Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
26. 5. 2012,
20.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Rafael Nadal rekord

Sobota, 26. 5. 2012, 20.11

8 let

V Roland Garrosu se obetajo novi mejniki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V nedeljo se začne odprto prvenstvo Francije, drugi teniški turnir za grand slam v letu 2012. Rafael Nadal se bo boril za sedmo zmago, pri dekletih na stavnicah najbolje kaže Sereni Williams.

Roland Garros je vsakoletni vrhunec razmeroma kratkega dela sezone, v katerem se teniški igralci merijo na rdečem pesku. Na najpočasnejši podlagi je sicer tekom leta dosti turnirjev, a najboljši se na njej merijo le slaba dva meseca, od sredine aprila, ko se začne masters v Monte Carlu, pa do okrog 10. junija, ko se konča odprto prvenstvo Francije. Na pariškem grand slamu so ravno zaradi omenjene peščene podlage razmerja moči nekoliko drugačna kot na preostalih turnirjih velike četverice. Počasna igrišča zahtevajo drugačne sposobnosti. Močni servisi in udarci z osnovne črte ne pridejo toliko do izraza kot na hitrejših podlagah, po drugi strani pa zmage velikokrat prinese odlična telesna pripravljenost. Roland Garros je bil velikokrat pokopališče nekaterih najboljših igralcev sveta. Pete Sampras, Boris Becker, John McEnroe, Stefan Edberg in Jimmy Connors so iz Pariza vedno znova odhajali praznih rok.

Novakov grand slam, Rafaelova sedmica ali Rogerjeva 17-ica?

V zadnjih letih so tudi podlage na preostalih turnirjih za grand slam nekoliko počasnejše in morda tudi zato v zaključne faze prihajajo eni in isti igralci. Ne glede na to je pokal mušketirjev vedno znova ostal v rokah specialista za pesek. Španec Rafael Nadal je lani odprto prvenstvo Francije osvojil šestič in se na prvem mestu večne lestvice izenačil z legendarnim Švedom Björnom Borgom. "Rafa" je dobil Roland Garros, pa čeprav je pred tem kot po tekočem traku izgubljal z Novakom Đokovićem. Letos je Srba na velikih pripravljalnih turnirjih v Rimu in Monte Carlu ugnal, kar je glavni razlog, da mu večina strokovnjakov in tudi stavnice pripisujejo vlogo nespornega prvega favorita za rekordno sedmo pariško krono.

Nadalov veliki tekmec Đoković je kljub zadnjim porazom še vedno številka ena moškega tenisa in brani zmago na preostalih treh grand slamih. Če bo zmagal v Parizu, bo na turnirjih velike četverice slavil četrtič zapored, kar ni nikdar uspelo niti Nadalu niti Rogerju Federerju. Tudi veliki Švicar, ki je v zadnjem letu očitno dvignil svojo igro na višjo raven, je eden izmed kandidatov za zmago. Če bi drugič osvojil Roland Garros, bi svoje vitrine obogatil s 17. lovoriko na turnirjih velike četverice. Tudi to je nov mejnik v moškem tenisu. Če bo tokrat v Parizu slavil kdo drug kot eden izmed omenjene trojice, se bo zgodila prava senzacija. Presenečenje bo že, če ne bo znova najboljši Nadal.

Serena dviguje formo

Povsem drugače kot pri moških, kjer najboljši trije ali štirje že nekaj let povsem krojijo svetovni vrh, je v konkurenci deklet. Tu je po prepričljivi zmagi v Madridu prva favoritinja legendarna Američanka Serena Williams, ki je trenutno šele peta igralka sveta. Šele potem prideta na vrsto prvi dami ženskega tenisa Belorusinja Viktorija Azarenka in Rusinja Marija Šarapova ter branilka naslova Kitajka Li Na.

Kako se v ženskem tenisu vseskozi vse spreminja, pove nekaj naslednjih dejstev. V najožjem krogu favoritinj ni več najboljših igralk minulega leta Čehinje Petre Kvitove in Poljakinje Caroline Wozniacki. Mlajša od sester Williams je v Parizu slavila pred desetimi leti, zdaj pa ima po dolgem času spet v izjemni formi. Zmagovalka Roland Garrosa iz leta 2010 Italijanka Francesca Schiavone je na drugi strani daleč od zmagovite forme in nanjo ne računajo kot na eno izmed glavnih kandidatk za zmago.

Ne spreglejte