Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 9. 2023,
12.24

Osveženo pred

7 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

Tamara Zidanšek Kaja Juvan

Petek, 15. 9. 2023, 12.24

7 mesecev, 2 tedna

Teniški globus, 15. september

Zidanškova v polfinale na Trgu republike, Juvanova se je morala posloviti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
Tamara Zidanšek | Tamara Zidanšek se je uvrstila v polfinale turnirja WTA v Ljubljani. | Foto www.alesfevzer.com

Tamara Zidanšek se je uvrstila v polfinale turnirja WTA v Ljubljani.

Foto: www.alesfevzer.com

Peti dan glavnega turnirja WTA Zavarovalnica Sava z nagradnim skladom 107.360 evrov je Sloveniji prinesel polovični uspeh. Kaja Juvan se je poslovila v drugem krogu, Tamara Zidanšek pa je po naporni in dolgi partiji napredovala v polfinale, ki bo v soboto ob 13. uri na igrišču Mima Jaušovec na Trgu republike v Ljubljani.

Tamara Zidanšek, ki na lestvici WTA zaseda 87. mesto, se bo v polfinalu v soboto pomerila s štiri leta mlajšo Turkinjo Zeynep Sönmez, 177. igralko na svetu. Najvišje uvrščena slovenska teniška igralka na lestvici WTA, 25-letna Konjičanka, je zabeležila osmo zaporedno zmago v zadnjih dveh tednih, s to zmago pa je že napredovala med prvih 80 igralk na svetu.

Zidanškova je zadnja slovenska predstavnica na domačem turnirju, ki poteka v Tivoliju. Kaja Juvan se je poslovila danes v drugem krogu, potem ko jo je premagala Romunka Marina Bulgaru s 6:4, 6:3. Dvoboj je trajal dve uri in 50 minut.

Tamara Zidanšek, WTA Ljubljana | Foto: Filip Barbalić/www.alesfevzer.com Foto: Filip Barbalić/www.alesfevzer.com

Čutila je, da ne bo lahek dvoboj

"Prvi niz je bil do izida 3:3 izenačeno, potem mi je uspelo obrniti v svojo prid. Čutila sem, da ne bo tako lahko. Vsako igro sem težje dobila, potem sem nekoliko spremenila taktiko. Hvala bogu sem se na koncu uspela zbrati in nekako stvari obrniti v svojo korist," je po zmagi povedala Zidanškova, ki je priznala, da je bila tekma naporna.

"Dvoboj je bil zelo fizičen, naporen, saj Andrejeva velja za igralko, ki rada veliko teče in proti kateri so vse izmenjave zelo dolge. Tudi ko sem dobila prvi niz, sem vedela, da ne bo šlo gladko. Tekmica je spremenila taktiko in dvoboj se je hitro zasukal," je uvodoma dejala Zidanšek.

Pri vodstvu 5:3 je Slovenka občutno padla v igri. Izgubila je naslednjih pet iger in v drugi igri odločilnega niza zaostajala 15:40. Sledil je popoln preobrat. Zidanšek je povedla s 5:1 in nato niz zaključila na 6:2.

"Šla sem se preobleč, spremenila način igre, predvsem pa sem se zavedala, da sem fizično dobro pripravljena in da moram vztrajati do konca. Na drugi strani je nasprotnica postala nervozna, začela je delati napake in na koncu sem izvlekla zmago," je dejala Zidanšek.

Zidanšek bo kot prva preizkusila igrišče Mime Jaušovec

Polfinale jo čaka na Trgu republike v centru Ljubljane, kjer je postavljeno igrišče Mima Jaušovec, ki zaenkrat zaradi neutrjenega terena še ni služilo svoji funkciji. Po treh dneh je glavna nadzornica WTA prižgala zeleno luč, prav Tamara Zidanšek pa ga bo prva preizkusila.

Kaja Juvan je obstala v osmini finala. | Foto: www.alesfevzer.com Kaja Juvan je obstala v osmini finala. Foto: www.alesfevzer.com Kaja Juvan in Miram Bulgaru sta nadaljevali četrtkov dvoboj, potem ko je njun dvoboj prekinil dež, pozneje pa še mrak. Igralki sta danes začeli dvoboj pri izidu 3:6, 0:1 z brejkom Romunke na začetku drugega niza.

Ljubitelji ženskega tenisa so upali, da bo ta prekinitev prav prišla naši igralki, a se 22-letni Ljubljančanki ni izšlo. Miram Bulgaru, ki je trenutno uvrščena na 201. mesto svetovne lestvice, je uspelo obdržati prednost in na koncu je po uri in 39 minutah dobila dvoboj.

Dvaindvajsetletna Ljubljančanka je bila po porazu razočarana, saj je imela na turnirju Zavarovalnica Sava precej višje ambicije. Prvi niz je izgubila v četrtek, nato je bil dvoboj prekinjen zaradi dežja, drugega pa danes.

