Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Ponedeljek,
18. 1. 2016,
14.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Novak Đoković Serena Williams Blaž Trupej

Ponedeljek, 18. 1. 2016, 14.44

8 let

Stavniška afera: tudi Đoković je pred leti prejel mamljivo ponudbo

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Na prirejanje teniških izidov se je odzval tudi najboljši teniški igralec Novak Đoković. Ta je pred leti tudi sam prejel mamljivo ponudbo za poraz v dvoboju.

Teniški svet je dodobra pretresla novica o nameščanju teniških izidov. Na dan so prišla poročila iz leta 2008, ki navajajo, da naj bi bili v stavniško afero vpleteni tudi zmagovalci s turnirjev za grand slam v dvojicah in igralci iz najboljše petdeseterice na svetovni lestvici ATP.

Pod drobnogledom so dvoboji, stari deset let, saj so se prve preiskave dogajale leta 2006. Za kršenje pravil sta bila osumljena nekdanji tretji igralec sveta Rus Nikolaj Davidenko in Martin Miguel Vassallo Argüello. Oba so pozneje spoznali za nedolžna.

Pri Đokoviću je bilo v igri 144 tisoč evrov

Na zgodbo se je odzval trenutno najboljši igralec sveta Novak Đoković, ki meni, da prirejanje izidov na najvišji ravni tenisa ni razširjeno in da želijo s temi obtožbami le zasenčiti začetek OP Avstralije. Beograjčan je že pred časom priznal, da je na začetku svoje kariere zavrnil ponudbo 110 tisoč funtov (144.451 evrov), da bi zgubil dvoboj.

"To so samo špekulacije," je prepričan Nole, ki je dodal: "Kolikor jaz poznam stanje, na najvišji ravni tenisa ni prirejanja izidov. Morda se to dogaja na turnirjih serije Challenger ali pa morda tudi ne. Mislim, da nisem prava oseba, ki bi lahko govorila o tem. Lahko samo povem svoje mnenje. Imamo organizacije, organe in ljudi, ki vse skupaj dnevno spremljajo," je uvodoma povedal Đoković, ki je leta 2007 na turnirju v Sankt Peterburg dobil ponudbo za poraz v prvem krogu. "Ponudba je prišla prek ljudi, ki so sodelovali z mano. Seveda o njej sploh nismo razmišljali, ponudba ni niti prišla do mene."

Williamsova nič ne ve o tem

Na stavniško afero se je odzvala tudi Serena Williams, ena najboljših teniških igralk na svetu, ki ima v svoji vitrini 21 lovorik za grand slam. Povedala je, da če so se izidi dvobojev res nameščali, da ona ne ve nič o tem. "Lahko povem samo zase. Vsak dvoboj igram s polno močjo in tudi videti je, da vsaka moja nasprotnica igra z vso močjo."

Blaž Trupej je prepričan, da med prvimi dvajsetimi igralci ni nameščanja izidov

Slovenski trener Blaž Trupej je že dolga leta kapetan slovenske reprezentance v Davisovem pokalu, kar nekaj let pa je preživel tudi na turneji ATP. "V Davisovem pokalu se ni nikoli zgodilo kaj takšnega oz. da bi kdorkoli kaj ponudil. Na turneji ATP je vrsto zgodb, pri katerih ni pravih dokazov. V osnovi se je vedelo, kdo je to delal. So namreč določeni igralci, ki imajo avtomobile, kot so ferrariji in drugi prestižnih znamk, uvrščeni pa so okrog 60. ali 70. mesta na lestvici ATP. Z denarjem, ki so ga zaslužili pri tenisu, si težko privoščijo kaj takšnega, je pa te stvari zelo težko dokazati," nam je povedal Trupej, ki je prepričan, da med prvimi dvajsetimi igralci ni nameščanja izidov.

Za mnenje smo vprašali tudi nekatere nekdanje slovenske igralce, ki so bili povezani z vrhom svetovnega tenisa. Maja Matevžič, ki je bila 38. igralka na svetu, svoj zadnji dvoboj pa je odigrala leta 2005 v Torontu, nam je zaupala: "Zelo težko kaj povem o tem. Kolikor je meni poznano, se to takrat še ni dogajalo. Verjetno se je takrat vse skupaj šele začenjalo." Na turnirjih serije ATP je igral tudi zdaj športno upokojeni Marko Taklec. "Lahko rečem, da sem tudi sam slišal o tem, vendar samo govorice. Najverjetneje se to dogaja tudi v teniških krogih. Za kakšen konkreten primer pa ne vem. Osebno se nisem veliko spuščal v tovrstne pogovore, ker je zelo nehvaležno nekoga obsojati, če nisi o tem prepričan. Glede na vse govorice se to verjetno dogaja."

Ne spreglejte