Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 7. 2014,
13.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Blaž Kavčič Portorož

Ponedeljek, 7. 7. 2014, 13.33

8 let

Veličastna zmaga Kavčiča za portoroški naslov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Največji slovenski teniški dogodek v Portorožu je z zmago začinil domači tekmovalec Blaž Kavčič. Luksemburžan Gilles Müller je bil trd tekmec, a je na koncu popustil.

Luksemburžan je dvoboj začel v značilnem slogu - po servisu z igro na mreži. Obrestovalo se mu je in dobil je prvih pet iger na svoj servis. Kavčič je potrpežljivo čakal na svojo priložnost za odvzem servisa in dobival igre na svoj začetni udarec. Müller je igral več pri mreži in tudi več grešil. Borbeni Slovenec je - z nekaj neverjetnimi udarci, uspel odvzeti servis nasprotniku v enajsti igri. Sedemindvajsetletni Ljubljančan je portdil "brejk" in po 47 minutah igre osvojil prvi niz.

V začetku drugega niza sta igralca suvereno dobivala igri na svoj servis. Kavčič je zapretil Müllerju v tretji igri, a ni uspel z odvzemom servisa. Na drugi strani je v četrti igri rešil dve "brejk" žogici. Pri rezultatu 3:3 v igrah je Kavčič ponovno zapretil s 30:15 na servis Luksemburžana in imel žogico za odvzem servisa. Müller ni zdržal pritiska in je napravil dvojno napako. Kavčič je gladko dobil naslednjo igro in povedel s 5:3. Müller je dobil servis za znižanje na 4:5. Slovencu se je kot kaže "skrajšala roka", ko bi moral s servisom zaključiti dvoboj in Müller je izenačil na 5:5. Za zmago v drugem nizu je odločala podaljšana igra. Bolj zbran je bil Müller in dvoboj izenačil na 1:1 v nizih. Niz je trajal točno 60 minut.

Tretji niz je Kavčič odprl odlično in povedel s 3:0. Čeprav bi pričakovali, da je psihološka prednost na strani Luksemburžana je Kavčič še enkrat odvzel servis nasprotniku za za 4:0. Kavčič je imel v šesti igri pri 5:0 že zaključno žogico. Kavčič je začeto delo nadaljeval v naslednji igri in si priboril naslov na turnirju. Za triumf je potreboval dve uri in dvajset minut.

Sedemindvajsetletni Ljubljančan je za zmago prejel 6.150 evrov in 80 točk, s katerimi bo na novi razpredelnici ATP prevzel vodilno mesto med slovenskimi igralci.

"Šele ko sem dobil to peto igro v tretjem nizu, sem začutil, da tega dvoboja ne morem izgubiti. Vesel sem naslova, čeprav ta teden nisem igral svojega najboljšega tenisa," je uvodoma dejal Kavčič.

"Predvsem nisem najbolje serviral, kar je v zadnjem času moje najmočnejše orožje. Ko sem bil pred leti v podobnem položaju, se pravi v vzponu, sem vedel, da bom moral izboljšati začetne udarce. Veliko treninga sem posvetil prav temu segmentu ter bolj agresivni igri. Tedaj sem žogico le ohranjal v igri, zdaj pa hočem vsako točko čim prej zaključiti," pravi Ljubljančan.

Tudi njegov tekmec v finalu, Gilles Muller, ki je letos v izvrstni formi, saj je od začetka sezone napredoval po lestvici ATP za skoraj 300 mest, je priznal, da v zadnjem nizu ni mogel slediti ritmu Slovenca. "Malce sem razočaran zaradi poraza, a v Portorožu sem zelo užival in ohranil ga bom v lepem spominu," je dejal Luksemburžan.

Blaž Kavčič, ki je na zmagovalnem odru nasledil Grego Žemljo, bo na ponedeljkovi lestvici ATP uvrščen okoli 75. mesta, kar je le sedem mest od rekordne uvrstitve iz avgusta 2012. A kot pravi, se s tem ne misli zadovoljiti. "Moj cilj je preboj med prvih 50 na svetu, kar je glede na trenutno igro in razmišljanje povsem dosegljivo," je dodal Kavčič, ki si bo v prihajajočem tednu vzel malce odmora, na igrišča pa se bo vrnil 21. julija v Kazahstanu.

Ne spreglejte