Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 6. 2024,
19.02

Osveženo pred

1 teden, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

Natisni članek

Iga Swiatek Roland Garros OP Francije

Četrtek, 6. 6. 2024, 19.02

1 teden, 6 dni

OP Francije (WTA), 12. dan

Iga Swiatek ni dopustila presenečenja, v finalu jo čaka Italijanka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16
Iga Swiatek | Iga Swiatek se je brez težav prebila v finale OP Francije. | Foto Guliverimage

Iga Swiatek se je brez težav prebila v finale OP Francije.

Foto: Guliverimage

Na teniškem OP Francije je znana prva finalistka. To je številka ena ženskega tenisa Iga Swiatek, ki je v prvem polfinalu s 6:2, 6:4 izločila Coco Gauff. Za Poljakinjo je to tretji zaporedni finale Roland Garrosa, lovi že četrto lovoriko na pariškem pesku. V finalu se bo pomerila z Italijanko Jasmine Paolini, ki je s 6:3 in 6:1 premagala presenečenje turnirja, 17-letno Miro Andrejevo.

Swiatkova se je tretjič zaporedoma uvrstila v zaključno dejanje drugega turnirja sezone za grand slam, tako da bo imela v soboto priložnost za četrti naslov v zadnjih petih letih na pariškem pesku oziroma peto lovoriko na največjih turnirjih ob US Opnu 2022.

Za 23-letno Poljakinjo je bila to jubilejna 20. zmaga v nizu v Parizu in 18. letos na pesku. Pred Parizom je osvojila oba pripravljalna turnirja masters v Madridu in Rimu.

"Dvoboj je bil kar napet, predvsem v drugem nizu je bilo nekaj odvzemov servisa. Do konca sem se držala svojega taktičnega načrta," je po dvoboju povedala Poljakinja, ki je od izenačenega dvoboja v drugem krogu proti Naomi Osaka v naslednjih štirih partijah izgubila skupaj le 14 iger.

Za 20-letno Gauffovo je bil to tretji zaporedni polfinale na grand slamih. Lani septembra je osvojila US Open, letos pa je pokleknila tako v Avstraliji proti kasnejši zmagovalki Arini Sabalenki kot danes v Parizu.

Američanka je na zadnjih petih turnirjih izgubila v polfinalu, proti Swiatkovi pa po enajstem dvoboju ostaja pri eni zmagi. Vseh deset porazov je doživela v dveh nizih.

Jasmine Paolini bo zaigrala v prvem finalu grand slama. | Foto: Reuters Jasmine Paolini bo zaigrala v prvem finalu grand slama. Foto: Reuters

V drugem polfinalu je 28-letna Jasmine Paolini odpravila 17-letno Rusinjo Andrejevo. in se uvrstila v svoj prvi finale grand slama. Tudi za Andrejevo je to največji dosežek v karieri. Postala je najmlajša polfinalistka na grand slamih po Martini Hingis 1997, na novi lestvici WTA pa bo napredovala med prvih 25 igralk na svetu. Še pred 16 meseci je Andrejeva igrala v mladinski konkurenci.

Paolini, ki je v karieri osvojila dva turnirja WTA, letos v Dubaju in 2021 v Portorožu, je tretja Italijanka v finalu Roland Garrosa po Sari Errani in Francesci Schiavone, ki je v Parizu zmagala 2010. Zadnja zmagovalka grand slama iz Italije je Flavia Pennetta (US Open 2015).

Italijanka je doslej na grand slamih le enkrat prišla do četrtega kroga, letos v Melbournu, v Parizu je bila trikrat v drugem krogu, Andrejeva pa se je šele drugič v članski konkurenci preizkusila v Roland Garrosu.

Paolini je bila marca 2023 na 70. mestu lestvice WTA, z uvrstitvijo v finale pa si je že zagotovila sedmo mesto na svetu.

"Morda sem malo pozneje igralsko dozorela kot druge kolegice, a moje vodilo je bilo vedno sanjati visoko, da dosežem največ. Uvrstitev v finale Roland Garrosa je velikanski uspeh," je po dvoboju povedala Italijanka.

"Pred dvobojem sem bila malce nervozna, saj me je Mira pred enim mesecem v Madridu premagala, a z vsako točko sem postajala bolj sproščena in suvereno končala dvoboj," je dodala Paolini.

Polfinale:

Iga Swiatek (Pol, 1) : Coco Gauff (ZDA, 3) 6:2, 6:4
Jasmine Paolini (Ita, 12) : Mira Andrejeva (Rus) 6:3, 6:1

Preberite še: 

Alexander Zverev
Sportal Zverev izločil Avstralca
Mira Andrejeva
Sportal Sedemnajstletnica se ne ustavlja, padla še Sabalenka
Novak Đoković
Sportal Novak Đoković je že prestal operacijo
Ne spreglejte