"Nisem jezna, sem pa razočarana. Nisem pokazala svoje najboljše igre. Na domačem turnirju sem hotela priti malo dlje. Danes sem dvoboj nadaljevala z mislijo, da ga lahko obrnem, vendar nisem našla svoje igre. Bila sem premalo agresivna, tekmica pa je to znala izkoristiti," je dejala Juvan.

"Vseeno moram biti zadovoljna s sezono, v kateri tenis ni bil vedno v prvem načrtu. Ponosna sem, da sem znala prebroditi vse težave in da sem dvignila nivo svojega tenisa. Do konca sezone me čaka še nekaj turnirjev, predvsem pa novembra nastop na zaključnem turnirju pokala Billie Jean King v Sevilli," je dodala Juvan.

V konkurenci dvojic Slovenk ni več, saj so vse izpadle v prvem krogu.

Osrednje igrišče v centru Ljubljane že nekaj dni sameva. | Foto: www.alesfevzer.com Osrednje igrišče v centru Ljubljane že nekaj dni sameva. Foto: www.alesfevzer.com

Negotovosti osrednjega igrišča na Trgu republike je konec

Vsi petkovi dvoboji so se igrali na igriščih v Tivoliju. Organizatorji so v četrtek spoznali, da osrednje igrišče na Trgu republike še vedno ni dovolj trdo za igranje dvobojev. V soboto bodo vse polfinalistke vendarle zaigrale na osrednjem igrišču - arena Mima Jaušovec.

Vseeno pa je treba organizatorjem priznati veliko prizadevnost in delovno vnemo. Po četrtkovi nevihti, ki je divjala nad Tivolijem, je ob pogledu na igrišča marsikdo zamahnil z roko in bil prepričan, da igranje tenisa za tisti dan ni več mogoče. A s pravo akcijo vseh vpletenih so bila igrišča malo pred šesto uro zvečer nared za igranje. Dvobojev pozneje niso igrali, saj jih je prehitel mrak.

* WTA Zavarovalnica Sava Ljubljana (107.360 evrov)

- posameznice:
- osmina finala:

Miriam Bianca Bulgaru (Rom) - Kaja Juvan (Slo/6) 6:4, 6:3;
- četrtfinale
Tamara Zidanšek (Slo/4) - Erika Andrejeva (Rus/8) 6:4, 5:7, 6:2;
Zeynep Sönmez (Tur) - Katarzyna Kawa (Pol) 6:1, 6:4;
Marina Bassols (Špa/5) - Lucija Ćirić Bagarić (Hrv) 6:2, 6:2;
Miriam Bianca Bulgaru (Rom) - Dalma Galfi (Mad/3) 6:2, 6:3;

- dvojice:
- četrtfinale:

Amina Anšba/Quinn Gleason (Rus/ZDA/3) - Michaela Bayerlova/Emily Webley-Smith (Češ/VBr) 6:1, 7:5;
Christina Rosca/Safo Sakelaridi (ZDA/Grč) - Alena Fomina/Julia Lohoff (Rus/Nem) 6:4, 6:2;

- polfinale:
Yuliana Lizarazo/Freya Christie (Kol/VBr/4) - Nigina Abduraimova/Estelle Cascino (Uzb/Fra) 6:2, 4:6, 10:7;
Amina Anšba/Quinn Gleason (Rus/ZDA/3) - Christina Rosca/Safo Sakelaridi (ZDA/Grč) 7:5, 4:6, 10:7.

 

* Osaka, WTA (259.303 dolarjev):
- četrtfinale:

Lin Zhu (Kit/1) - Elizabeth Mandlik (ZDA) 6:3, 6:2;
Wang Xinyu (Kit/3) - Julija Putinceva (Kaz/6) 7:6 (4), 6:7 (1), 6:3;
Ashlyn Krueger (ZDA) - Ana Kalinskaja (Rus) 6:3, 6:1;
Mai Hontama (Jap) - Arianne Hartono (Niz) 6:7 (2), 6:4, 6:1;

* San Diego, WTA (780.637 dolarjev):
- četrtfinale:

Sofia Kenin (ZDA) - Anastasia Potapova (Rus) 6:2, 6:3;
Emma Navarro (ZDA) - Maria Sakari (Grč/3) 6:4, 0:6, 7:6 (4);
Barbora Krejčikova (Češ/4) - Beatriz Haddad Maia (Bra/7) 6:4, 6:3;
Danielle Collins (ZDA) - Caroline Garcia (Fra/2) 6:2, 6:3.

Preberite še:

Tamara Zidanšek
Sportal Zidanškova brez izgubljene igre, Juvanova v težavah
Tamara Zidanšek, WTA Ljubljana
Sportal Zidanškova in Juvanova napredovali, v sredo vrnitev na Trg republike
 
Ne spreglejte