Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Nedelja,
2. 4. 2017,
12.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

Miami Roger Federer Rafael Nadal

Nedelja, 2. 4. 2017, 12.05

6 let, 6 mesecev

Tam, kjer ga je presenetil kot 17-letni mulc #video

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50
Rafael Nadal | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Ljubitelji tenisa, v nedeljo zvečer (ob 19. uri) si vzemite čas. V finalu turnirja serije masters v Miamiju se bosta pomerila dva velika tekmeca svetovnega tenisa – Roger Federer in Rafael Nadal. Pravzaprav se bosta srečala tam, kjer se je vse skupaj začelo.

Njuno rivalstvo se je pred 13 leti začelo prav v Miamiju na osrednjem igrišču v Crandon Parku. Teniška zvezdnika se bosta letos še tretjič srečala ter  37. v celotni karieri. In to na igrišču, kjer sta leta 2004 v 3. krogu prekrižala prvič loparje. Takrat je Nadal kot 17-letnik presenetil Rogerja Federerja, ki je bil prvi igralec sveta. Dvoboj se je končal z izidom 6:3, 6:3. Leto pozneje sta pomerila v finalu, takrat je bil po petih nizih boljši Švicar (2:6, 6:7, 7:6, 6:3, 6:1). Danes sta že oba izkušena igralca in obeta se še ena teniška poslastica.

Tako kot v starih časih

Za glavna akterja bo to 23. obračun v finalu. "Počutim se tako kot v starih časih. Zdaj igrava vsak teden. Ne moreva se naveličati drug drugega," je uvodoma povedal Federer, ki se dobro spominja finala iz leta 2005, ko sta igrala še na tri dobljene nize. To bo zdaj njun že četrti obračun na Floridi.

Preberite še:

Prelomna točka v karieri

"Zna biti zelo zanimivo, potem ko sva imela leta 2005 epski dvoboj. Tisti finale je bil neverjeten. Če sem iskren, je bila to prelomnica v moji karieri. Takrat sem dokazal, da sem lahko osredotočen na igro. Ne vem, koliko časa sva igrala. Mogoče štiri ure ... Spominjam se, da sem se takrat naučil, kako se je treba boriti na takšnih dvobojih in da sem sebi in svoji ekipi dokazal, da zmorem. Ta dvoboj bo zagotovo nekaj posebnega. Seveda sem tudi vesel, da se je Rafa po vseh težavah uspel vrniti," je povedal 35-letni teniški igralec.

"Počutim se, kot da moram splezati na goro, če bom želel premagati Rafo." | Foto: Guliverimage/Getty Images "Počutim se, kot da moram splezati na goro, če bom želel premagati Rafo." Foto: Guliverimage/Getty Images "Brez skrbi, v nedeljo bom pripravljen"

Čeprav je v letošnji sezoni Federer dobil 18 dvobojev in le enkrat izgubil, se zaveda, da ga v nedeljo čaka vse prej kot lahko delo, če bo želel Nadala premagati še četrtič zapored. Rafa bo zagotovo zelo motiviran, saj v Miamiju, kjer bo igral svoj peti finale, še ni zmagal.

"Počutim se, kot da moram splezati na goro, če bom želel premagati Rafo. Tukaj še ni zmagal in trenutno je zagotovo bolj svež kot jaz, vendar brez skrbi, v nedeljo bom pripravljen," je še povedal Federer, ki upa, da to ne bo njun zadnji dvoboj.

Kdo bo po vašem mnenju dobil finalni dvoboj v Miamiju?

  • Roger Federer
    64,55 %
    71 glasov
  • Rafael Nadal
    35,45 %
    39 glasov
Oddanih 110 glasov

Za Nadala velik izziv

Tako kot Federer se tudi Rafael Nadal vrača na stara pota, saj trenutno igra tenis na zares visoki ravni. Majorčan se zaveda, da bo moral igrati svoj najboljši tenis, če bo želel na kolena spraviti svojega večnega tekmeca. "Trenutno igra tako dobro ... Pravzaprav igra neverjetno. Ko nekdo, kot je on, igra tako dobro, potem je to za vsakega igralca velik izziv," je povedal Nadal, ki je na turnirjih serije masters zbral neverjetnih 28 lovorik.  Edini, ki jih ima več, je Novak Đokovič (30).

Roger Federer in Rafael Nadal sta se letos prvič pomerila na OP Avstralije. | Foto: Guliverimage/Getty Images Roger Federer in Rafael Nadal sta se letos prvič pomerila na OP Avstralije. Foto: Guliverimage/Getty Images

Statistika na strani Nadala, a ...

Če po vseh teh letih pogledamo medsebojno statistiko, je ta na strani Španca (23:13). Na trdi podlagi je izid 9:9, vendar je treba vedeti, da je Baselčan zmagal zadnje tri dvoboje, kar se je zgodilo prvič v njunem dolgoletnem rivalstvu. V Miamiju sta se nazadnje pomerila v polfinalu leta 2011, ko je bil boljši Nadal (6:3, 6:2). Letos sta igrala dvakrat. Prvič sta se pomerila v finalu OP Avstralije, kjer sta prikazala atomski tenis. Obračun je po petih nizih dobil Federer in si tako prislužil 18. lovoriko na turnirjih za grand slam. Drugi dvoboj  sta igrala v Indian Wellsu, kjer je bil prav tako boljši Švicar.

Ne spreglejte