavnice, ki je izgubila šesto igro. Tamara je rezultat znižala na 4:2. V sedmi igri pa zaostajala le še za igro - 4:3. Osma igra je pripadla 177. igralki sveta, ki je povedla, v deveti igri pa si je Sonmez priigrala prvo žogico, jo izkoristila in zasluženo dobila dvoboj. Ta je trajal uro in 11 minut.

V drugem polfinalnem dvoboju sta se pomerili peta nosilka turnirja Miriam Bulgaru, ki je v osmini finala izločila našo Kajo Juvan, in Španka Marina Bassols. S 7:5 in 7:5 je bila bila boljša Španka, sicer 132. igralka sveta. To v nedeljo ob 15. uri tako čaka spopad s Turkinjo Sonmez. Zmagovalka turnirja bo prejela dobrih 13.000 evrov in 160 točk za lestvico WTA, poraženka pa se bo morala zadovoljiti s 7390 evri in 95 točkami.

V Tivoliju je bil že na sporedu finalni obračun dvojic. Za zmago na ljubljanskem turnirju so igrale Yuliana Lizarazo/Freya Christie (Kol/VBr/4) in Amina Anšba/Quinn Gleason (Rus/ZDA/3). Po dveh nizih sta slavili zadnji (6:3, 6:4)

* WTA Zavarovalnica Sava Ljubljana (107.360 evrov)
- polfinale

Zeynep Sönmez (Tur) : Tamara Zidanšek (Slo/4) 6:2, 6:3
Marina Bassols (Špa/5) – Miriam Bianca Bulgaru (Rom) 7:5, 7:5

Dvojice, finale
Amina Anšba/Quinn Gleason (Rus/ZDA/3) : Yuliana Lizarazo/Freya Christie (Kol/VBr/4) 6:3, 6:4

Preberite še:

Tamara Zidanšek
Sportal Zidanškova v polfinale na Trgu republike, Juvanova se je morala posloviti
Ne spreglejte