Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
7. 7. 2013,
7.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Grega Žemlja Portorož

Nedelja, 7. 7. 2013, 7.03

8 let

Portoroški kralj Žemlja si je sposodil "Cimeta"

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Sladka domača zmaga nad avstrijskim tekmecem je Gregi Žemlji na jakostni lestvici priskrbela rekordno visoko uvrstitev na lestvici (okrog 45. mesta) in šesto lovoriko na ATP Challengerjih.

Teniško evforijo, ki je po vedno boljših rezultatih slovenskih ''mušketirjev'' v svetovnem merilu, pa tudi vzporednem vrhunskem dogajanju na travi v Wimbledonu, ta teden zavladala v Portorožu, je na imeniten način kronal Grega Žemlja. Domače občinstvo je osrečil z zmago v finalu turnirja z nagradnim skladom 30.000 evrov. Najverjetneje edinim Challengerjem, s katerim bo v tem letu imel opravka najboljši slovenski teniški igralec. Nastopov pred domačimi ljubitelji tenisa se je zelo razveselil, do portoroške lovorike ga niso odvrnile tudi težave z lovljenjem sape in prekomernim srčnim utripom (v finalu si je ponovno pomagal z nosnim obližem), pa tudi utrujajoč polfinalni posladek z dobrim prijateljem Aljažom Bedenetom. V sklepnem dejanju je s 6:4 in 7:5 po poldrugi uri strl odpor avstrijskega izzivalca Martina Fischerja, upravičil vlogo favorita (na svetovni jakostni lestvici je skoraj 200 mest višje od poraženca) in se zasluženo veselil šeste turnirske lovorike na Challengerjih. Lovoriko mu je predal slovenski predsednik Borut Pahor ter mu namenil lepe besede: ''Spremljali smo imeniten turnir, sijajen finale in čudovito slovensko zmago. Čestitke,'' je čestital zmagovalcu in mu segel v roko.

Fischer zapravil dve žogici za izenačenje na 1:1

Kako se je razpletal finale med 55. in 251. igralcem sveta? Gorenjec je v prvem nizu hitro odvzel tekmecu igro na začetni udarec, pri vodstvu s 4:3 nakazal nekaj slabosti, ki bi jih Fischer skoraj pretopil v ''brejk''. Zaradi dveh zaporednih dvojnih napak, s podobno napako se je v nedeljo ''pohvalil'' tudi wimbledonski junak Andy Murray, je tekmecu ponudil možnost, da se vrne v igro.

Avstrijec je imel dve priložnosti za odvzem igre, a se je prvi nosilec mojstrsko otresel pritiska in mu to preprečil. Dobil je tudi naslednjo igro na svoj servis, prvi niz pa je po tričetrt ure romal v domače roke (6:4). V drugem je 26-letni severni sosed iz Dornbirna ponovno kazal zobe. Servisa sta ostajala varno v rokah finalistov, a v 10. igri je nevarno visel Žemlja. Fischer, ki je na poti do finala izločil drugega in osmega nosilca, je imel že dve zaključni žogici za drugi niz, a je napravil dve začetniški napaki ter Grego vrnil v igro. Najboljši Slovenec je dobil zagon v jadra, in v naslednji igri odvzel servis.

Izkoristil je tretjo priložnost, nato pa s suverenim začetnim udarcem, dvoboj je zaključil v šampionskem slogu – z neubranljivim asom, prisilil Avstrijca k porazu. Zaslišala se je zmagoslavna himna Dejana Zavca, občinstvo je slavilo. ''Ta teden sem igral odlično, tudi v finalu, a je odločil izjemen servis Grege, ki dela razliko. Hvala za lep turnir z odličnim obiskom. To je nekaj sijajnega in nenavadnega za challengerje,'' je Fischer pohvalil portoroško prireditev, nato pa je mikrofon ob bučnem aplavzu prejel v roke zmagovalec.

Zahvalil se je staršem …

Žemlja je dejal: ''Za mano sta dva naporna in uspešna tedna (Wimbledon in Portorož, op. p.). Rad bi se zahvalil svojemu trenerju, svoji ekipi, sestri Tjaši, trenerju Žigi, Nejcu Šarabonu, ki skrbi za kondicijo ter maserju Mihi Miheliču. Prvič se je tudi zgodilo, da sem igral pred predsednikom države, to mi je v posebno čast,'' se je častljivo obrnil proti predsedniku Pahorju, nato pa hudomušno, a tudi šaljivo nadaljeval s slavnostnim govorom: ''Zahvalil bi se svojim staršem, posebej mami in očetu, a ne, ne …,'' se je začel tepsti po glavi, občinstvo pa je padlo v krohot, saj si je sposodil nikoli dokazan citat nekdanjega nogometnega virtuoza Sebastjana Cimerotića, ki že več let skrbi za smeh med športniki zanesenjaki. Žemlji je padel kamen od srca, kljub veliki utrujenosti je pred domačim občinstvom zmogel prestopiti še zadnjo oviro. Pomahal je presrečnemu očetu in mami, se zahvalil najbolj zvesti skupini navijačev, predsedniku TZS Marku Umbergerju, direktorju turnirja Denisu Topčiču, pa voditelju Gašperju Bolharju … Za konec pa še obljubil, da se vidimo prihodnje leto. Podobno je dejal tudi Fischer, kar priča o tem, da so bili igralci zelo zadovoljni s prireditvijo. Eno najbolj obiskanih, kar se tiče Challengerjev.

Ne spreglejte