Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Torek,
27. 2. 2018,
14.20

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,72

Natisni članek

Novak Đoković Rafael Nadal

Torek, 27. 2. 2018, 14.20

6 let, 1 mesec

Davisov pokal, sprememba

Se obeta teniška revolucija? Odobravata jo tudi Đoković in Nadal.

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,72
Gerard Pique | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Za največje ekipno tekmovanje v tenisu Davisov pokal je jasno, da tone iz leta v leto. Srbski zvezdnik Novak Đoković in Gerard Pique želita s skupnimi močmi spremeniti sistem tekmovanja, tako da bi bil bolj prijazen do igralcev, ki imajo že tako natrpan urnik.

Že več teniških igralcev je javno kritiziralo sistem Davisovega pokala. Zelo zgovoren je podatek, da sta v prvem krogu svetovne skupine (2.–4. februarja) igrala le dva igralca iz najboljše deseterice (Alexander Zverev in David Goffin), vsi drugi so svoje nastope odpovedali.

Nogometaš Barcelone Gerard Pique je na ponedeljkovem sestanku pretresel teniški svet, potem ko je napovedal, da je na obzorju nov sistem tekmovanja, v katerega bi v prihodnjih 25 letih vložili neverjetne tri milijarde dolarjev (2,5 milijarde evrov).

Igralci bi zaslužili toliko kot na turnirju za grand slam

Igralci ne bi igrali doma ali v gosteh, ampak bi se tako imenovano ekipno svetovno prvenstvo odvijalo na enem mestu – najverjetneje v Singapurju. Turnir bi potekal konec novembra in bi trajal vsaj en teden, denarni sklad pa bi znašal 20 milijonov dolarjev (16 milijonov evrov), kar bi pomenilo, da bi igralci lahko zaslužili toliko kot na turnirjih za grand slam. Na turnirju bi sodelovalo 16 ekip.

Ob tem se poraja vprašanje, kakšen bo obisk na turnirju, saj je znano, da v Davisovem pokalu na tribunah vlada pravo nogometno vzdušje, kar da teniškim dvobojem poseben čar. Tribune v Singapurju pa bi lahko samevale.

Eden od investitorjev je tudi Hiroši Mikitani, japonski mogotec. | Foto: Guliverimage/Getty Images Eden od investitorjev je tudi Hiroši Mikitani, japonski mogotec. Foto: Guliverimage/Getty Images V projekt je vključen tudi japonski mogotec

Pique, sicer velik ljubitelj tenisa, je prepričan, da je to pravi format tekmovanja, ki bi v prihodnosti lahko zaživel. V ta projekt sta vključena investicijska družba Comos in japonski mogotec Hiroši Mikitani, četrti najbogatejši Japonec. O predlogu se bo odločalo na letni skupščini Mednarodne teniške zveze, ki bo letos avgusta. Velike vsote denarja bi lahko prepričale dve tretjini držav, kolikor je potrebnih za sprejetje omenjenega predloga.

Pri novem tekmovalnem sistemu ima prste vmes tudi Novak Đoković. | Foto: Guliverimage/Getty Images Pri novem tekmovalnem sistemu ima prste vmes tudi Novak Đoković. Foto: Guliverimage/Getty Images

Đoković je že v Melbournu zahteval večje denarne sklade

Tej pobudi sta naklonjena tudi Novak Đoković in Rafael Nadal. Srb je nogometnemu zvezdniku pomagal organizirati sestanke s teniškimi igralci in sponzorji. Nole, ki je predsednik sindikata teniških igralcev, je v Melbournu šokiral organizatorje turnirjev za grand slam, potem ko je zahteval še večji denarni sklad. Beograjčan si prizadeva, da bi večjo vsoto denarja dobili nižje uvrščeni igralci oziroma tisti, ki bi izpadli v prvem krogu.

Nadal: Takšne spremembe so dobrodošle Tudi Rafael Nadal odobrava spremembe. | Foto: Guliverimage/Getty Images Tudi Rafael Nadal odobrava spremembe. Foto: Guliverimage/Getty Images

Odzval pa se je tudi Rafael Nadal, najboljši španski teniški igralec. "Mislim, da so takšne spremembe dobrodošle. Jasno je, da če nekaj ne deluje tako, kot mora, potem se mora iskati novo rešitev. In to pri nas traja že nekaj let. To je dobra pobuda, ki bi lahko delovala," je povedal Nadal, ki upa, da še ni dokončna. Sam bi si želel, da bi ekipno tekmovanje potekalo v različnih delih sveta, da bi lahko čim več ljubiteljev tenisa videlo teniške zvezde. "Mislim, da je to dobra pobuda, in upam, da jo bodo sprejeli," je v Acapulcu, kjer trenutno igra, še povedal Nadal.

Ne spreglejte